Hyppää sisältöön

Maskisuositus saattaa jatkua loppukesään – kevennystä lykättiin Pietarista tuodun tartuntaryppään vuoksi

Tartunnat ovat lähteneet kasvuun tällä viikolla. Pääosa tartunnoista näyttäisi olevan deltamuunnosta ja yli 40 prosenttia tartunnoista lähtöisin kisaturisteilta. Pietarista palanneiden turistien koronatartuntojen myötä maskisuosituksen kevennys viivästyy.

Maskikäytännöt tulevat jatkumaan entisellään kesän yli. Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos ehti jo valmistella kevennystä maskisuositukseensa, kunnes jalkapallon kisaturistien Pietarista tuomien koronatartuntojen myötä suunnitelma muuttui, kertoo Uutissuomalainen.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahaudan mukaan asiaa voidaan miettiä loppukesästä uudelleen, jos tartuntaluvut alkavat asettua muutaman viikon sisään.

Maskisuosituksesta luopumista tai sen keventämistä voidaan harkita alueilla, joissa on ollut viikkokausia hyvin vähän tartuntoja.

Pietarista palanneilta on todettu yli 380 koronatartuntaa. HUSin infektiolääkäri Veli-Jukka Anttila kertoo Ylen aamussa, että HUSin alueella karanteenissa on 800 ihmistä.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Taneli Puumalaisen mukaan pian nähdään, pitääkö Suomessa tiukentaa rajoituksia.

– Nyt eletään vaaran päiviä ja katsotaan, lähteekö laajempia tartuntaketjuja leviämään.

Puumalaisen mukaan eri maiden epidemiatilanteita on seurattava tarkasti, ennen kuin lievennyksiä maahantuloon voidaan suunnitella.

– Ulkomaisten tartuntojen osuus korostuu. Vaikka rokotuskattavuus etenee hyvää vauhtia, niin se tuskin pystyy estämään epidemian nousua.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 3.7. kello 23 asti.

Lue myös:

STM ja THL: Koronatapausten määrä on kasvussa – EM-kisaturistien tartunnat levinneet lähinnä perhepiirissä

THL kehottaa välttämään kaikkea Venäjälle matkustamista – suositus voimassa toistaiseksi