1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Lappi on nyt Suomen kuumin paikka, Utsjoella sivutaan jo kesän lämpöennätystä – lue 4 vinkkiä viilentymiseen

Lämpötilakartat paloivat maanantaina punaisena koko maassa. Kaikkein lämpimintä oli Ylä-Lapissa: Utsjoella mitattiin reilusti yli 33 astetta. Marttaliitto vinkkaa kuumuuden kanssa kamppailevia pitämään huolta ennen kaikkea nesteytyksestä.

Ylä-Lappi oli maanantaina Suomen kuumin seutu: Utsjoen Kevon mittauspisteellä lämpö nousi jo iltapäivän alussa 33 asteeseen, mikä lähentelee Suomen tämän kesän lämpöennätystä. Kuva: Mira Länsman

Ennätyslämpimän kesäkuun jälkeen myös heinäkuu on alkanut helteisenä koko maassa. Maanantaina Suomen kuumin paikka oli Ylä-Lappi, missä Utsjoen Kevolla mitattiin jo koko maan kesän lämpöennätystä sivuava lukemat 33,6 astetta kello 17 aikaan iltapäivällä.

Tämän kesän lämpöennätys Suomessa mitattiin Parikkalassa 22. kesäkuuta, 33,6 astetta. Utsjoella mitattu maanantain hellelukema on kuitenkin Lapin kesän lämpöennätys ja se ylittää 60-luvulle asti ulottuvan digitoidun ajan Lapin ennätyksen, 33,4 astetta.

Heinäkuun alku on ollut Lapissa poikkeuksellisen lämmintä.

– Lapissa on poikkeuksellista, että on yli 32 asteen lukemia, kertoo ilmatieteen laitoksen meteorologi Jari Tuovinen.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Marttavinkit: Viileä marjasmoothie ja jääpullo tuulettimen eteen

Moni nauttii helteestä, mutta yli 30 asteen lämpötilat saavat ainakin osan suomalaisista tuntemaan olonsa jo tukalaksi. Töistä ei tahdo tulla mitään, kun hiki virtaa – eikä nukkuminenkaan ole mitään herkkua ainakaan ilmastoimattomassa asunnossa.

Marttaliiton kotitalousasiantuntija Salla Kinnusen mukaan oloa voi viilentää helposti ilman teknisiä apuvälineitäkin. Tärkein vinkki on pysyä nesteytettynä.

– Se auttaa myös olon viilentämiseen, kun kehossa on tarpeeksi nestettä. Yksi hyvä konsti on käyttää sumupulloa ja sumuttaa sillä vettä iholle. Veden haihtuminen iholta viilentää oloa, vinkkaa Kinnunen.

Kuumimmat lukemat mitattiin Utsjoen Kevolla, mutta Nuorgamissakin lämpötila nousi reilusti yli 30 asteen. Kuva: Mira Länsman

Lue myös: Ilmatieteen laitos: Suomeen saapumassa uusi kuivuusjakso

Helteillä ei tee mieli syödä, mutta energiansaannista olisi silti hyvä pitää huolta. Kinnunen neuvoo nauttimaan esimerkiksi pakastemarjoista tehtyä viileää smoothieta.

– Siihen voi lisätä kaurahiutaleita ja maapähkinävoita, niin tulee myös hiilihydraatteja ja proteiinia. Näin energiataso pysyy paremmin yllä, eikä illalla ole sitten niin hirveä nälkä.

Ikkunoita kannattaa hirmuhelteillä pitää auki valikoiden. Päiväksi ikkunat on hyvä sulkea, jotta sisäilmaa kuumempi ulkoilma ei virtaa sisään. Sälekaihtimet kannattaa myös pitää kiinni helteillä.

– Sälekaihtimissa on hyvä muistaa sellainen konsti, että kääntää kaihtimet kupera puoli ulospäin, se heijastaa valoa ulos vielä tehokkaammin, Kinnunen neuvoo.

Hieman ennakointia vaativia viilennyskikkoja on esimerkiksi lakanoiden tai riisipussin pakastaminen pari tuntia ennen nukkumaan menoa. Ne viilentävät ja auttavat nukahtamista.

– Pakastimesta voi ottaa kylmäkallen ja laittaa sen tuulettimen eteen. Näin tuuletin levittää huoneeseen viileää ilmaa eikä vain siirrä lämmintä ilmaa.

Tuuletin liikuttaa ilmaa, mutta ei jäähdytä sitä. Jäädytetty virvoitusjuomapullo viilentää tuulettimen puhaltamaa ilmaa, mutta alle on syytä laittaa astia kondenssiveden keräämiseen. Kuva: Ari Hursti / Yle

Kaikkien aikojen ennätyksiin jäi vielä matkaa

Lapin kaikkien aikojen lämpöennätys on todennäköisesti 7.7. 1914 Inarin Thulessa mitattu 34,7 asteen lukema. Suomen kaikkien aikojen korkein lukema on Joensuussa vuonna 2010 mitattu 37,2 astetta.

Lapin lämpöaalto on seurausta kahdesta tekijästä.

– Siellä on korkeapainetta, joka tietää yleensäkin lämmintä ilmaa. Sen lisäksi Keski-Euroopasta on tullut Norjan meren kautta lämmintä ilmaa pohjoiseen, Tuovinen kertoo.

Lämmin sää on jatkumassa.

– Näyttää, että lämpöä riittää useaksi päiväksi. Ehkä se kovin huippulämpö kuitenkin siirtyy Kuolan niemimaalle huomisen aikana, Tuovinen arvelee.

5.7. kello 17 Päivitetty Utsjoen Kevon mittauspisteen lukema 33,6 asteeseen.

Miten sinä pysyt viileänä huippuhelteillä? Kerro vinkkisi tai osallistu keskusteluun muuten vain tiistaihin 6.7. kello 23 saakka.