1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Oulussa haviteltiin viikonloppuna helle-ennätystä, mutta se jäi kymmenyksen päähän ja lentokoneenkin arvioidaan sotkeneen mittausta

Oulun lentoasemalla mitattiin eilen 33,1 asteen lämpötila. Kyseessä ei ole mittauspisteen uusi lämpöennätys, vaan todennäköisesti lähtevän lentoneen aiheuttama lämpöpiikki, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Oulussa on jo mitattu yli 30 asteen lämpöjä, ja kaikkien aikojen ennätys 33 astetta saattaa rikkoutua maanantaina. Kuva: Paulus Markkula / Yle

Helteinen sää hipoo jo ennätyksiä Oulun seudulla. Oulun lentoaseman Ilmatieteen laitoksen mittausasemalla (siirryt toiseen palveluun) saatiin mittariin sunnuntaina hetkellisesti lämpötilaksi 33,1 astetta.

Se olisi ollut mittauspisteen uusi lämpöennätys, ja vain kymmenyksen päässä Oulun kaikkien aikojen ennätyksestä 33,2 astetta, joka on mitattu heinäkuun 30. päivä vuonna 2018 Oulunsalon Pellonpäässä.

Ennätys jäi siis virallisesti tekemättä, eikä sunnuntain 33,1 asteen lukemaankaan voi täysin luottaa. Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo, että kyseessä oli hetkellinen lämpöpiikki, jonka mahdollisesti aiheutti lähtevä lentokone käynnistäessään koneita ennen lentoonlähtöä.

– Oulun lentokentän lämpötila oli koko päivän ajan muuten alle 30 astetta, joten muutaman minuutin lämpötilapiikistä on kyse. Lämpötila-anturit voivat hetkellisesti näyttää suuriakin lukuja, mutta ne korjataan sitten oikeiksi, kertoo Viljamaa.

Oulun lämpöennätystä voidaan lähennellä, koska helle hellii myös maanantaina.

– Iltapäivisin lämpötila kipuaa yli 30 asteen, jopa 32 asteeseen eli uutta ennätystä voidaan hätyytellä. Varmaksi sitä ei voi kuitenkaan ennustaa, kertoo Viljamaa.

Korjaus 6.7. klo 13.30: Muutettu otsikkoa ja lisätty artikkeliin maininta Oulun kaikkien aikojen lämpöennätyksestä 33,2 asteesta. Sunnuntaina mitattu 33,1 asteen lämpötila olisi ollut lentoaseman mittauspisteen lämpöennätys.