1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Lahdessa synkkä koronasaldo juhannuksesta – jo yli 30 tartuntaa keskustan ravintoloista

Lahden koronatilanne on juhannuksen jälkeen ryöpsähtänyt uudelleen lähelle leviämisvaihetta. Korona pääsi leviämään juhannuksena etenkin yökerhossa.

Armas on nuorten aikuisten suosima yökerho Lahdessa. Myös muissa keskustan ravintoloissa on ollut koronatartuntoja juhannuksena. Kuva: Elina Rantalainen / Yle

Ennen juhannusta Päijät-Hämeessä ehdittiin huokaista helpotuksesta, kun alue palasi koronaepidemiassa kiihtymisvaiheeseen. Juhannuksen pyhät kuitenkin houkuttelivat satoja ihmisiä Lahden ravintoloihin, mikä laittoi tartunnat uuteen nousuun.

Nyt Lahden keskustan ravintoloissa juhannusta viettäneillä on varmistunut jo yli 30 tartuntaa. Tartunnat aiheuttivat isoja joukkoaltistuksia. Valtaosa altistumista tapahtui Armas-yökerhossa, jossa oli sekä juhannusaattona että -päivänä 500 asiakasta.

Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä on kehottanut kaikkia yökerhossa olleita hakeutumaan koronatestiin, vaikka oireita ei olisi. Armaksessa juhlineille perustettiin jopa oma puhelinnumero testiajanvarausta varten, jotta altistumisryppäitä pystyttäisiin selvittämään.

– Ravintolat ovat hankalia, koska siellä olleista henkilöistä ei ole mitään listaa. Seurueet ovat olleet monissa paikoissa hatarin kellonajoin. Siksi emme pysty sanomaan riskiajankohtia, kertoo hyvinvointiyhtymän infektioylilääkäri Ville Lehtinen.

Lehtisen mukaan ravintola-altistumisten lisäksi tartuntoja on tullut alueelle EM-kisaturistien mukana.

Ravintola Armaksen asiakkaita varten perustettuun numeroon on soitettu jo yli 400 kertaa. Torstaina Lahdessa tehtiin myös alueen ennätys, kun yhdellä koronanäytepisteellä otettiin yli 700 näytettä. Noin neljä prosenttia otetuista näytteistä todetaan tällä hetkellä koronapositiivisiksi.

Lehtinen pitää todennäköisenä, että todetut tartunnat aiheuttavat myös jatkotartuntoja ainakin taudin saaneiden perheissä. Lahden seudulla riehuva koronavirus voi Lehtisestä hyvinkin olla delta-muunnos. Tieto vahvistuu vasta ensi viikolla.

– Meillä on vahva epäilys, että kyse olisi delta-muunnoksesta, mikä selittäisi sen herkän tartuttavuuden. Delta-muunnos on vielä herkemmin tarttuva kuin alueella valtaviruksena ollut alfa-muunnos.

Syökseekö tapahtumaviikonloppu alueen taas leviämisvaiheeseen?

Infektioylilääkäri Lehtisen mukaan Lahti on jo joillakin mittareilla koronan leviämisvaiheessa: tapauksia on kahden viikon sisällä ollut runsaasti, ja positiivisten näytteiden osuus ylittää kriteerit.

Toistaiseksi Lahti on kiihtymisvaiheessa, koska kohonneet tartuntamäärät eivät ole kuormittaneet terveydenhuoltoa, ja tartuntojen jäljitettävyys on pysynyt hyvänä.

Alueella seurataan tilannetta tarkasti. Seuraavan kerran alueellinen koronayhteistyöryhmä kokoontuu maanantaina.

Tartuntamääriä ei välttämättä heti saada kuriin, sillä alkava viikonloppu on Lahden seudulla täynnä tapahtumia. Saman viikonlopun aikana järjestetään esimerkiksi Ironman-triathlonkilpailu, Suur-Hollola ravit ja junioreiden jalkapalloturnaus Lahti Soccer.

Lehtinen painottaa, että tapahtumiin osallistuminen on aina riski, mutta riskiä ei ole arvioitu liian suureksi.

– Nyt kansalaisilla on aikaisempaa suurempi vastuu epidemian hallinnassa, kun rajoituksia on poistettu. Jokainen pystyy käytöksellään vaikuttamaan tartuntariskiin.

Tärkeintä tietysti on pitää tapahtumissa turvavälit tarvittaessa maski naamalla. Lehtinen suosittelee, etteivät riskiaikaan Lahden ravintoloissa olleet osallistuisi mihinkään tapahtumiin ennen testissä käymistä.

Lehtinen muistuttaa vielä, että huonontunut tautitilanne voi vaikuttaa nopeasti myös lähikuntiin.

– Olemme tiivis työssäkäyntialue, jossa on muutoinkin liikennettä suuntaan ja toiseen. Jos Lahdessa menee huonosti, se on riski muillekin.