Hyppää sisältöön

Raahen saaristossa raivataan pensaita ja puita – lampaista iso apu urakassa

Raivausten kohteena on 16 saarta ja lintuluotoa, josta löytyy monia uhanalaisia lajeja. Saariston maisema on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, kun saaret ja luodot ovat kasvaneet pahasti umpeen.

Raahen saaristossa raivataan pakoin pahasti umpeen kasvanutta maisemaa. Lampaista on urakassa iso apu. Kuva: Riikka Pennanen / Yle

Raahen saaristossa jatketaan tänä kesänä kunnostusraivauksia.

Saariston maisema on muuttunut merkittävästi viime vuosikymmeninä, kun saaret ja luodot ovat kasvaneet pahasti umpeen. Tämä kaventaa lajien elintilaa ja uhkaa lintujen pesintää.

Raivausten kohteena on yhteensä 16 saarta ja lintuluotoa.

Suojelubiologi Outi Isokääntä Metsähallituksen Luontopalveluista kertoo, että isommilla saarilla poistetaan pusikoita ja nuorta puustoa, suurempia puita säästetään.

Lintuluodot raivataan kokonaan avoimiksi, mutta työ tehdään vasta pesimäajan jälkeen. Raahen saaristossa on erityisen runsas pesivä vesi- ja rantalinnusto.

– Pyrimme siihen, että merilinnuilla olisi pesäpaikkoja tyrskyrajan yläpuolella. Nyt jo kolmena vuonna kesämyrsky on tuhonnut paljon merilintujen pesiä.

Raivaajien isona apuna ovat lampaat, joita laiduntaa osalla saarista.

– Lampaat syövät vesakkoa, joka ei siten pääse kasvamaan tiheäksi ja suureksi. Jos laidunnusta ei ole, vesakko kasvaa nopeasti ja sitä pitää mennä uudestaan raivaamaan, Isokaantä sanoo.

Raahen saaristosta löytyy useita harvinaisia ja uhanalaisia lajeja sekä arvokkaita luontotyyppejä, kuten uhanalaisiin perinnebiotyyppeihin kuuluvia ketoja ja niittyjä.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.