Pitkä helleputki näkyy Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä – kuumuus voi koetella myös nuoria

Helteinen sää kuormittaa erityisesti henkilöitä, joilla on muutenkin paljon terveysongelmia. Keski-Suomen keskussairaalan päivystys ei ole vielä ruuhkautunut hellepotilaista. Pelastuslaitoksella on ollut runsaasti ensihoitotehtäviä.

Moni hakee viilennystä nyt veden ääreltä. Vettä pitäisi myös muistaa helteillä juoda riittävästi. Kuva: Tiina Kokko / Yle

Pitkään jatkunut helleputki näkyy Keski-Suomen keskussairaalan päivystyksessä. Hoitoon hakeutuvilla on neste- ja suolatasapainon häiriöitä, pahoinvointia, huonoa oloa, huimausta ja yleistilan laskua.

– Päivystyksen kävijämäärät eivät ole juurikaan nousseet eli mitään selvää yksittäistä piikkiä ei toistaiseksi ole, mutta kyllä helteistä kärsiviä päivystyksessä on, sanoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin päivystyksen ja ensihoidon palvelualueen palvelujohtaja Afra Prokki.

Prokki toteaa, että nuoria todennäköisemmin näillä säillä päivystykseen hakeutuvat ikäihmiset.

– Eivät nuoretkaan tältä ihan turvassa täysin ole. Heidätkin saattaa yllättää auringon jatkuva porotus.

Kuumuuden vaivaamat potilaat ovat työllistäneet myös Keski-Suomen pelastuslaitosta.

Ensihoitopäällikkö Ville Salokangas vahvistaa, että apua ovat tarvinneet erityisesti vanhukset.

– Helle heikentää usein yleistilaa ja myös sydäntehtävien määrä on noussut lämpimien säiden myötä. Helle pahentaa yleensä sellaisten henkilöiden tilannetta, joilla on muutenkin paljon vaivoja, heille hellejaksot ovat kovia. Ihmiset myös liikkuvat helteillä enemmän ja esimerkiksi kaatumisiin, vaikkapa skuutteihin liittyvät tehtävät ovat olleet nousussa, kuvailee Salokangas.

Prokki muistuttaa, että lämpöhalvauksia, uupumista ja nestehukkaa voi torjua esimerkiksi välttämällä auringossa oleskelua.

– Heti, jos alkaa jotain outoa tuntua, niin varjoon, viileään ja nesteytystä. Tavallisesti ihminen tarvitsee noin kahdesta kahteen puoleen litraa nestettä päivässä ja nyt tähän sitten vielä hellelisä. Paras neste on ihan vesi, ei olut, vaikka se välillä saattaa mieleen tullakin hyvänä nesteytyksenä. Auringolta suojautuminen on tärkeää: aurinkorasva käyttöön, lierihatut tai lippikset päähän, ettei porota päätä ja muutenkin ylle väljät ja viileät vaatteet, painottaa Prokki.

Päivystykseen on hänen mukaansa syytä hakeutua, jos ei pärjää oireineen kotona.

– Jos alkaa esimerkiksi oksennella reippaasti tai alkaa mennä sekavaksi. Tämän toivottavasti huomaavat läheiset. Päivystyksessä potilaille annetaan yleensä nesteytystä, viilennystä ja oireiden mukaista hoitoa.

Prokki sanoo, että useimmille kuumuuden takia oireileville riittää käynti päivystyksessä, mutta jos neste- ja suolatasapaino on ihan sekaisin, niin sairaalahoitoa voi tarvita useamman päivän.

– Ihan teho-osastolle asti on potilaita saattanut joutua.

Lue myös: