Hyppää sisältöön

Padel on nyt kova hittilaji – Kuopioon on tulossa ainakin 15 uutta sisäkenttää

Padel kiinnostaa eri-ikäisiä pelaajia. Kuopiossa laji on noussut reilussa vuodessa uudeksi suosikkilajiksi. Vain pieni osa pelaajista osallistuu kilpasarjoihin, mutta padelia on kokeillut jo moni harrastajaliikkujakin.

Padel on nyt kova hittilaji – Kuopioon on tulossa ainakin 15 uutta sisäkenttää
Padel on nyt kova hittilaji – Kuopioon on tulossa ainakin 15 uutta sisäkenttää
Valtteri Nurminen valmentaa kuopiolaisia padelharrastajia Kuva: Sami Takkinen / Yle

Nelinpelinä pelattavan padelin kova suosio jatkuu Kuopiossa. Ensimmäiset sisäkentät valmistuivat kaupunkiin helmikuussa 2020.

Tällä hetkellä käytössä on viisi kenttää, mutta kasvunäkymät ovat hurjat. Vireillä on ainakin 15 sisäkenttää lisää.

Niiden toteutuessa Kuopiossa on jatkossa 20 kenttää eli neljä kertaa nykyistä enemmän.

Uusin kenttähanke on KPY Novapoliksen kiinteistöön Viestikadulle. Sinne valmistuu syyskuussa yksi sisäkenttä.

Rauhalahden mailapelikeskuksen pyörittämälle kentälle voi varata vuoroja kuka tahansa.

Yrittäjä Sami Vaskiharju pitää padelin suosion salaisuutena sosiaalisuutta ja matalaa aloituskynnystä.

– Padelilla on kiva imu. Laji on suositumpaa kuin mitä odotimme. Padel sopii pariskunnille, naisporukoille, muksuille ja perheille.

Rauhalahdessa palloilukeskusta pyörittävä Sami Vaskiharju on iloinen padelin noususta suosikkipeliksi. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Usko padeliin on vahva – suosio ei romahda kuten squashilla

Vaskiharju muistaa squashin suosion rajun nousun ja laskun takavuosina. Padelin suosion kasvaessa ja kenttämäärän lisääntyessä nopeasti nousee mieleen, kestääkö lajin suosio vai onko se vain muutaman vuoden muoti-ilmiö.

– Olen itse nähnyt squashin nousun ja laskun, mutta padelissa puhutaan eri asiasta. Squash on mukava laji ja kaikkea hyvää sille, mutta padelissa sosiaalisuus on niin vahva, että se kantaa varmasti, sanoo Vaskiharju.

Padelin tarkkaa harrastajamäärää Kuopiossa on vaikea arvioida. Lajiaktiivit arvioivat, että peliä on ainakin kokeillut vajaan 1,5 vuoden aikana jopa tuhansia harrastajia.

Padelvalmentaja Valtteri Nurminen innostui lajista sen saapuessa Kuopioon. Tennistä aiemmin pitkään pelannut mies on valmentanut padelharrastajia viime syksystä lähtien.

– Jos on palloilulajitaustaa niin pääsee kivasti mukaan padeliin. Esimerkikisi tennis on huomattavasti vaikeampi aloittaa. Valmennuksessa käy 6–60-vuotiaita pelaaja ja harrastajakirjo on hyvin laaja, kertoo Nurminen.

Myös Valtteri Nurminen luottaa, että padel ei jää lyhytkestoiseksi muotilajiksi. Alkeiskursseista tulee paljon kyselyjä ja innokkaammat pelaajat haluavat oppia lajin tekniikkaa ja lyöntejä.

– Uskon lajin kasvavan tulevina vuosina ainakin tiettyyn pisteeseen asti. Ruotsissa padel on kasvanut jo viisi vuotta. Täällä pelaajia sitoutuu valmennukseen ja toivottavasti saamme etenkin junioreita lisää. Harrastajataso on Kuopiossa kovassa nousukiidossa, arvioi Valtteri Nurminen.

Jari Rytkönen on tuore padelin pelaaja. Takana on vasta muutama pelitunti. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Rauhalahden hallissa pelivuorolle valmistautuva kuopiolainen Jari Rytkönen on tuore padelin harrastaja. Takana on muutama pelikerta ja kipinää riittää uuteen lajiin. Rytkönen on pelannut aiemmin jalkapalloa, tennistä ja sulkapalloa.

– Aluksi vähän epäilin tätä lajia, mutta on hauskaa pelata nelinpeliä. Eka kerralla tuntui, että saadaanko tässä kunnon peliä ollenkaan, mutta peli paranee koko ajan.

Jari Rytkönen miettii jo oman mailan ostamista, sillä suunnitelmissa on ottaa oma vakiovuoro hallille.

– Kaikki mailat eivät ole samanlaisia läpysköjä. Niissä on eri ominaisuuksia. On vähän mietittävä millaisen mailan hankkii.

Padelvuorojen tuntihinta yksityisissä halliyrityksissä on Kuopiossa nyt 24-36 euroa. Jari Rytkönen pitää hintatasoa kohtuullisena, kun maksu jakaantuu neljälle pelaajalle.

– Monilla jää liikunta tekemättä, mutta kaveriporukassa on pakko lähteä mukaan. Se on paljon hauskempaa kuin yksin kävellä jossain, miettii kentälle kiirehtivä Rytkönen.

Tennistä pelanneille tuo padelissa miettivää huomattavasti lyhyempi maila. Myös alakierteen lyöminen on selvästi vaikeampaa.

Rauhalahden Mailapelikeskuksen yrittäjä Sami Vaskiharju arvioi, että Kuopio-Siilinjärvi-alueelle mahtuu 20–30 padelkenttää.

Kenttien lisääntyessä yksi harrastajia kiinnostava kysymys on, miten kenttävuokrien hintataso elää jatkossa.

– On hyvin mielenkiintoista nähdä miten siinä käy, miettii Vaskiharju.

Lue lisää:

.
.