1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronarokote

Oulu kuulutti ihmisiä rokotuksiin ruokakaupassa, koska koronarokotteita oli vahingossa liikaa – erikoinen ratkaisu tepsi

Oulun kaupungilta kerrotaan, että kyseessä oli erehdys rokotteiden valmistelussa, ei käyttämättömät rokotusajat.

Oulun kaupunki on saanut kesäkuussa hyvin rokotteita käyttöön. Esimerkiksi tällä viikolla tarjolla on yli 14 000 rokotetta. Kuva Ouluhallin rokotuksista toukokuulta. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Oulun kaupunki turvautui eilen poikkeukselliseen ratkaisuun, kun selvisi, että koronarokotuksissa oli tehty liikaa valmiita annoksia. Vapautuneista rokotusmahdollisuuksista kuulutettiin ihmisille läheisellä Raksilan marketalueella.

Kuulutusten ansiosta ihmisiä saatiin paikalle rokotuksiin, eikä huoneenlämmössä vain lyhyen aikaa säilyviä rokotteita mennyt roskiin.

Harvinainen tilanne herätti oululaisten huomion, ja esimerkiksi Facebookin paikallisessa Puskaradiossa käytiin kuulutuksista vilkasta keskustelua.

Kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jarkko Huusko kertoo sähköpostitse, että kyseessä oli inhimillinen erehdys rokoteannosten valmistelussa.

Huusko korostaa, että harvinaiseen ratkaisuun ei jouduttu peruttujen tai käyttämättä jääneiden aikojen takia, vaan valmiita rokotteita oli enemmän kuin Ouluhallissa järjestettäviin rokotuksiin oli tulossa ihmisiä.

Huuskon mukaan tilanne käydään kuitenkin tarkasti läpi, jotta vastaavaa ei enää tapahtuisi.

Apulaisylilääkäri Huuskon mukaan rokotuksissa osataan jo varautua hyvin annos- ja ihmismääriin, ja esimerkiksi vielä keväällä käytössä olleesta kutsulistasta on luovuttu. Sen avulla rokotuksiin pystyttiin kutsumaan ihmisiä, jos näytti että annoksia jää käyttämättä.

Keskustelu on auki 3. heinäkuuta kello 23:een asti.

Juttua korjattu 2.7. kello 16.30: Otsikkoon korjattu, että kuulutuksia oli tiedettävästi vain yhdessä ruokakaupassa Raksilan marketalueella, ei useammissa ruokakaupoissa kuten otsikossa aiemmin luki.