Hyppää sisältöön

Koskien vedet paikoin kriittisen lämpimiä lohikaloille – Metsähallitukselta täysin poikkeuksellinen päätös keskeyttää lupamyynti

Kalastuslupien myynti keskeytetään huomenna neljään kalastuskohteeseen. Kaikki keskeytyskohteet ovat vaelluskalavesiä, joissa saalislajina on pääosin taimen. Metsähallituksen mukaan koskien vedet ovat lämmenneet jopa 22 asteeseen. Lohikalojen kalastusta suositellaan vältettäväksi, kun veden lämpötila nousee yli 20 asteen.

Koskien vedet ovat lämmenneet paikoin jopa 22 asteeseen.. Tulevaksi viikoksi ennustettu helle lämmittää vesiä entisestään. Kuvituskuva. Kuva: Juha Kaita-aho / Yle

Metsähallitus keskeyttää kalastuslupien myynnin neljään kalastuskohteeseen, koska veden lämpötila on noussut niissä lohikalojen kannalta kriittiseksi.

Lupamyyntiä ei ole tästä syystä vielä koskaan aiemmin keskeytetty Metsähallituksen kohteilla.

Metsähallitus kertoo tiedotteessaan, että tilannetta tarkkaillaan nyt myös muissa vesistöissä.

Lupamyynti keskeytetään perjantaista 2. heinäkuuta alkaen Viitasaaren Keihärinkoskella (siirryt toiseen palveluun) ja Kolima-Keiteleen (siirryt toiseen palveluun) koskireitillä sekä Heinäveden Karvionkoskella (siirryt toiseen palveluun) ja Kotalan koskilla (siirryt toiseen palveluun) Virroilla.

Kaikki keskeytyskohteet ovat vaelluskalavesiä, joissa kalastajien saalislajina on pääosin taimen.

Koskien vedet ovat lämmenneet 21 asteeseen, osassa jopa 22 asteeseen. Myös tulevaksi viikoksi on luvattu hellettä, joten vedet lämpenevät entisestään.

– Kun kalastaja vapauttaa rauhoitetun kalan, sen selviytyminen väsytyksen jälkeen on äärettömän epävarmaa lämpimässä vedessä. Kaloille aiheutuu pyynnistä ylivoimainen stressi, kuvailee ylitarkastaja Mika Laakkonen Metsähallituksen tiedotteessa.

Rauhoitettuja kaloja ovat esimerkiksi alamittaiset tai rasvaevälliset taimenet.

Metsähallituksen mukaan lupamyynti aloitetaan jälleen, kun vedet viilenevät.

Vaikka lupamyynti keskeytetään, jo ostettujen lupia ei peruta. Kalastajat voivat siirtää lupia myöhäisempään ajankohtaan.

Myös muiden vaelluskalavesistöjen virtapaikoissa vesien lämpötilat ovat paikoin korkealla. Lohikalojen kalastusta suositellaan vältettäväksi, kun veden lämpötila nousee yli 20 asteen.

Metsähallitus suosittelee, että helteiden jatkuessa kalastettaisiin lämmintä paremmin sietäviä lajeja, kuten ahventa, haukea ja kuhaa.

Kesällä 2018 Suomessa oli helteiden vuoksi suljettuna useita koskia kalastukselta kokonaan.