1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viisumit

Poliisi sai tutkinnan valmiiksi – imatralaisen valtuutetun viisumijupakan käsittely siirtyi syyttäjälle

Epäiltynä on kaksi henkilöä. Poliisi epäilee toista henkilöä virkavelvollisuuden rikkomisesta ja toista henkilöä tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Imatran kaupunki teki viisumihankinnasta tutkintapyynnön poliisille, kun asia oli noussut esiin tavanomaisessa sisäisessä tarkastuksessa. Kuvituskuva. Kuva: Heikki Haapalainen / Yle

Kaakkois-Suomen poliisi on saanut valmiiksi kahta henkilöä koskeneen esitutkinnan Imatran kaupungin viisumijupakassa.

Asia etenee kummankin henkilön osalta syyttäjälle syyteharkintaan. Asiasta kertoi ensin Etelä-Saimaa (siirryt toiseen palveluun).

Toista henkilöä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Toista henkilöä epäillään puolestaan tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Lue myös: Poliisi aloitti esitutkinnan valtuutetun viisumihankinnasta Imatralla – osti neljän vuoden viisumin kaupungin piikkiin, vaikka on jättämässä luottamustoimensa

Viisumijupakassa on kyse Imatran kaupunginvaltuuston 2. varapuheenjohtajan Erkki Saarimäen (sin.) Venäjän-viisumista. Saarimäki oli huhtikuussa hankkinut neljän vuoden viisumin Venäjälle, vaikka hän on jättämässä luottamustoimensa heinäkuun lopussa.

Lasku viisumista meni kaupungille.Laskun hyväksyi kaupunginvaltuuston puheenjohtajana toimiva kansanedustaja Niina Malm (sd.).

Kaupunginhallitus päätti tehdä viisumiasiasta tutkintapyynnön sen jälkeen, kun viisumi oli noussut esiin kaupungin tavanomaisessa sisäisessä tarkastuksessa.

Erkki Saarimäen kertoman mukaan hän oli viisumia tilatessaan pyytänyt laskun itselleen. Matkatoimisto kuitenkin lähetti laskun kaupungille.

Saarimäki on sittemmin maksanut viisumin hinnan kaupungille.

– Ihan mahdottomasti ei ole tapauksia, joissa kunnallisia päättäjiä kohtaan nostetaan syytteitä heidän virassa tekemistään asioista. Toisaalta tämä ei ole myöskään ensimmäinen kerta kun tutkitaan virkarikoksia, toteaa tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Matti Raivikko Kaakkois-Suomen poliisista.

Lue seuraavaksi:

Imatran kaupunginhallitus tekee Erkki Saarimäen viisumiasiasta tutkintapyynnön poliisille – asia ratkesi tiukan äänestyksen jälkeen

Kaupunki maksoi paikkansa jättävälle valtuutetulle 4 vuoden Venäjän-viisumin Imatralla – totesi nyt, ettei olisi pitänyt

Valtuutettu tilasi viisumin kaupungin piikkiin Imatralla, vaikka jättää luottamustoimensa – hänen mukaansa kyseessä on väärinkäsitys