Hyppää sisältöön

Ruotsin poliisimurhasta epäillään 17-vuotiasta nuorukaista – tämä tapauksesta tiedetään nyt

Ruotsalaispoliisi menehtyi keskiviikkona ammuskelussa saamiinsa vammoihin. Noin 20 henkilöä on kuulusteltu ja perjantaina iltapäivällä poliisi kertoi ottaneensa kiinni henkilön epäiltynä murhasta. Tutkijat epäilevät, ettei poliisi ollut ampujan alkuperäinen kohde.

Poliisimurhasta epäilty pidätetty Ruotsissa
Poliisimurhasta epäilty pidätetty Ruotsissa

33-vuotiaan poliisin ampumisesta Göteborgissa epäilty henkilö on otettu kiinni. Rikostutkintaa johtavan syyttäjän tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan mies on viety kuulusteltavaksi Göteborgin poliisitaloon.

Syyttäjän mukaan epäilty on 17-vuotias ja asuu Biskopsgårdenin lähiössä, jossa ampuminen tapahtui. Nuorukainen on todennäköisin syin epäiltynä murhasta ja murhayrityksestä, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa.

Expressenin (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan epäilty 17-vuotias on aiemmin tuomittu murhayrityksestä. Lehden tietojen mukaan murhayrityksen uhri oli Biskopsgårdenin jengikonfliktiin liittyvä henkilö.

Sama henkilö oli paikalla myös, kun poliisi kuoli. Yksi mahdollisuus onkin, että poliisi sai osuman tähän henkilöön kohdistetuista laukauksista.

Nuori poliisi sai surmansa myöhään keskiviikkoiltana Göteborgissa, kun partiota kohti ammuttiin useita laukauksia. Alueella olleiden kuulohavaintojen perusteella laukauksia oli kolme.

Ampumisen tapahtumapaikalle Göteborgissa on tuotu paljon kukkia.

Poliisi on kuulustellut tapaukseen liittyen jo ainakin 20 henkilöä.

Ruotsin yleisradioyhtiön mukaan tapahtumapaikalta on kerätty hylsyjä rikosteknistä tutkintaa varten. Tavoitteena on löytää niistä epäillyn sormenjälkiä tai DNA:ta. SVT:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) tuloksia on jo saatu, mutta poliisi ei avaa yksityiskohtia enempää.

Lisäksi poliisi käy läpi kuva- ja videomateriaalia tapahtumapaikalta.

Motiivi vielä epäselvä

Teon motiivi ei ole selvinnyt. Tutkijat ovat kuitenkin kertoneet epäilevänsä, että uhriksi joutunut poliisi ei ollut ampumisen alkuperäinen kohde, vaan kyseessä oli ammuskelu rikollisryhmien välillä.

– Aiemmin on sattunut ampumisia rikollisryhmien välillä. Mitä todennäköisimmin ampuminen ei ollut kohdistettu poliisiin. Esitutkinnassa meillä on käsittelyssä erilaisia vaihtoehtoja, mutta tällä hetkellä ei ole viitteitä muusta, Suur-Göteborgin alueen poliisipäällikkö Erik Nord kertoi uutistoimisto TT:lle.

Malmössä pidettiin torstaina hiljainen hetki Göteborgin tapahtumien johdosta. Kuva: Andreas Hillergren / AFP

Myös kamarisyyttäjä Ulrika Åberg pitää SVT:n mukaan todennäköisenä, että ammuttu poliisi ei ollut ampujan varsinainen maalitaulu.

Tapaus siirtyi perjantaina syyttäjäviranomaisten tutkittavaksi.

Ammuskelu tapahtui Göteborgissa Hisingenin alueella, joka tunnetaan aseellisesta väkivallasta rikollisryhmien välillä. Poliisi oli ammuskelun aikaan työparinsa kanssa rutiinitehtävissä jututtamassa ihmisiä paikan päällä.

Ruotsissa on 2000-luvulla surmattu kolme poliisia työtehtävissä. Aiemmat kuolemat tapahtuivat vuosina 2007 ja 2004.

Lue lisää aiheesta:

Poliisin murha pysäytti Ruotsin – Löfven: "Emme peräänny taistelussa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan