1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hukkuminen

Jälleen kodeissa väännetään siitä, saako lapsi mennä uimarannalle kavereiden kanssa – Katariina Leskelä vastasi kyllä, mutta teki 11-vuotiaan kanssa sopimuksen

Suomessa hukkui kesäkuussa 30 ihmistä. Luku on vuosituhannen synkin. Edellinen ja tätäkin surullisempi kesäkuu koettiin vuonna 1999, jolloin Suomessa hukkui 45 ihmistä. Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliiton mukaan valtaosa hukkumisista voitaisiin estää.

– Olen itse aina pelännyt vettä, vaikka osaan uida. En kuitenkaan ole halunnut siirtää pelkoani lapsilleni. Heidän kanssaan on käyty ahkerasti uimahallissa, kertoo Katariina Leskelä. Kuva: Katariina Leskelä

Sunnuntaina 4. kesäkuuta uimarannalla Kokkolassa oli elämä hiuskarvan varassa. Teini-ikäisiä kaveruksia oli uimassa, kun yksi katosi yhtäkkiä pinnan alle.

Ystävät eivät aikailleet, vaan aloittivat pelastamisen. Yksi sukelsi ja onnistui tuomaan jo kolmen metrin syvyyteen pohjaan vajonneen pojan ylös. Myös muita rannalla olleita ryntäsi apuun, ja tajuton saatiin vedestä pois ja elvytettyä.

Onneksi oli ystäviä, jotka huomasivat, mitä tapahtuu. Hukkuva ei aina pysty huutamaan tai huitomaan apua.

Lisää aiheesta: Tunnistatko, milloin vesillä on tosi kyseessä? Hukkuminen käy hiljaa ja hetkessä, opettele 7 paljastavaa merkkiä

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto korostaa, että uimaan ei pitäisi mennä koskaan yksin edes tutussa rannassa. Mukana pitäisi olla aina kaveri, joka pystyy tarvittaessa auttamaan.

Kesäkuussa hukkui 30 ihmistä

Jokainen uinti- tai veneretki ei ole päättynyt tänä alkukesänä yhtä hyvin.

Suomessa hukkui kesäkuussa 2021 30 ihmistä. Luku on vuosituhannen synkin. Edellinen ja tätäkin surullisempi kesäkuu koettiin vuonna 1999, jolloin Suomessa hukkui 45 ihmistä.

– Nyt puhutaan todella poikkeuksellisesta tilastosta. Äärettömän surullista, kun hukkumiset olisivat suurelta osin ehkäistävissä, sanoo viestintäasiantuntija Niko Nieminen Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitosta.

Hän uskoo, että korona vaikuttaa kesän hukkumistilastoihin, sillä suomalaiset lomailevat edelleen kotimaassa. Yhä useampi on ostanut tai vuokrannut veneen tai kesämökin, joten vesillä ja rannoilla riittää porukkaa.

Kaikilla ei välttämättä ole veneilytaidot täysin hanskassa, eikä uimataito kohdillaan.

Lue lisää: Uimisen into voi hiipua, jos parhaassa oppimisiässä ei pääse polskimaan – asiantuntijaa huolettaa korona-ajan vaikutus lasten uimataitoon

Myös keli näkyy luvuissa. Mitä lämpimämpi kesä, sitä synkemmät tilastot.

Tilastokeskuksen tuoreimmat kuolinsyytilastot ovat vuodelta 2019. Niiden mukaan hukkumiset ovat 2000 luvun alusta vähentyneet, mutta lasten hukkumis- ja veneilykuolemien määrä näytti kasvua. Alle 15-vuotiaita lapsia hukkui kahdeksan, kun vuonna 2018 luku oli yksi.

Terveyden ja Hyvinvoinnin laitoksen mukaan alle 18-vuotiaiden hukkumisissa lapsi on useimmiten joutunut vahingossa veden varaan, esimerkiksi putoamalla, tai mennyt kahlaamaan tai uimaan liian syvään veteen.

Alle kouluikäisten lasten kohdalla hukkuminen on yksi yleisimmistä tapaturmaisista kuolemansyistä. Veteen vajoamiset aiheuttavat myös erityisesti alle kouluikäisille vuosittain sairaalassa vuodeosastohoidon tarvetta.

Minkä ikäinen voi mennä uimaan kavereiden kanssa?

Monissa lapsiperheissä joudutaan kiperän kysymyksen eteen, kun lapset haluavat rannalle ja uimaan, mutta vanhemmat ovat päivällä töissä. Tai muutenkin väistämättä tulee eteen hetki, jolloin uimaseuraksi ei missään nimessä enää haluta äitiä tai isää.

Jos uimista on harjoiteltu ja lapsi osaa uida, minkä ikäisenä hänet uskaltaa päästää rannalle kaverin tai kaverien kanssa?

Viestintäasiantuntija Niko Nieminen vastaa heti, että kysymys on hankala, eikä siihen ole yksiselitteistä ikävastausta. Jokaisen perheen on ratkaistava asia itse.

Päätökseen vaikuttaa moni asia, kuten lapsen uimataito ja kaveripiiri.

– Onko kaveriporukka esimerkiksi sellainen, että ottaa paljon riskejä? Entä osaako lapsi toimia turvallisesti, tietääkö hän rannan pohjaprofiilin. Onko vesiturvallisuudesta puhuttu kotona? Tiedostaako lapsi riskit, tunnistaako lapsi omat tiedot ja taidot, Nieminen pohdiskelee.

Suomen Uimaopetus- ja Hengenpelastusliitto kannustaa vesiurheiluun, mutta muistuttaa, että sup-laudalla ei kannata lähteä kauas rannasta: Nilkkaremmi kiinni, ettei lauta pääse karkuun ja melominen rannan suuntaisesti. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliitto ohjeistaa, että varsinkin pienten lasten kanssa on aina oltava aikuinen mukana, vaikka rannalla olisi uimavalvoja. Hän ei ole lapsenvahti, vaan valvoo yleisesti uimareita.

Tuoreimpien tilastojen mukaan kuudesluokkalaisista alakoululaisista 76 prosenttia osaa uida. Korona-aika voi tulevaisuudessa näkyä myös uimataito-tilastossa, koska uimahallit ovat olleet kiinni ja uimakoulujakaan ei ole välttämättä järjestetty.

"Ei ole helppoa päästää"

Lapualainen Katariina Leskelä kertoo olleensa kuin tulisilla hiilillä, kun piti päättää, saako 11-vuotias tytär mennä kaverin kanssa uimaan. Siihen asti rannalla oli käyty vain aikuisen valvovien silmien alla.

Vanhemmat tyttäret olivat halunneet irtiottoa vanhemmista vasta aikaisintaan yläkouluikäisinä.

– Sovittiin, että Fanni laittaa heti viestin, kun lähtee uimarannalta tai soittaa, että oon hengissä, Leskelä naurahtaa

Vaikka tytär on jo paljon käynyt kaveriporukassa uimassa, edelleen äiti huokaisee helpotuksesta, kun puhelimeen kilahtaa viesti, että uintireissu on ohi.

– On sellainen huoli, että käykö jotakin, kun en ole itse vahtimassa, että pysyykö se pinnalla.

Sovittuihin pelisääntöihin myös kuuluu, että yksin ei saa mennä. Ja jos kaveri lähtee kotiin, on lähdettävä myös itse.

Leskelä kertoo, ettei ole ylihuolehtiva, mutta tyttären päästäminen ilman aikuista uimaan oli sellainen asia, että hän haki päätökselle tukea myös sosiaalisesta mediasta.

– Tuntui kyllä vähän nololta ruveta kyselemään toisilta, mutta moni oli pohtinut samaa asiaa ja oli tosi kiva lukea kommentteja.

Monella oli samanlainen huoli ja pelko, että pärjääkö lapsi varmasti kavereiden kanssa, vaikka osaisikin uida hyvin. Myös ikävät tapahtumat, kuten uimarannalla vaarallisiksi äityneet kiusaamistilanteet huolettavat.

Leskelälle itselleen uutinen laiturin alle jahdatusta 15-vuotiaasta on jäänyt kaihertamaan mielenpohjalle.

Lue lisää: Nuorisojoukko yritti hukuttaa alle 15-vuotiaan Vantaan Kuusijärvellä – poliisi epäilee kolmea tapon yrityksestä: jahtaamiselle ei selvinnyt syytä

Katariina Leskelällä on neuvo perheille, joissa nyt mietitään, annetaanko kärttävälle lapselle lupa mennä kavereiden kanssa uimaan ilman aikuista.

– Jos on pienikin epäily, ettei lapsi osaa riittävän hyvin uida, en päästäisi yksin. Kaveriporukalla on merkitystä ja sillä onko [lapsi] kovin yllytyshullu.

Miksi suomalainen hukkuu?

Suomessa hukkuu vuosittain 100-150 henkilöä.. 2000-luvun alussa hukkuneita oli vuosittain noin 200. Valtaosassa tapauksista syyt ovat vuodesta toiseen samat.

Suomalainen jättää pukematta pelastusliivit. Hädän hetkellä ne eivät auta, jos ovat veneessä laatikon pohjalla.

– Toinen tyypillinen syy on oman uimataidon ja toimintakyvyn yliarvioiminen, Nieminen toteaa. Häntä surettaa, koska moni hukkumiskuolema olisi estettävissä.

Tilastot näyttäisivät toisenlaiselta, jos ihmiset uisivat rannan suuntaisesti ja mielellään niin, että jalat yltäsivät pohjaan.

Luvut kaunistuisivat myös, jos tuhansien järvien maassa pysyisi korkki kiinni, kun liikutaan vesillä. Noin puolet hukkumisista tapahtuu alkoholin vaikutuksen alaisena.

– Sairauskohtauksista meillä ei ole tilastoa. Onnettomuustutkintakeskus tekee 2021 teematutkimusta hukkumisista, joten saamme myöhemmin tarkempaa tietoa hukkumisten takana olevista asioista, kertoo Nieminen.

Keskustele: Minkä ikäisenä päästit lapsesi ilman aikuista uimaan? Milloin pääsit itse?