1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistönvälitys

Perinteiset yleiset asuntonäyttelyt kuolivat koronan myötä eivätkä ne enää samassa mitassa palaa

Jo ennen koronaa asunnonvälittäjät siirtyivät avoimista julkisista asuntonäytöistä yksityisiin näyttöihin. Korona lopetti julkiset näytöt kokonaan. Vaikka tautitilanne on helpottunut, vanhaan ei ole paluuta.

Asunnonvälittämjien mainokset ovat koronan myötä häipyneet katukuvasta. Myös OP Koti Etelä-Hämeen toimitusjohtaja Eine Kuisma-Saario sanoo, että he eivät vielä järjestä Hämeenlinnan alueella yleisiä näyttöjä. Kuva: Esa Syväkuru / Yle

Vielä muutama vuosi sitten viikonloppukävelyllä sai väistellä mainoksia, joissa toivotettiin tervetulleeksi katsomaan myytävää asuntoa. Mainokset myös purivat. Asuntonäyttelyt olivat joidenkin sunnuntaihuvi. Asuntoja katseltiin paitsi ostomielellä, myös puhtaasti uteliaisuudesta.

Yhteisnäytöt olivat asunnonvälittäjille työläitä eivätkä ne olleet kaupantekomielessä kovin tehokkaita. Siksi asunnonvälittäjät siirtyivät laajalti yksityisnäyttöihin. Korona oli sitten lähes kuolinisku yhteisnäytöille.

Nyt korona alkaa helpottaa, mutta useat asuntojen välittäjät kertovat, etteivät harkitse koronan jälkeenkään yhteisnäyttöjä.

Isolla asuntovälittäjällä Kiinteistömaailmalla on ohjeistus, että yhteisnäyttöjä voi jatkaa alueilla, jotka ovat koronan perustasolla. Ainakin Hämeenlinnassa ketjuun kuuluvat yrittäjät ovat kuitenkin yhteisnäytöt lopettaneet jo ennen koronaa, eivätkä aio niihin palata.

Asunnot myydään verkossa ja yksityisnäytöissä

Aivan kokonaan kadunvarsimainokset asuntojen yhteisnäytöistä eivät ole kuitenkaan poistumassa. Esimerkiksi Huoneistokeskus on mahdollisesti aloittamassa niitä elokuussa, kertoo Hämeenlinnan myyntijohtaja Keijo Alén.

Samaa suunnittelee Hämeenlinnan seudulla toimiva itsenäinen asunnonvälittäjä Autiotalot Oy.

– Kun uusi kohde tulee myyntiin, niin silloin alussa yhteisnäyttö on monesti hyvä asia, sanoo toimitusjohtaja Petri Autio.

Autio on kuitenkin sitä mieltä, että yhteisnäytöt alkavat olla mennyttä aikaa. Asuntojen pohjamyynti tehdään digitaalisesti ja varsinainen myynti pääasiassa yksityisnäytöllä.

– Pelkästään digitaalisesti ei asuntoja myydä. Vaikka asunnosta olisi kuinka hyvät kuvat ja videot, niin ennen lopullista ratkaisua kohde pitää aina nähdä, korostaa Petri Autio.