1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sote-uudistus

Sote-lakiin eksyi kirjoitusvirhe ja lakeja oltiin kumoamassa vahingossa – eduskunta joutui heti korjaushommiin

Lakiin eksynyt kirjoitusvirhe olisi kumonnut sote-palveluiden järjestämisvastuuta koskevia lakeja välittömästi, vaikka järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vasta 2023. STM:n mukaan eduskunta on nyt korjannut virheen.

Sote-lait hyväksyttiin viime viikolla eduskunnassa. Tänään laista löytyi kiusallinen kirjoitusvirhe. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Heinäkuun alusta voimaan astuneet sote-lait eivät ehtineet olla voimassa päivääkään kun eduskunta joutui jo korjaushommiin.

Korkeimman oikeuden esittelijäneuvos Ville Hinkkanen kummasteli Twitterissä sote-lakiin liittyvää kumoamissäännöstä, joka näyttäisi johtavan siihen, että sote-palveluiden järjestämistä koskevat lait kumottiin jo ennen kuin palveluiden järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille vuonna 2023.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Auli Valli-Lintu sanoo, että kyse on voimaantulosäännöksen kirjoitusvirheestä, joka on korjattu. Virhe huomattiin vasta Hinkkasen tviitin perusteella.

– Virhe on tänään korjattu eduskunnan lähettämällä kirjeellä. Voimaantulosäännöksen kolmas pykälä on muutettu kakkospykäläksi, joka tarkoittaa sitä, että näitä lakeja ei kumota ennen kuin tämä uudistus tulee voimaan, Valli-Lintu sanoo.

Sote-esitys on kulkenut lukuisten silmäparien ohi ilman, että kukaan huomasi virhettä ennen asiasta Twitterissä maininnutta Ville Hinkkasta.

Kirjoitusvirheiden korjailu lakiesityksistä ei Valli-Linnun mukaan kuitenkaan ole harvinaista.

– Kirjoitusvirheitä tulee aina silloin tällöin ja esimerkiksi käännöksissä on paljon sellaisia, jotka korjataan jälkeenpäin. Ei tämä ihan epätavanomaista ole, mutta harmillista tietysti, että sattuu juuri tähän kohtaan.

– Kiitän henkilöä, joka huomasi, että sinne tällainen virhe jäi.

Vuosia väännetty sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa viime viikolla.

Uudistuksen myötä terveydenhoidon, sosiaalipalvelujen ja pelastustoimen järjestäminen siirtyy kunnilta hyvinvointialueille eli maakuntatasolle vuoden 2023 alussa.

Voit keskustella aiheesta perjantaihin 2.7. klo 23:een asti.

Lisää aiheesta:

Sote-savotassa aikataulupaine siirtyi nyt tuleville hyvinvointialueille – Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtaja: "Paljon tehtävää, lähdetään yhdessä eteenpäin"

Historiallinen sote-uudistus hyväksyttiin eduskunnassa – katso täältä, miten kansanedustajat äänestivät