1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Turun koronatilanne kääntynyt huonompaan suuntaan

Varsinais-Suomi on koronatilanteessa yhä alimmalla perustasolla, mutta moni kiihtymisvaiheen kriteeri täyttyy.

Turussa on todettu tällä viikolla 52 tartuntaa. Arkistokuva. Kuva: Yle/Lotta Sundström

Turun koronatartuntamäärät ovat olleet juhannuksen jälkeen nousussa. Kaupungissa on todettu tällä viikolla 52 tartuntaa.

Turku kertoo tiedotteessaan, että Pietarin-matkaan liittyviä koronavirustartuntoja on 21, joista on ilmennyt kolme jatkotartuntaa. Ilmantuvuusluku on 30.

Varsinais-Suomi on koronatilanteessa yhä alimmalla perustasolla, mutta moni kiihtymisvaiheen kriteeri täyttyy. Kiihtymisvaiheeseen siirtyminen tarkoittaisi lisää rajoituksia.

Tartuntoja todetaan tällä hetkellä 20–30-vuotiaissa nuorissa aikuisissa. Huolena on erityisesti delta-variantti ja sen tarttuvuus.

Turun kaupunki korostaa hygieniasääntöjen noudattamista, turvavälejä ja maskin käyttöä.

Puhelinpalveluissa edelleen ruuhkaa

Huonontunut koronatilanne näkyy myös puhelinpalveluissa: terveysasemien ajanvarausnumero, koronaneuvontapuhelin ja koronarokotuspuhelin ovat ruuhkautuneet. Puhelimiin kannattaa soittaa vain kiireellisissä tapauksissa.

Turun kaupungin mukaan henkilöstövajetta on syntynyt, koska terveydenhuollon työntekijöistä on pulaa koko Varsinais-Suomen alueella. Puhelinpalvelun henkilökuntaa on siirretty tartunnan jäljitykseen, jotta epidemian leviämistä voidaan hillitä. Kesälomakausi vaikuttaa osaltaan resurssien riittävyyteen.

– Myös sähköisessä asioinnissa on viiveitä. Toiveena on, että asiakkaat eivät pyydä koronarokotustodistuksia tai muutakaan koronaan liittyvää todistusta ilman välitöntä tarvetta. Sellainen voi olla esimerkiksi töihin liittyvä ulkomaanmatka, toteaa ylilääkäri Suvi Vainiomäki tiedotteessa.

Terveysasemien puhelinpalvelussa pyritään vastaamaan kiireellisiin soittoihin. Jos asiakas ei saa takaisinsoittoa puhelinpalvelusta sinä päivänä, jolloin hän on soittanut, ja kyseessä on kiireellinen terveyteen liittyvä asia, hänen pitää olla yhteydessä TYKS Akuutin numeroon 02 313 8800.

Täältä voit lukea uusimmat uutiset koronatilanteesta Varsinais-Suomesta.