Hyppää sisältöön

75-vuotias potilas puristui hengiltä sairaalan hississä – Otkes varoittaa: Iäkkäiden hissien jarruissa vakava vaara

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Kaunialan sairaalassa tapahtunutta hissionnettomuutta, jossa kuoli hissillä kulkenut potilas ja loukkaantui hoitaja. Onnettomuus johtui siitä, että hissin jarru oli jumiutunut auki-asentoon.

Vanhojen hissien jarrujen huoltaminen on olennaista. Otkes tutkii Kaunialan sairaalassa tapahtunutta onnettomuutta. Kuva: AOP

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) varoittaa (siirryt toiseen palveluun) iäkkäiden hissien jarruja koskevasta vaarasta.

Kaunialan sairaalassa Kauniaisissa tapahtui 11. toukokuuta kuolemaan johtanut onnettomuus, jossa 75-vuotias nainen menehtyi jäätyään puristuksiin hississä. Tapauksessa loukkaantui lievästi myös yksi hoitaja.

Otkes on tutkinut onnettomuutta. Otkesin mukaan (siirryt toiseen palveluun) onnettomuus johtui siitä, että hissin jarru oli jumiutunut auki-asentoon.

Otkes on antanut onnettomuusuhkailmoituksen hissiturvallisuudesta vastaavalle Turvallisuus- ja kemikaalivirastolle (Tukes), sisäministeriölle sekä pelastuslaitoksille iäkkäiden hissien jarruja koskevasta vakavasta vaarasta.

– Jarru on hissin turvallisuuden ja sitä kautta myös huollon kannalta hissin olennainen osa, jonka on toimittava moitteettomasti. Hissin jarrut täytyy huoltaa niin, että hissi pysyy paikallaan pysähtyessään kerroksiin, sanoo Otkesin johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi tiedotteessa.

Nurmen mukaan Kaunialan onnettomuus paljasti iäkkäisiin hisseihin liittyvän vakavan vaaran. Tämän vuoksi Otkes päätyi antamaan onnettomuusuhkailmoituksen.

– Erityisesti sisäministeriön ja pelastuslaitosten tulee myös huomioida, että hissin huonosti toimiva jarru voi aiheuttaa vaaraa pelastajille, toteaa tutkinnanjohtaja Kai Valonen tiedotteessa.

Onnettomuustutkintakeskuksen tutkintaselostus on tarkoitus julkaista tutkinnan valmistuttua loppuvuodesta 2021.

.
.