Hyppää sisältöön

HIV-estolääke vei pelon tartunnasta Simo Kauppisen seksielämästä – Jonot hoitoon venyvät, koska kysyntä yllätti HUSin

HIV-tartuntoja ennaltaehkäisevä prep-lääkitys muuttui maksuttomaksi. Tukikeskus Hivpoint uskoo, että kynnys lääkityksen aloittamiseen madaltuu. Myös elämänlaatu paranee, kun pelko ei pilaa seksikokemusta.

HIV-estolääkettä syövä Simo Kauppinen voi nyt nauttia seksistä myös ilman ehkäisyä
HIV-estolääkettä syövä Simo Kauppinen voi nyt nauttia seksistä myös ilman ehkäisyä

HIV-tartunnalta käyttäjäänsä suojaava prep-lääkitys muuttui kuun alussa maksuttomaksi. Tukikeskus Hivpoint toivoo muutoksen tuovan kaikki lääkkeen tarvitsijat sen piiriin. Samalla vuosikymmenten pelon toivotaan hellittävän.

Hivpointin seksuaalineuvoja Sami Tuunainen uskoo, että kun prep-lääkkeellä ihminen pystyy itse päättämään omasta suojautumisestaan, pelko vähenee ja seksielämä paranee.

– HIV on aina koskettanut etenkin homo- ja bi-miehiä. Seksin harrastamiseen on liittynyt jännitystä ja jopa pelkoa tartuntariskiä kohtaan, Tuunainen sanoo.

Samoin kokee vantaalainen Simo Kauppinen, 24. Hän joutui pitkään elämään jännityksessä seksin jälkeen. Kauppinen aloitti prep-lääkityksen vuodenvaihteessa ja on saanut siitä turvallisuudentunnetta.

– Jos mulla on luottamuksellinen suhde kumppanini kanssa, niin silloin voin nauttia seksistä myös ilman ehkäisyä ja olla varma, että HIV ei tartu.

Kaikilla ei ole ollut lääkkeeseen varaa

HI-virukselta suojaava lääke on nyt Suomessa maksuton kaikille julkisesta terveydenhuollosta reseptin saaneille. Uusi asiakasmaksulaki mahdollisti lääkkeen tarjoamisen ilmaiseksi 1. heinäkuuta alkaen.

Tutkimusten mukaan prep-lääke on yksi turvallisimmista ja kustannustehokkaimmista ehkäisykeinoista HI-virustartuntaa vastaan. Hivpoint arvioi, että oikein käytettynä suojaus toimii 99 prosentin varmuudella.

Monissa Euroopan maissa, kuten Norjassa ja Ranskassa, lääke on ollut maksuton tai kuulunut lääkemaksukorvausten piiriin jo useamman vuoden. Aiemmin, kun prepiä ei Suomessa määrätty, sitä on tilattu tai haettu ulkomailta.

Suomessa lääkettä on saanut reseptillä keväästä 2019 alkaen. 30 tabletin paketti on maksanut 59 euroa.

Nyt maksuttomuuden vuoksi entistä useammalla lääkettä tarvitsevalla on mahdollisuus päästä lääkitykseen kiinni.

– Kaikilla tarpeessa olijoilla ei ole ollut lääkkeeseen varaa, kuten opiskelijoilla ja työttömillä. Nyt heidät kaikki saadaan ennaltaehkäisyn piiriin, kertoo Hivpointin Sami Tuunainen.

Myös Simo Kauppinen muistuttaa, että maksuttomuus laskee kynnystä hakea lääkitystä.

– On harhaanjohtavaa ajatella, että kaikki käyttäisivät ehkäisyä seksin aikana. Siksi ehdottomasti suosittelen tätä lääkettä niille, joilla on paljon suojaamatonta seksiä, Kauppinen sanoo.

Kuva: Hivpoint

Jonotusaika yli puoli vuotta

Prep-lääkitystä ei myönnetä kaikille. Perusteluna vaaditaan korkeaa riskiä saada tartunta.

Lisäksi lääkityksen piiriin pääseminen voi kestää pitkään. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin mukaan jonot prep-hoitoon kestävät yli puoli vuotta.

– Noin 150 ihmistä on jonossa. Joka päivä tulee lisää kyselyjä, eikä jono lopu millään, sanoo HUSin iho- ja sukupuolitautien erikoislääkäri Eija Hiltunen-Back.

Pitkät jonot johtuvat siitä, että terveysviranomaisilla ei ollut ennakkotietoa suuresta kysynnästä. Lisäksi prep-hoitoa tarjoava sukupuolitautien poliklinikka ei priorisoi lääkitystä, sillä sitä tarvitaan ennaltaehkäisyyn, ei sairauteen.

Muualla Suomessa jonotus on ripeämpää, sillä suurin osa lääkehoidon piiriin hakeutuvista on pääkaupunkiseudulta. Hivpointin mukaan Suomessa on arviolta noin 600 lääkkeen käyttäjää.

– Etenkin kevät ja koronan hellittäminen on vaikuttanut kysynnän lisääntymiseen, Hiltunen-Back sanoo.

HUSin jonoja yritetään purkaa järjestämällä osa prep-kontrollikäynneistä sähköisesti, jolloin aikaa vapautuisi uusille asiakkaille.

– Olemme pyrkineet koko ajan parhaamme mukaan tätä tilannetta korjaamaan, Hiltunen-Back vakuuttaa.

Miten prep toimii?

HI-virus tarttuu sitä sairastavalta toiselle ihmiselle limakalvojen kautta, tai rikkoutuneelle iholle päässeen veren tai siemennesteen kautta. Tartunta voi tapahtua sukupuoliyhteydessä, veren välityksellä esimerkiksi pistovälineiden yhteiskäytössä, tai HIV-positiiviselta äidiltä lapselle. Tartunnan voi saada suuseksissä, mutta sen todennäköisyys on vaginaalista tai anaaliyhdyntää pienempi. HIV:tä sairastaville on tarjolla lääkitys, joka estää taudin leviämisen toiseen henkilöön seksin aikana.

Prep-lääke taas toimii ennaltaehkäisevästi. Pillerilääkettä otetaan joko säännöllisesti päivittäin, tai hetkittäiseen tarpeeseen. Lääkityksellä oleva HIV-positiivinen henkilö ei voi tartuttaa virusta edes seksissä, missä ei käytetä kondomia, joten yleisimmin HIV-riski liittyy seksiin henkilön kanssa, joka ei tiedä olevansa HIV-positiivinen. Prep ei myöskään suojaa muilta sukupuolitaudeilta.

Prep-lääkityksen käyttö vaatii tarkkuutta. Päivittäisessä käytössä lääkettä pitäisi syödä seitsemän päivää yksi tabletti päivässä, ennen kuin suoja on saatu. Lopettaessa pillereitä on syötävä viikon ajan viimeisen altistumistilanteen jälkeen.

Lääkettä voi käyttää myös tarpeen vaatiessa. Tällöin on syötävä kaksi tablettia vuorokaudessa ennen seksiä ja kahtena päivänä viimeisen seksikerran jälkeen.

Lisäksi lääkityksen aloittaneelta vaaditaan kontrollikäyntejä ja sukupuolitautitestejä kolmen kuukauden välein.

Simo Kauppinen ei pidä kontrollikäyntejä rasitteena – päinvastoin.

– Kontrollikäynneillä on koko ajan itse ajan tasalla, onko mahdollisesti jotain oireettomia seksitartuntoja, ja kumppani tietää myös. Tässä pystytään varhaisessa vaiheessa katkaisemaan jatkotartuntoja.

Simo Kauppinen on puhunut prep-lääkityksen hyödyistä myös omalla Sibbee-Instagram-tilillään. Kuva: Antti Kolppo / Yle

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 3.7.2021 kello 23:een asti.

Edit 2.7.2021 klo 20.01 ja 6.7.2021 klo 12.25: tarkennettu tietoja HIV-positiivisen lääkityksestä ja prep-lääkityksestä.
Edit 4.7.2021 klo 13.25: täsmennetty HIV-tartuntatapoja. Tartunta ei ole yleinen suuseksistä, kuten jutussa aiemmin väitettiin.

Lue seuraavaksi:

Uusi pikatesti havaitsee niin sydänkohtauksen kuin HI-viruksen – tutkimus antaa toivoa infektioiden hillitsemisen tulevaisuudesta

Aids saadaan selätettyä vuoteen 2030 mennessä, uskoo YK

Järjestöjen hiv-testaus uhkaa loppua Helsingin ulkopuolella – “Pelko on, että tartuntatilanne heikkenee”, sanoo Hivpointin toimitusjohtaja

Hiviä ennaltaehkäisevä lääke muuttuu maksuttomaksi Suomessa – Yhteiskunnalle satakertaisesti halvempaa kuin hiv-tartunnan hoito