Hyppää sisältöön

Ruotsin suurimpiin kuuluvan kauppaketjun lähes kaikki liikkeet suljettu kiristyshaittaohjelman seurauksena

Kauppaketju Coopin arvion mukaan kaupat pysyvät luultavasti kiinni lauantain ajan. Ongelmat kassajärjestelmässä alkoivat perjantai-iltana.

Coopilla on Ruotsissa noin 800 myymälää. Kuva: Johan Valkonen / AOP

Ruotsalainen päivittäistavarakauppaketju Coop on sulkenut lähes kaikki 800 myymäläänsä kyberhyökkäyksen jälkeen. Ketjun mukaan sen kassajärjestelmä lakkasi toimimasta palveluntarjoajaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi.

Kassajärjestelmäpalveluita Coopille tuottava Visma EssCom vahvistaa Aftonbladetille (siirryt toiseen palveluun), että Coopin ongelmat liittyvät ohjelmistoyritys Kaseyaan kohdistuneeseen kansainväliseen kyberhyökkäykseen.

Perjantaina uutisoidussa kyberhyökkäyksessä käytettiin kiristyshaittaohjelmaa, luultavasti ohjelmiston valepäivityksen välityksellä.

– Kun tämä havaittiin eilen illalla, ensimmäisenä suljimme kaikki Kaseyan palvelut. Nyt etsitään ratkaisua joko nollaamalla tai asentamalla uudelleen, sanoo yhtiön toimitusjohtaja Fabian Mogren lehdelle.

Tietoturvayhtiö Eset Nordicsin asiantuntijan Anders Nilssonin mukaan Coopin ongelmat alkoivat juuri samaan aikaan, kun Kaseya tiedotti hyökkäyksestä. Coop ei kommentoinut uutistoimisto TT:lle ongelmiensa mahdollista yhteyttä kansainväliseen hyökkäykseen.

TT:n mukaan vanhan lehdistötiedotteen perusteella Coop ja Kaseya aloittivat tietotekniseen järjestelmään liittyvän yhteistyön vuonna 2009.

Ongelmia myös apteekeissa

Ongelma Coopin kassajärjestelmässä ilmeni perjantaina alkuillasta. Ketjun arvion mukaan kaupat pysyvät luultavasti kiinni lauantain ajan.

Coopit pysyivät lauantaina auki vain sellaisissa myymälöissä, joissa kassoilla on käytössä toinen tietojärjestelmä.

– Olemme pahoillamme tilanteesta ja teemme kaiken mahdollisen voidaksemme avata uudelleen nopeasti, ketju sanoi tiedotteessa.

Coopin markkinaosuus oli Ruotsissa viime vuonna 20 prosenttia.

Myös Ican omistamalla Apotek Hjärtat -apteekkiketjulla ja joillakin St1-myymälöillä on kerrottu olevan vastaavia ongelmia kassajärjestelmässään, uutisoi Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun). Coopin ongelmista ovat kertoneet myös muun muassa SVT (siirryt toiseen palveluun) ja SR (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

.
.