1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tampere

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät pois Tampereen pormestarikoalitiosta – apulaispormestarit kokoomuksesta, SDP:stä ja vihreistä

Vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät pois Tampereen pormestarikoalitiosta. Mukana ovat kaikki muut ryhmät eli kokoomus, SDP, vihreät, keskusta ja kristilliset. Valtuustoryhmien välinen yhteistyösopimus allekirjoitettiin tiistaiaamuna.

Tampereen pormestarikoalition yhteistyösopimuksen allekirjoittajat ryhmäkuvassa Tampereen valtuustosalissa
Videolla Anna-Kaisa Ikonen muun muassa perustelee sitä, miksi vasemmistoliitto ja perussuomalaiset jäivät yhteenliittymän ulkopuolelle.

Tampereen pormestarikoalition kokoonpano on selvillä. Tiistaiaamuna valtuustosalissa allekirjoitettiin pormestariohjeman yhteistyösopimus ja allekirjoittajina olivat kokoomuksen, SDP:n, vihreiden, keskustan ja kristillisten edustajat. Nämä ryhmät pitävät valtaa Tampereella seuraavat neljä vuotta.

Tilaisuutta johti suurimman valtuustoryhmän eli kokoomuksen pormestariehdokas ja tuleva pormestari Anna-Kaisa Ikonen. Hän kiitti tilaisuuden aluksi kaikkia valtuustoryhmiä – myös niitä, jotka eivät olleet tilaisuudessa paikalla.

Voit katsoa koko tiedotustilaisuuden tallenteen jutun lopusta.

Demarit ja kokoomus saivat seuraavaan valtuustoon kumpikin 17 valtuustopaikkaa ja vihreät on kolmanneksi suurin 11 paikalla. Keskusta sai kolme paikkaa ja kristillisdemokraatit kaksi.

Koalitiossa eivät ole mukana perussuomalaiset, joka sai 10 paikkaa, eikä seitsemän paikkaa saanut vasemmistoliitto.

Perussuomalaiset ja vasemmistoliitto saavat varapuheenjohtajuudet

Anna-Kaisa Ikosen mukaan tulevalla valtuustokaudella halutaan uudistaa käytäntöjä niin, että myös koalitiosta pois jääneet ryhmät pysyvät ajantasalla. Tästä syystä perussuomalaiset ovat saamassa kaupunginhallituksen 3. varapuheenjohtajan ja vasemmistoliitto valtuuston 3. varapuheenjohtajan paikan.

Tilannetta on tarkoitus katsoa uudelleen kahden vuoden kuluttua.

Apulaispormestareiden paikat jaetaan kokoomuksen, SDP:n ja vihreiden kesken.

Vihreät saavat sivistys- ja kulttuuripuolen apulaispormestarin paikan. Kokoomus ja demarit jakavat kaupunkiympäristön sekä elinvoiman ja kilpailukyvyn apulaispormestarin paikat. Kokoomus pitää ensin kaupunkiympäristön ja demarit elinvoiman ja kilpailukyvyn salkkua. Puolueet vaihtavat salkkuja valtuustokauden puolivälissä kahden vuoden kuluttua.

Lisäksi demareilla on sosiaali- ja terveyspuolen apulaispormestari vielä seuraavat kaksi vuotta siihen asti, kunnes sote-uudistus siirtää soteasiat hyvinvointialueelle.

Äärimmäisen tiukka vaalitulos johtaa pormestarin vaihtoon

SDP:n Lauri Lyly on toiminut Tampereella pormestrina tällä valtuustokaudella. Lyly oli demareiden pormestariehdokas myös kuntavaaleissa, mutta äärimmäisen tiukka vaalitulos johtaa pormestarin vaihtoon.

SDP oli vaaleissa tälläkin kertaa suurin puolue 27 995 äänellä, mutta kokoomus nousi isoimmaksi valtuustoryhmäksi, koska sen ja RKP:n vaaliliitto sai 15 ääntä enemmän. Valtuustoryhmässä on vain kokoomuslaisia edustajia sillä RKP:n ainoa ehdokas Peter Löfberg kuoli ehdokasasettelun päätyttyä ennen vaaleja.

Pormestarin tehtävä on Anna-Kaisa Ikoselle tuttu. Hän toimi Tampereen pormestarina ennen Lauri Lylyä vuosina 2013–2017. Ikonen siirtyy nyt pormestariksi kansanedustajan tehtävästä.

Katso tästä tiistaiaamun tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan.

Lue myös:

Johtaako Tamperetta jatkossa kokoomus vai SDP? Äärimmäisen tiukka kisa, jonka voi ratkaista kuolleen RKP:n ehdokkaan äänet, saattaa selvitä jo tänään

Tästä jutusta voit lukea tuoreimmat tiedot koronavirustilanteesta Pirkanmaalla.

Lisää Pirkanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue mitä lähelläsi tapahtuu.