Hyppää sisältöön

Portugali palauttaa ulkonaliikkumiskiellon ja Skotlannissa syntyi ennätys päivittäistartunnoissa – näin muunnos ja kisakatsomot kiihdyttävät pandemiaa Euroopassa

Euroopassa helteinen heinäkuu aloitti vilkkaan kesälomakauden, mutta samalla myös hyvin herkästi tarttuva koronaviruksen deltamuunnos näyttää herättelevän koronapandemiaa uuteen nousuun. Kisatartuntoja on havaittu Suomen ohella myös esimerkiksi Skotlannissa.

Portugalissa otetaan käyttöön ulkonaliikkumiskielto
Portugalissa otetaan käyttöön ulkonaliikkumiskielto

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Portugalissa otetaan tänään perjantaina askel taaksepäin koronarajoitusten purkamisessa. Ulkonaliikkumiskielto astuu jälleen voimaan illalla 45:ssä kunnassa, pääkaupungissa Lissabonissa, Portossa sekä suosituilla turistialueilla Albufeirassa ja Algarven eteläosissa.

Portugalissa koronatilanne on heikompi kuin kuukausiin. Torstaina kirjattiin 2 449 uutta tartuntaa. Edellisen kerran vastaavia lukuja mitattiin helmikuun puolivälissä.

– Emme voi mitenkään väittää, että pandemia olisi hallinnassa, sanoi ministeri Mariana Vieira da Silva torstaina.

Uusia tapauksia esiintyy pääosin nuoremmalla, rokottamattomalla väestöllä. Viranomaiset vastaavat tähän kiihdyttämällä rokotustahtia: 18–29-vuotiaita rokotetaan ensi viikolla.

Viranomaiset syyttävät deltamuunnosta tilanteen heikentymisestä. Jo yli puolet Portugalissa kirjatuista tapauksista on peräisin siitä.

Brittituristeja tungeksi Faron lentoasemalla Algarvessa Portugalissa kesäkuun alussa sen jälkeen kun Britannia ilmoitti poistavansa Portugalin karanteenivapaiden matkustusmaiden listalta. Kuva: Luis Forra / EPA

Espanjassa koronaa erityisesti nuorilla

Naapurimaa Espanjassa kirjattiin torstaina 12 345 uutta koronatartuntaa ja kahdeksan kuolemantapausta. Terveysministeriön mukaan viimeksi yhtä tämän viikon kaltaisia tartuntalukuja kirjattiin huhtikuun puolenvälin tienoilla. Tämän arvioidaan johtuvan osin deltamuunnoksesta.

Myös Espanjassa tartunnat leviävät erityisesti nuorten ja rokottamattomien keskuudessa.

Kuluneen kahden viikon aikana koko maassa mitattiin 117 uutta tartuntaa 100 000 asukasta kohden.

20–29-vuotiaiden osalta keskiviikkona uusia päivätartuntoja mitattiin vastaavaa väkimäärää kohden 293.

Katso alta, miten tartuntakäyrät liikkuivat kesäkuun viimeisinä päivinä eri maissa

Euroopassa Britannian ja Venäjän tilanteet ovat tyystin eri luokkaa muihin maihin verrattuna.

Venäjä kamppailee nopeasti pahenevan koronapandemian kanssa. Tilannetta vaikeuttaa se, että herkästi tarttuva koronan deltamuunnos on yleistynyt myös Venäjällä. Lisäksi maan rokotusohjelma on edennyt kangerrellen.

Terveydenhuollon työntekijä tarkisti potilaan vointia Moskovan Krilatskojen jääpalatsiin rakennetussa koronasairaalassa. Venäjällä kirjattiin perjantaina 23 218 uutta koronatartuntaa kuluneen vuorokauden aikana. Pelkästään Moskovassa tartuntoja todettiin Tassin mukaan lähes 7 600. Kuva: AOP

Pietarissa on tällä viikolla kirjattu noin sata koronaan liitettyä kuolemantapausta päivässä. Jalkapallon EM-kisojen Espanja–Sveitsi-puolivälierä pelataan perjantaina Pietarissa.

Pietarin stadionille otetaan edelleen puolet sen katsojakiintiöstä (siirryt toiseen palveluun), eli noin 30 500 per peli.

Jalkapallofanit juhlivat suihkulähteessä 18. kesäkuuta Lontoossa. Kuva: Tolga Akmen / AFP

Satoja tartunnan saaneita Wembleyllä

Lontoon Wembleylle Englanti-peliin kesäkuun puolenvälin tienoilla matkanneet skotit ovat nyt ”hyvin selvästi” supertartuttajia, kirjoittaa Herald-lehti (siirryt toiseen palveluun).

– Näemme skottidatasta hyvin selvästi, että kasvu on yhtäpitävää paitsi ottelun jälkeisen itämisajan myös sukupuolten välillä. Kasvu näyttää olevan selkeästi suurempaa miehillä kuin naisilla, sanoo brittiläisen London School of Hygiene & Tropical Medicine -yliopiston professori Martin McKee BBC:n radiolle lehden mukaan.

Skotlannin terveysviranomaisten mukaan lähes 2 000 tartunnan jo saanutta ihmistä on osallistunut EM-jalkapalloon liittyvään tapahtumaan. Heistä lähes 1300 matkusti Lontooseen ja liki 400 seurasi Englannin ja Skotlannin ottelua Wembleyllä.

Torstaina ilmoitettiin 4 234 uudesta päivätartunnasta Skotlannissa – neljän tuhannen raja ylitettiin ensimmäistä kertaa koko pandemian aikana.

Euroopan tartuntatilanteen kehittymistä kuluneen kahden viikon aikana voit tutkia alta

Täältä näet varmistetut tartunnat eri maissa, jaoteltuna maanosien mukaan

Liki 33 miljoonaa brittiä on jo täysin rokotettu (siirryt toiseen palveluun).

Hurjat tartuntaluvut saatiin alkuvuoden piikin jälkeen taltutettua, mutta viime viikkoina on kirjattu jälleen nousevia lukuja, torstaina noin 28 000, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun) Tämä on puolet enemmän kuin ennen juhannusta.

Pelkästään Englannissa havaittiin kuluneella viikolla reilut 50 800 deltamuunnostartuntaa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Koronarajoituksia oli määrä purkaa 21. kesäkuuta Englannissa ja Skotlannissa, mutta purkamista lykättiin, jotta olisi enemmän aikaa rokotuksille.

Wembleyn loppuottelut ”katastrofin resepti”

Yli 60 000 kannattajaa sallitaan jalkapallon miesten EM-lopputurnauksen huipentaviin välieriin ja loppuotteluihin Lontoon Wembleyllä. Ratkaisupelien katsojilta vaaditaan muun muassa negatiivinen koronatesti tai todistus loppuun saatetusta rokottamisesta.

Euroopan parlamentin kansanterveysvaliokunta vetoaa Uefaan ja Britannian hallitukseen, että ne harkitsisivat tätä uudelleen.

– Pidämme tätä reseptinä katastrofille, komitean tviitissä (siirryt toiseen palveluun) kirjoitetaan.

Komitea muistuttaa, että suomalaisten kisatartunnat Pietarista kattoivat puolet uusista tartunnoista ja että massatapahtumista voi tulla viruslinkoja, jotka uhkaavat viime kuukausien kehitystä.

Myös Saksa on patistanut Britanniaa rajoittamaan yleisömäärää miesten EM-jalkapallon ratkaisupeleissä Wembleyn stadionilla.

– On vastuutonta päästää kymmenettuhannet läheiseen kontaktiin katsomossa, painotti Saksan sisäministeri Horst Seehofer.

Saksalaisfaneja Münchenissä seuraamassa Portugalin ja Saksan peliä. Münchenissä katsomoon on päästetty viidesosa katsomokapasiteetista eli noin 14 000 katsojaa. Kuva: AOP

WHO: Matkustaminen, lievemmät rajoitukset ja fanikatsomot kirittävät tartuntoja

Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan tartuntamäärät nousivat viime viikolla Euroopassa kymmeneksen. Syiksi WHO nimeää esimerkiksi lisääntyneet matkustamisen ja kokoontumisen sekä sosiaalisten rajoitusten lieventämisen – sekä EM-jalkapalloa kannattamaan paitsi stadioneille myös pubeihin ja fanikatsomoihin kokoontuneet massat.

EU:n taudintorjuntavirasto ECDC arvioi raportissaan, että tarttuvampi deltamuunnos voi aiheuttaa 90 prosenttia uusista koronatapauksista EU:ssa elokuun loppuun mennessä.

Mitä ajatuksia juttu herätti sinussa? Voit keskustella aiheesta lauantaihin 3.7. kello 23:een asti.

Lue myös:

.
.