1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Hovioikeus hylkäsi syytteet kristillisen yhdistyksen rahankeräysjutussa – rahat ovat olleet pantattuna hovioikeuden päätökseen asti

Kokkolassa toimivaa yhdistystä syytettiin siitä, että se oli kerännyt neljän vuoden aikana yli 2,5 miljoonaa euroa ilman vaadittavaa rahankeräyslupaa. Hoviin tuomiosta valitti syyttäjä.

Vaasan hovioikeus on hylännyt syytteet rahankeräysrikoksesta. Kuva: Mostphotos

Vaasan hovioikeus on hylännyt tänään syytteet rahankeräysrikoksesta kokkolalaisen Marttyyrikirkon ystävät -yhdistystä ja sen kahta edustajaa vastaan.

Yhdistystä syytettiin siitä, että se oli kerännyt neljän vuoden aikana yli 2,5 miljoonaa euroa ilman vaadittavaa rahankeräyslupaa.

Kerätyt rahat ovat olleet pantattuna hovioikeuden päätökseen asti.

Hovioikeus oli samoilla linjoilla Pohjanmaan käräjäoikeuden jo aiemman päätöksen kanssa. Pohjanmaan käräjäoikeus hylkäsi joulukuussa kaikki syytteet, minkä seurauksena syyttäjä valitti tuomiosta Vaasan hovioikeuteen.

Aluesyyttäjä Kosti Kurvinen perusteli valitustaan sillä, että käräjäoikeuden hylkäävä tuomio sekä perustelut rahankeräysluvan tarpeellisuudesta, teon tahallisuuden puutteesta ja luvan puuttumisesta ovat virheellisiä.

Pohjanmaan käräjäoikeus katsoi viime joulukuussa, että Marttyyrikirkon ystävät -yhdistys ei syyllistynyt rikokseen rahankeräyksessään, koska kohteena ei ollut määrittelemätön yleisö, eikä näin olleen keräyslupaa toimintaan tarvittu.

Keräys tapahtui vuosina 2014–2018. Lahjoituksia oli pyydetty yli 5 000 ihmiseltä kirjeitse.

Lue myös:

Kristillisen yhdistyksen rahankeräysjutun käsittely alkaa hovioikeudessa – käräjäoikeuden tuomiosta valitti syyttäjä

Kristillinen yhdistys ei syyllistynyt rahankeräysrikokseen: uutiskirje tilaajille ei vaatinut keräyslupaa