Hyppää sisältöön

Eläinpotilaiden ympärivuorokautinen hoito pitää keskeyttää Kouvolan eläinsairaalassa – lääkäreitä ei ole tarpeeksi

Kouvolan eläinsairaala keskeyttää toistaiseksi eläinpotilaiden päivystyksen arkiöisin. Eläinlääkäreistä on pulaa ja kesälomakausi pahentaa tilannetta. Eläinsairaala on helmikuun alusta lähtien vastaanottanut hoitoa tarvitsevia eläimiä vuorokauden ympäri.

Kouvolan eläinsairaala on päivystänyt ympäri vuorokauden helmikuun alusta lähtien. Nyt päivystystä joudutaan supistamaan arkiöiden osalta. Kuva: Antro Valo / Yle

Kouvolan eläinsairaala joutuu toistaiseksi lopettamaan eläinpotilaiden päivystyksen neljänä yönä viikossa. Hoitoa tarvitsevia eläimiä ei oteta vastaan Kouvolassa maanantain ja perjantain välisinä arkiöinä.

Tämä johtuu siitä, että eläinlääkäreistä on pulaa.

– Kesällä tarve eläinlääkäreille on suurin mahdollinen. Ihmiset ovat liikkeellä lemmikkiensä kanssa. Lisäksi korona-aikana lemmikkien määrä on lisääntynyt, Evidensian viestintäpäällikkö Virpi Perälä sanoo.

Evidensia ohjaa hätätapauksissa hakemaan arkiöisin apua Hämeenlinnan, Espoon tai Vantaan eläinsairaaloistaan.

Yöaikaan Kouvolan eläinsairaalassa on työskennellyt yksi lääkäri ja kaksi hoitajaa. Pulaa eläinlääkäreistä on tällä hetkellä ympäri Suomen.

– Tämä on koko alaa koskeva ongelma, ja on ollut sitä jo pitkään. Tämä ei koske vain Evidensiaa tai Kouvolaa. Ammattilaisia valmistuu liian vähän, Perälä sanoo.

Kouvolan eläinsairaala työllistää noin 40 henkilöä, joista 12 on eläinlääkäreitä.

Ympärivuorokautiseen päivystykseen halutaan palata

Päivystystä supistetaan arkiöiden osalta 12. heinäkuuta lähtien.

Myös kesälomakausi vaikuttaa siihen, että Kouvolassa päädyttiin supistamaan päivystysvastaanottoa.

– Halusimme mieluummin noudattaa lakia ja antaa työntekijöiden pitää lomansa kuin ylikuormittaa heitä, Perälä sanoo.

Evidensian eläinsairaala Kouvolassa on järjestänyt ympärivuorokautista päivystystä helmikuun alusta lähtien.

Päiväaikaan ja myös viikonloppuöisin päivystys järjestetään Kouvolan eläinsairaalassa kuten tähänkin asti. Myös ajanvarausasiakkaiden palvelu jatkuu eläinsairaalassa normaalisti.

Kouvolassa pyritään palaamaan ympärivuorokautiseen päivystykseen heti, kun tilanne helpottaa. Lääkäreitä yritetään parhaillaan rekrytoida lisää.

– Rekrytointi on koko ajan käynnissä. Sairaalatyöskentely on meillä mielenkiintoista ja puitteet tilojen ja laitekannan suhteen hyviä. Ammattilaisia ei vain tahdo löytyä, Perälä sanoo.

Kouvolan eläinsairaala pyrkii olemaan täyden palvelun talo, sillä käytössä ovat laboratorio- ja kuvantamispalvelut. Leikkaustoimintaan on valmius kaikkina vuorokauden aikoina.