1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsi

Poliisin murha pysäytti Ruotsin – Löfven: "Emme peräänny taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan"

Nuori poliisi sai surmansa ampumavälikohtauksessa Göteborgissa. Surmatyön motiivia ei tiedetä. Poliisipartiota kohti ammuttiin alueella, jossa rikollisjengit ovat aiemmin ottaneet yhteen.

Poliisimurhan tutkintaan on irrotettu poliiseja eri puolilta Ruotsia Kuva: Björn Larsson Rosvall / AOP

Nuori poliisi sai surmansa myöhään keskiviikkoiltana Göteborgissa, kun poliisipartiota kohti ammuttiin useita laukauksia.

Poliisi tutkii tapausta murhana (siirryt toiseen palveluun). Toistaiseksi ei ole tietoa surmatyön tekijästä, eikä teon motiivia osata liioin arvioida.

Vielä ei osata sanoa sitäkään, oliko surmansa saanut poliisi erityisesti surmatyön kohteena.

– Tämä on hirvittävän surullista, Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n (siirryt toiseen palveluun) siteeraama aluepoliisipäällikkö Klas Johansson sanoo.

Tapaus on järkyttänyt syvästi ruotsalaisten turvallisuudentunnetta. Liput on laskettu puolitankoon kautta maan.

– Kukaan ei saa menettää henkeään työssään. Hyökkäys poliisia vastaan on hyökkäys koko oikeusvaltiota vastaan, pääministeri Stefan Löfven sanoi tiedotustilaisuudessa puolilta päivin.

Löfven esitti myös surunvalittelut uhrin omaisille.

Kolme laukausta

Tapahtumapaikalla Göteborgin Hisingenissä on meneillään laaja poliisioperaatio. Poliiseja on irrotettu tutkintaan eri puolilta Ruotsia.

Poliisipartio oli illalla Hisingenin alueella keskustelemassa paikallisten ihmisten kanssa, kun heitä kohti yhtäkkiä ammuttiin.

Alueella olleiden henkilöiden kuulohavaintojen mukaan laukauksia on ammuttu tiettävästi kolme.

Surmansa saanut poliisi oli 30-vuotias ja hän oli ollut virassa vasta lyhyen aikaa. Hänet kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan, jossa hän menehtyi saamiinsa vammoihin.

– Tapaus koskettaa meitä kaikkia, kun kollega kuoli työssään, aluepoliisipäällikkö Klas Johansson sanoo.

Hisingen tunnettu rikollisjengeistä

Hisingen on tunnettu Göteborgissa alueena, jossa paikalliset rikollisryhmät taistelvat vallasta ja niiden välikohtauksissa käytetään aseita.

Toistaiseksi poliisi ei ole ottanut kantaa siihen, ovatko jotkin paikalliset rikollisjengit surmatyön takana.

– Emme tule koskaan perääntymään taistelussamme järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan. Poliisilla on koko yhteiskunnan tuki työssään, pääministeri Löfven sanoi.