1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. homoseksuaalisuus

Vankila-museon uusi näyttely kertoo koruttomasti, kuinka Suomessa saattoi joutua homoseksuaalisuudesta kiven sisään vielä 50 vuotta sitten

Suomen kansallismuseo on avannut Pride-viikolla Hämeenlinnan vankilamuseoon pysyvän näyttelyn ajasta, jolloin homoseksuaalisuus oli Suomessa rikos. Enimmillään siitä saattoi seurata kaksi vuotta vankeutta.

Miehimysselliksi kutsuttiin homoseksuaalisuudesta tuomitun miehen selliä. Kuva: Mika Moksu / Yle

Hämeenlinnan Vankila-museon toisen kerroksen käytävän varrelta löytyy koruton selli, jonka ovenpielessä lukee "saman sukupuolisesta haureudesta tuomitun selli". Vankila-museon Miehimysselliksi nimetty näyttely (siirryt toiseen palveluun) kertoo ajasta, jolloin rikosnimikkeestä "samasukupuolinen haureus" saattoi saada ehdottoman vankeusrangaistuksen.

Vankilan paksujen kiviseinien sisällä on istunut homoseksuaalisuudesta tuomittuja vielä 50 vuotta sitten. Vankilan selli numero 24 oli silloin kapea, askeettinen koppi. Samanlainen kuin muiden vankien sellit.

Nyt vankikoppiin on tuotu esineistöä, joka kertoo homoseksuaalien arjesta ennen rikosnimikkeen poistamista Suomen laista vuonna 1971.

Suomen kansallismuseo haluaa uudella Vankilan näyttelyllä tuoda esille sateenkaarihistoriaa. Kuva: Mika Moksu / Yle

Homoseksuaalisuudesta ei ennen selvinnyt sakoilla, kertoo palveluvastaava Suvi Jokinen Suomen kansallismuseosta.

– Enimmillään saattoi saada kaksi vuotta vankeutta. Ehdollinen tuomio oli myös mahdollinen osittain siitä syystä, että homoseksuaalisuuden pelättiin leviävän vankien keskuudessa vankilassa.

Homoseksuaalisuus luokiteltiin sairaudeksi

Sellissä on piirtoheitin, jonka kalvoilta kävijälle avautuu tietoja rikosnimikkeestä. Se valottaa lisäksi, millaisia ihmisten asenteet homoseksuaalisuutta kohtaan olivat 80 vuotta kestäneen ajanjakson aikana, jolloin se oli rikos.

Seksuaalisuuteen liittyvää historiallista aineistoa ei ollut Jokisen mukaan helppo löytää.

– Tietoa ei ole kovin paljon. Oma seksuaalisuus on menneinä vuosikymmeninä ollut Suomessa arempi asia kuin nykyään.

Koskettava kirje kertoo, kuinka häpeälliseksi homoseksuaalisuus koettiin. Kuva: Mika Moksu / Yle

Esillä on myös käsinkirjoitettu kirje, joka on päivätty 17. tammikuuta 1934:

Minua vastaan nostetussa luonnotonta sukupuolielämää koskevassa asiassa saan nöyrimmiten lausua seuraavaa. Kyseinen taipumus on minussa synnynnäinen, sielullinen ja tunneherkkyyden aikaansaama sairaus. Olen niin monta kertaa elämässäni koettanut sitä vastustaa kysymällä itseltäni mistä tuo johtuu, saamatta vastausta. Se syntyy niin voimakkaana, että usein kaikista ponnistuksistani huolimatta joudun alakynteen.

Vasta vuonna 1981 Sosiaalihallitus poisti virallisesta tautiluokituksesta kohdan, jossa homoseksuaalisuus luokitellaan sairaudeksi.

Näyttely muistuttaa tasa-arvosta

On tärkeätä tunnustaa, että ihmisiä on Suomessa kohdeltu jossain vaiheessa näin, sanoo palvelukoordinaattori Terhi Kiskonen Suomen kansallismuseosta.

– Onhan se kauheaa. Asiat ovat nyt paremmin, mutta kaikki ei vieläkään ole kunnossa. Toivottavasti Suomessa vielä saadaan kaikki ihmiset samalle viivalle.

Terhi Kiskonen ja Suvi Jokinen Kansallismuseosta kertovat, että näyttelyn tarkoitus on muistuttaa tasa-arvosta, mutta ei paasata. Kuva: Mika Moksu / Yle

Uusi perustuslaki astui voimaan vuonna 2000. Se sisälsi yhdenvertaisuuden lain edessä ja yleisen syrjintäkiellon. Laki parisuhteen virallistamisesta tuli voimaan vuonna 2002. Tärkeä rajapyykki oli vuonna 2017 voimaan saatettu sukupuolineutraali avioliittolaki. Työ tasa-arvon puolesta jatkuu edelleen.

Ihmisoikeudet eivät ole itsestäänselvä asia.

– Niiden puolesta on taisteltu ja pitää taistella edelleen, toteaa Suvi Jokinen.

Miehimysselliksi nimetty näyttely kertoo ajasta, jolloin rikosnimikkeestä "samansukupuolinen haureus" saattoi saada ehdottoman vankeusrangaistuksen. Mika Moksu haastatteli Suomen kansallismuseon Terhi Kiskosta ja Suvi Jokista.
Sateenkaarilippu liehuu Pride-viikon ja Miehimyssellin kunniaksi Hämeenlinnan vankilamuseon katolla. Kuva: Mika Moksu / Yle