1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. avioliittoon vihkiminen

Koronavirus pitää hääparit varpaillaan – hääkirkkoja varataan lyhyelläkin varoitusajalla

Kirkkojen varauskalenterit kesän häille ovat liki täynnä. Moni siirsi häänsä viime vuodelta tälle vuodelle.

Koronavirus on muuttanut monen parin hääsuunnitelmia. (Arkistokuva) Kuva: Antti Haanpää / Yle

Pohjalaiskirkot täyttyvät hääpareista. Koronatilanteen ollessa rauhallinen, uskaltautuvat monet alttarille ja juhlimaan häitä sukulaisten ja ystävien kanssa.

Kauhavalla heinä-elokuussa vihitaan 16 paria, mikä on lähes sama määrä kuin viime vuonna. Suosituimmat vihkipäivät ovat 7.8. ja 14.8.

Vaikka kesä on suosittua vihkiaikaa, vihitään muutama pari syyskuussa.

– Viime vuonna oli muutama vielä lokakuussa, kertoo Kauhavan seurakunnan viestintäsihteeri Kirsi Ylihärsilä.

Seinäjoella varauksia pitkin vuotta

Seinäjoella alttarille astelee tänä vuonna ainakin 125 pariskuntaa. Varauksia tulee pitkin vuotta joten tämä luku tulee vielä nousemaan.

– Viime kesänä joitakin yksittäisiä vihkimisiä siirtyi eteenpäin. Samoin tänä vuonna muutama pari siirsi häitänsä vuodella eteenpäin, siinä toivossa että saisi isomman vierasjoukon kutsua, kertoo Seinäjoen alueseurakunnan johtava kappalainen Liisa Rantala.

Viime kesänä Seinäjoella oli koronasta huolimatta aika paljon vihkimisiä ja alttarille asteli 180 paria. Vuonna 2019 vihittiin 126 paria.

Suosituimmat viikonloput ovat heinäkuun puolivälistä elokuun alkupuolelle. Seurakunnassa on huomattu jo useamman vuoden aikana, että vihkisesonki alkaa jo toukokuulla ja jatkuu syyskuulle asti.

Vielä ei ole tiedossa kuinka moni suunnittelee menevänsä naimisiin ensi vuoden puolella, sillä vuoden 2022 vihkikirkot ovat varattavissa 1.12.2021 lähtien.

Vaasassa vihkiajan voi saada vielä heinä-elokuulle

Vihkivarauksia esimerkiksi Vaasan suomalaiseen seurakuntaan on tullut pitkin kevättä. Aiempina vuosina varauksia on tehty jo hyvissä ajoin vuodenvaihteessa.

Vihkiajan voi vielä saada heinä-elokuulle, mutta ajankohdasta voi joutua tinkimään niin vihkipaikan, kuin vihkimisen kellonajankin suhteen. Tämän vuoden suosituimmat vihkipäivät ovat 31.7., 7.8. ja 4.9.

Heinä-elokuussa on menossa naimisiin ainakin 31 pariskuntaa, syys-lokakuussa 14 pariskuntaa. Määrät voivat kasvaa, sillä vihkiaikoja varataan nopeallakin aikataululla.

Pietarsaaressa koronatilanteen paraneminen näkyy yhteydenottoina

Pietarsaaren suomalaisessa seurakunnassa on ollut huomattavissa, että häitä järjestetään tänä kesänä huomattavasti enemmän kuin viime vuonna.

– Häitä järjestetään nyt myös nopealla, jopa muutamien viikkojen varoajalla. Häät siis pidetään tänä kesänä usein pienesti, ilmeisesti peläten, että korona sittenkin sotkee suunnitelmat. Häiden ja kasteiden yhdistäminen on myös nyt tavallista, kertoo Pietarsaaren suomalainen seurakunta seurakuntasihteeri Tiina Manninen.

Vaikka Pietarsaaren seurakunta on pieni ja vihkimisten määrä on tavallisestikin pieni, mutta nyt heinäkuussa niitä riittää joka viikonlopulle. Suosituin vihkikirkko on Pedersören kirkko, mutta vapaita lauantaiaikoja löytyy kuitenkin. Suosituin häälauantai Pedersören kirkossa on 14.8.

Syksylle ei kuitenkaan ole varattu vielä vihkimisiä.

– Koronatilanteen paraneminen on näkynyt selvästi yhteydenottojen määrän lisääntymisenä nyt kesäkuun aikana. Kyselyjä ja varauksia ensi vuoden kesälle on tehty jo useita, Manninen kertoo.

Koronatilanne on innostanut Pietarsaaressa järjestämään muualla kuin kirkossa.

– Tänä kesänä näitä on useampia, yksi muun muassa merenrannalla Merilässä, Manninen kertoo.

Kokkolassa muutoksia lyhyelläkin varoitusajalla vihkimisiin

Keskipohjalaisissa kirkoissa riittää vielä vapaita aikoja vihkimisille.

Kokkolan Suomalaisen seurakunnan mukaan häitä oli tälle kesälle poikkeuksellisen paljon, mutta niitä on siirretty useita myös ensi kesälle. Edelleen vihkimisiä on paljon, koska niitä siirrettiin viime kesänä tälle kesälle.

Myös Kokkolan ruotsalaisessa seurakunnassa on totuttu, että muutoksia tulee lyhyelläkin varoitusajalla.

– Jatkuvasti on oltava valppaana. Vasta nyt olemme pystyneet pitämään vähän isompiakin kokoontumisia, myös sisätiloissa, mutta emme vielä tiedä mitä loppukesä tuo tullessaan, seurakunnan sihteeri Anne Silfverberg.

Kälviällä esimerkiksi viime kesänä oli heinä-elokuussa 3 paria. Tänä vuonna samaan aikaan 9 paria.

– Viime vuonna siirrettiin päivää useitakin kertoja, lopuksi usein peruttiin kokonaan, Kälviän rekisterisihteeri Katariina Hakkarainen-Jylhä kertoo.

Sama tilanne tilanne on Lohtajalla: häitä siirrettiin ja monesti peruttiin. Viime kesänä oli heinä-elokuussa yksi pari, tänä vuonna samaan aikaan neljä paria.

Vaikka kesähäät ovat suosittuja. Kälviällä vihkitään pareja syyskuussa, lokakuussa ja yksi joulukuussa. Kokkolan suomalaisessa seurakunnassa lokakuu näyttäisi olevan hieman suositumpi kuin yleensä.

– Sinne on siirretty muutamat kesähäät siinä toivossa, että korona olisi poistunut meidän elämästä, Anne Silfverberg kertoo.

Uutisia läheltäsi -kirje kertoo sinulle uutiset lähiseudultasi – tilaa se sähköpostiisi tästä (siirryt toiseen palveluun)