Hyppää sisältöön

Norjan rajanylityspaikoilla Lapissa tuntien autojonot – viisi tuntia helteessä jonottanut Janne Kulju: "Fiilis ei ole ollenkaan paha"

Ainakin Nuorgamissa ja Kilpisjärvellä Norjaan pyrkivät matkailijat joutuivat jonottamaan Covid-19-testipisteelle useamman tunnin. Norja päivitti maahantulorajoituksiaan maanantaina niin, että melkein koko Suomesta pääsee maahan ilman karanteenia.

Rajalle muodostui jopa kilometrien jono, kun turistit pyrkivät Norjaan. Video: Janne Kulju
Rajalle muodostui jopa kilometrien jono, kun turistit pyrkivät Norjaan. Video: Janne Kulju

Norjaan saapuville matkailijoille pystytetyt Covid-19-testauspaikat ruuhkautuivat maanantaina Nuorgamissa ja Kilpisjärvellä. Norjaan pyrkivät suomalaisturistit joutuivat jonottamaan koronatestauspaikalle pääsyä jopa viisi tuntia.

Kokkolalaisen Janne Kuljun, 37, kahden yön lomamatka Pohjois-Norjan Skibotniin seisahtui maanantaina Kilpisjärvelle Suomen ja Norjan rajalle. Suomen puolelta pääsee ajamaan normaalisti rajan yli, mutta Norjan puolella vastassa on testauspiste.

Lämpöaallon koettelemalla Kilpisjärvellä mittari näytti 27 astetta, mutta jonotuksesta ja kuumuudesta huolimatta Kulju kuvailee jonotustunnelmaa rennoksi.

– Fiilis täällä ei ole ollenkaan paha. Näen retkituolissa istuvan naisen ja ihmisiä, jotka tekevät trangialla ruokaa. Jotkut käyvät kävelyllä lähimaastossa, Kulju kuvailee.

Norjan poliisi kertoi jopa kilometrien mittaisista jonoista rajanylityspaikalla aamupäivällä. Asiasta uutisoi muun muassa Norjan yleisradioyhtiö NRK (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun).

Liikennevalomalli näyttää melkein koko Suomeen vihreää

Norjassa on käytössä maahantulijoiden suhteen niin sanottu liikennevalomalli. Norjan kansanterveyslaitoksen kartta (siirryt toiseen palveluun) (siirryt toiseen palveluun) päivittyi suurilta osin Suomea vihreäksi maanantaina 5. heinäkuuta.

Se tarkoittaa, että Suomesta maahan saapuvilta ei vaadita karanteenia. Suomessa ainoastaan Kainuu ei ole tällä hetkellä vihreää aluetta.

Kokkolalainen Janne Kulju vaimoineen oli matkalla kahdeksi yöksi Skibotniin. Jonotus koronatestauspistelle venyi tuntien mittaiseksi. Kuva: Janne Kulju

Maahan saapuville tehdään rajalla Covid-19-testi, jonka tulee olla negatiivinen. Rokotuspassilla pääsee suoraan jonon ohi.

Viiden aikaan iltapäivällä Janne Kulju oli jonottanut Norjan puolella tehtävään testiin viisi ja puoli tuntia, kun matkaa testipisteelle oli jäljellä vielä noin sata metriä.

– Kun saavuimme, jono oli noin 600 metriä pitkä, tai ainakin alle kilometrin. Pari tuntia sitten ohitimme merkin, joka kertoi testauspaikan olevan 300 metrin päässä, Kulju kertoo.

Myös Nuorgamissa puolen kilometrin jono

Myös Nuorgamissa testauspisteelle hiipivä autojono eteni maanantaina hitaasti. Haapajärveläinen Markku Aitto-oja ylitti rajaa toista kertaa kahden viikon aikana. Hän on ollut lomailemassa Utsjoella.

– Ensimmäisellä kerralla rajanylitys oli läpihuutojuttu, mutta nyt ei. Kirkolta aloitettiin jonottaminen ja noin 300 metrin matkan eteneminen Norjan puolelle testauspisteeseen kesti noin kolme tuntia, Aitto-oja kertoo.

Testauspisteellä matkailijan pitää esittää passi ja rekisteröitymiskaavake, minkä jälkeen tehdään Covid-19-testi ja odotetaan tulos.

– Norjan poliisi kiertelee jonossa ja mielestäni kartoittaa matkailijoiden rokotustodistuksia. Matkailijat, joilla on rokotustodistus, pääsevät jonon ohi, Aitto-oja kuvailee.

Lue lisää aiheesta: Haluaisitko Norjaan lomalle? Ei onnistu kaikilta suomalaisilta