1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laama

Nemorosa-laaman piti suojella lampaita susilta, mutta 17-vuotias otus karkasi – nyt sitä etsitään ympäriinsä Huittisissa

Nemorosan oli tarkoitus osallistua WWF:n projektiin. Maailmalla laamoja käytetään lauman vartijoina esimerkiksi susia vastaan. Laamat eivät luontaisesti pakene petoeläimiä, vaan tulevat niitä kohden ja jopa puolustautuvat.

Nemorosa on valkoinen ja isokokoinen laama. Se on myös määrätietoinen, mutta osaa olla kiltti. Kuva: Anu Koivisto

Nemorosa-laama karkasi keskiviikkona Punkalaitumelta veräjälankojen välistä, kun sitä ja toista laamaa oltiin siirtämässä lammastilalle. Toinen laamoista saatiin kiinni melko nopeasti, mutta Nemorosan karkumatka jatkuu edelleen Pirkanmaan ja Satakunnan rajalla Huittisissa. Asiasta kertoi ensin Aamulehti (siirryt toiseen palveluun).

Viimeinen havainto Nemorosasta on tehty keskiviikkoiltana Huittisista metsäalueelta. Laamatilallinen Anu Koivisto kertoo, että Nemorosa tuskin enää metsäalueella on, sillä laamat ovat vuoristoeläimiä.

– Metsä on laamalle pelottava paikka. Laama hakeutuu usein avoimille paikoille, joista näkee kauas, kuten teille, pelloille tai kalliolle.

17-vuotias Nemorosa on määrätietoinen, mutta kiltti. Sillä on riimu päässä, mutta luultavasti se pelästyy, jos siitä yrittää suoraan napata kiinni. Koiviston mukaan laaman saa helpoiten kiinni, jos sitä lähestyy rauhallisesti esimerkiksi kuivan leivän tai kauran kanssa.

– Kun pääsee lähelle, voi kaulan ympärille lassota narun. Laama luovuttaa hyvin nopeasti naru kaulan ympärillä. Kun laamalle saa riimuun narun kiinni, se muuttuu koiran kaltaiseksi nöyräksi kävelykumppaniksi.

Laamat eivät pure, eivät potki, eivätkä tule päälle. Mutta sylkeä ne osaavat. Tämän taidon myös Nemorosa hallitsee.

– Nemorosa voi sylkeä, jos sen ahdistaa nurkkaan. Sylki voi haista, mutta vaarallista se ei ole, Koivisto sanoo.

Nemorosan etsintä jatkuu tänään perjantaina. Paikalle yritetään saada kadonneiden karjaeläinten jäljittämiseen koulutettu koira. Mikäli Nemorosaan törmää jossain, voi yhteyttä ottaa numeroon 040 592 9664.

Nemorosa hyllytetään projektista

Nemorosan ja sen kaverin siirtäminen lammastilalle liittyy WWF:n projektiin. Laamojen käyttö lammaspaimenina susialueilla on uusi kokeilu.

Maailmalla laamoja käytetään lauman vartijoina esimerkiksi susia vastaan. Laamat eivät luontaisesti pakene petoeläimiä, vaan tulevat niitä kohden ja jopa puolustautuvat esimerkiksi sylkemällä.

– Meillä oli tarkoitus testata Suomessa sitä, miten laamat toimivat laumavartijoina petoeläimiä vastaan.

Nemorosa kuitenkin päätti toisin. Mikäli se löydetään, ei Anu Koiviston mukaan Nemorosa enää palaa tehtävään.

– Laama on älykäs eläin. Kun se kerran oppii, miten karata, se todennäköisesti karkaa uudelleen.

Millaisia ajatuksia juttu herätti? Keskustele aiheesta lauantaihin kello 23:een saakka!