Hyppää sisältöön

Päiväkodeissa tarjoiltu salaatti varmistui Jyväskylän salmonellaepidemian aiheuttajaksi – ulkomaiset tuoretuotteet arveluttavat, EU:n alueella luotetaan pitkälti omavalvontaan

Jyväskylän seudulla riehuneen salmonellaepidemian aiheuttajaksi on varmistunut päiväkodeissa tarjoiltu salaatti. Salaatti sisälsi kotimaista kurkkua, hernettä sekä ulkomaista jäävuorisalaattia. Salmonellan todennäköisin lähde on Saksasta Ruotsin kautta Suomeen tullut jäävuorisalaatti. Ruokaviraston mukaan pitkä kuljetusmatka ei lisää tautiriskiä, jos tuotteiden valvonta on kunnossa.

Salmonellaepidemia on ruokkinut keskustelua siitä, pitäisikö laitoskeittiössä suosia nykyistä enemmän suomalaisia tuoretuotteita. Arkistokuva. Kuva: Yle / Tiina Grönroos

Päiväkodeissa tarjoiltu salaatti sairastutti Jyväskylän seudulla kesäkuussa noin 450 henkilöä. Suurin osa sairastuneista oli lapsia. Jyväskylän kaupungin mukaan salaatista on löytynyt sama salmonellakanta kuin sairastuneista.

Ulkomaiseen jäävuorisalaattiin lisättiin Jyväskylän kaupungin Kylän Kattauksen keskuskeittiössä kotimaista kurkkua sekä hernettä. Todennäköisimpänä salmonellan lähteenä (siirryt toiseen palveluun) (jyvaskyla.fi) pidetään ulkomaista jäävuorisalattia, vaikka salaattierästä ei ole enää valvontanäytteitä tarkemmin tutkittavaksi. Kurkusta ja herneestä on saatu negatiivisia salmonellanäytteitä.

Myös keskuskeittiön työntekijöiden salmonellanäytteet ovat olleet negatiivisia.

Tapaus on synnyttänyt vilkkaan keskustelun ulkomailta tuotujen tuoretuotteiden turvallisuudesta.

Kylän kattauksen johtaja Tuija Sinisalo arvioi jo viime viikolla, että laaja salmonellaepidemia käynnistää keskustelun siitä, miten jatkossa toimitaan ulkomaisten salaattien suhteen.

Sinisalon mukaan keskuskeittiö on ulkomaisen tuonnin varassa, koska salaatti on sesonkituote.

– Jääsalaatti on tuote, jota ei koko vuoden saa kotimaisena, eikä tässä mittakaavassa suomalaista koko ajan. Tällaisia virheitä on mahdollista tapahtua sekä kotimaassa että ulkomailla. Vastuullisia toimittajia on molemmissa. Kyllä tämä varmasti käynnistää arviointikeskustelun, että onko syytä muuttaa toimintatapoja, sanoo Sinisalo.

Omavalvonta isossa roolissa

EU:n sisämarkkina-alueella ruuantuotannon turvallisuus toteutuu pitkälti omavalvonnan kautta, toteaa ylitarkastaja Elina Leinonen Ruokavirastosta.

– Toiminnan pitää olla sellaista, että riskien syntymistä ehkäistään ennalta. Että mietitään etukäteen, mitä riskejä tuotantoon voi liittyä ja miten niitä hallitaan, Leinonen sanoo.

Viranomaiset voivat tarkkailla ruokaerien laatua pistokokeilla, mutta satunnaiset tarkastukset eivät koskaan anna täyttä takuuta siitä, että koko tarvike-erä olisi moitteeton, sillä jokaisesta tuotteesta näytettä ei kuitenkaan voida ottaa, Leinonen muistuttaa.

– Lähtökohtana ei voi olla se, että viranomainen tutkisi kaikki Suomeen tulevat kasvikset.

Esimerkiksi Jyväskylän seudun salmonellaepidemian aiheuttajaksi epäiltyä jäävuorisalaattia oli tullut ruotsalaiselta valmistajalta 6000 pussia, joista 42 päätyi Kylän Kattauksen keskuskeittiöön.

Jäävuorisalaattia suositaan nykyisin laitoskeittiöissä, ja enimmäkseen se tulee Suomeen ulkomailta. Tapaus onkin virittänyt jo pohdintaa myös siitä, voisiko tuontisalaatin tilalla alkaa käyttää läheltä saatavia vaihtoehtoja kuten kaalia tai jääsalaattia.

Ruokaviraston ylitarkastaja Elina Leinonen huomauttaa, että pitkä kuljetusmatka ei itsessään ole riski ruuan turvallisuudelle, jos hyvistä olosuhteista ja toimintatavoista huolehditaan tuotantoketjun kaikissa vaiheissa pellolta pöytään

Lue myös:

.
.