Hyppää sisältöön

Vieraita kasvoja näkyvissä: Lue esimerkit maista, joissa maskisäännöt ovat jo löystyneet

Vaikka koronaviruksen variantit, kuten helposti tarttuva delta, ovat lisänneet koronatartuntojen riskiä, Euroopassa rokotusten eteneminen on saanut monet maat ottamaan askelia kohti normaalimpaa elämää.

Lausannessa Sveitsissä ihmiset pääsivät tanssimaan discossa ihmispaljouden keskellä ja vieläpä ilman maskia, kun kokoontumisrajoitukset poistuivat 26. kesäkuuta koronatodistuksen esittävien osalta. Kuva: Valentin Flauraud / EPA

Koronaviruksen helposti tarttuva delta-muunnos on viime aikoina puhuttanut Euroopassa ja maailmalla. Moni maa on yrittänyt välttyä tartuntojen lisääntymiseltä muun muassa lisäämällä matkustusrajoituksia.

Samaan aikaan useissa maissa saa elää vapaammin kuin pitkään aikaan. Perusteena on rokotusten eteneminen ja vakavien tautitapausten riskin pieneneminen.

Yksi näkyvä merkki on se, että kasvomaskia ei monissa aiemmin tiukankaan maskipakon määränneissä maissa tarvitse enää pitää aina ja kaikilla julkisilla paikoilla.

Listasimme esimerkit linjauksista:

Tanskassa maskeista on liki luovuttu

Tanska otti Suomen tavoin jälkijunassa kasvomaskit käyttöön koronaepidemian hillitsemisessä ja nyt maa on käytännössä luopunut vaatimasta kasvomaskin käyttöä. Ainoa poikkeus ovat julkiset liikennevälineet, joissa maskia on käytettävä seisomapaikoilla. (siirryt toiseen palveluun)

Myös lentoliikenteessä noudatetaan kansainvälistä käytäntöä, eli matkustaa täytyy maski naamalla.

Tanska höllensi samalla (siirryt toiseen palveluun) kesäkuun puolivälissä muita koronarajoituksia, juuri ennen maassa pelattuja jalkapallon EM-kisaotteluita. Esimerkiksi baarien aukioloaikaa pidennettiin ja jalkapallokatsomoon päästettiin kerralla 25 000 ihmistä. Muutoin osallistujakatto on tapahtumille 10 000 ihmistä.

Tanskassa joillakin ihmisillä todettiin koronaviruksen deltamuunnos sen jälkeen, kun he olivat olleet katsomassa Belgian ja Tanskan EM-kisaottelua 17. kesäkuuta. Kuva: Friedemann Vogel / EPA

Yökerhot Tanska aikoo avata syyskuussa. Aluksi sisään pääsee vain koronapassilla, joka kertoo kantajansa olevan rokotettu, sairastaneen koronaviruksen aiheuttaman taudin tai saaneen negatiivisen tuloksen koronatestistä.

Passistakin on kuitenkin tarkoitus luopua vähitellen lokakuun alkuun mennessä.

Englannissa maskinkäytöstä tulossa vapaaehtoista

Koronarokotukset länsimaista ensimmäisenä aloittanut Britannia aikoo heinäkuussa jättää ihmisten itsensä päätettäväksi, käyttävätkö he maskia vai eivät. Pääministeri Boris Johnson on vahvistanut asian, mutta virallisesti rajoitusten purkamisesta ilmoitetaan myöhemmin, kertoo muun muassa uutiskanava Sky News. (siirryt toiseen palveluun)

Britannia on tuolloin purkamassa sitovat koronarajoitukset. Myös muun muassa turvaväleistä ja täysin rokotettujen karanteenista aiotaan mediatietojen mukaan luopua, ja massatapahtumat kuten festivaalit sallia.

Alun perin rajoituksia piti purkaa kesäkuussa, mutta päätöstä lykättiin koronatapausten lisääntymisen myötä. Johnson korostaa, että vastedes nojataan ihmisten vastuuntuntoon ja joissakin paikoissa maskin käyttö voi olla suositeltavaa.

Muun muassa julkisen liikenteen työntekijöiden ammattiliitto sekä Lontoon pormestari Sadiq Khan vaativat, että maskipakko säilyisi julkisessa liikenteessä. Lentoyhtiöt saattavat edelleen vaatia asiakkailtaan maskia. Ryanair sanoo Sky Newsille, että sen lennoilla maskivaatimus pysyy.

Rajoitusten purkua puoltaa Johnsonin mukaan se, että nopea rokotustahti on rikkonut tartuntojen ja kuolemien määrän välisen yhteyden.

Hollanti vaatii maskia enää ruuhkapaikoissa

Hollanti purki suurimman osan rajoituksista 26. kesäkuuta. Kaikki paikat saivat avata ovensa, ja maskia vaaditaan enää ruuhkatilanteissa, joissa 1,5 metrin turvaväliä ei voi pitää. Niistä hallitus mainitsee esimerkkeinä (siirryt toiseen palveluun) julkisen liikenteen, toisen asteen koulut sekä festivaalit ja muut tapahtumat.

Yhteen kokoontuvien määrää ei enää rajoiteta, mutta turvaväli on pidettävä. Etätyötä tehneet voivat vastedes tehdä puolet työstään työpaikalla.

Hollannissa voi nyt shoppailla ilman maskia. Kuva: Jeroen Jumelet / EPA

Kielto myydä alkoholia ja käyttää sitä julkisella paikalla iltakymmenen jälkeen kumotaan niin ikään. Enää ei myöskään kehoteta olemaan laulamatta, soittamatta puhallinsoittimia tai huutamasta ryhmissä.

Ulkoilua ilman maskeja

Muun muassa Italia, (siirryt toiseen palveluun) Ranska (siirryt toiseen palveluun) ja Espanja (siirryt toiseen palveluun) ovat lieventäneet vastikään tiukkaa maskipakkoaan. Vastedes maskia ei tarvitse käyttää ulkona lukuunottamatta ruuhkaisia tilanteita, joissa turvaväliä ei voi pitää.

Julkisissa sisätiloissa ja julkisessa liikenteessä maskia on yhä käytettävä ja turvavälit pidettävä.

Liikkeet sekä huvi-, kulttuuri- ja harrastuspaikat saavat olla auki, mutta kävijämääriä rajoitetaan.

Espanjassa maskia ei tarvitse enää käyttää ulkona, jos turvavälin pystyy pitämään. Kuva on otettu 26. kesäkuuta Oviedossa kirjailija Leopoldo Arias Clarinin patsaalta. Kuva: Eloy Alonso / EPA

Sveitsissä rokotetut saavat bilettää

Sveitsi on niin ikään luopunut (siirryt toiseen palveluun) kesäkuun lopussa maskipakosta ulkona. Maskia on kuitenkin käytettävä sisällä sekä ruuhkaisissa paikoissa. Töissä ja toisen asteen kouluissa maskia ei ole pakko käyttää.

Maskia ei tarvitse myöskään pitää edes suurissa tapahtumissa, jos niihin osallistuvilta vaaditaan koronatodistus. Tällaisten tapahtumien kävijämäärää ei rajoiteta. Myös klubit ja diskot saavat olla auki, jos sisään päästetään vain koronatodistuksella.

Jos todistusta ei vaadita, tapahtumiin saa osallistua enimmillään tuhat ihmistä eikä tanssiminen ole sallittua.

Sveitsi on myös lieventänyt etätyömääräyksen suositukseksi.

Yhdysvalloissa rokotetut pääsevät helpommalla

Yhdysvalloissa kukin osavaltio päättää itse koronarajoituksistaan. Suurin osa noudattelee kuitenkin liittovaltion tautikeskuksen CDC:n suosituksia, (siirryt toiseen palveluun) jotka vapauttavat koronaa vastaan täysin rokotetut ihmiset leijonanosasta rajoituksia.

Keskuksen kanta on, että täysin rokotetut ihmiset voivat käytännössä heittää maskit kaapin perälle. Maskia ei keskuksen mukaan tarvita (siirryt toiseen palveluun) ulkona eikä sisällä, ja jopa kuorolaulua ja kiivastahtista liikuntaa sisätiloissa voi harrastaa kasvot vapaina. Rokottamattomien sen sijaan tulisi käyttää maskia entiseen tapaan lähes kaikkialla liikuttaessa muiden kuin asuinkumppanien kanssa.

Kaikkien täytyy edelleen käyttää maskeja muun muassa terveydenhuoltolaitoksissa, palvelutaloissa, vankiloissa ja liikenneasemilla.

CDC perustelee rokottujen paluuta liki normaaliin elämään sillä, että heillä vakavan taudin, tartunnan ja koronan levittämisen riski on pieni.

Muun muassa New Jerseyn kuvernööri Phil Murphy on linjannut, että täysin rokotetut ihmiset saavat oleskella sisätiloissa ilman kasvomaskia. Kuva: Tayfun Coskun / AOP

Kuun alussa 29 osavaltiota oli kumonnut velvoitteen laajasta maskien käytöstä CDC:n ohjeistusta mukaillen. 11 osavaltiossa maskipakkoa ei ole ollut. Lopuissa osavaltioissa säännöt vaihtelevat, mutta ne vaativat yleisesti maskien käyttöä julkisissa sisätiloissa kuten ravintoloissa ja kaupoissa, kertoo muun muassa ikääntyvien terveydenhuollon edistämiseen keskittyvä AARP-järjestö (siirryt toiseen palveluun).

Saksassa maskit yhä kasvoilla

Saksa ei sen sijaan ole höllentänyt omia kasvomaskivaatimuksiaan, vaikka tartuntojen ja vakavasti sairastuneiden määrä on laskenut.

Asiasta toki keskustellaan sielläkin, etenkin naapurimaa Tanskan pääosin luovuttua maskeita.

Sairausvakuutuslääkäreiden liiton puheenjohtaja Andreas Gassen sanoi vastikään Bild-lehdelle, (siirryt toiseen palveluun) että koronarajoituksista ja siten myös kasvomaskeista pitäisi luopua viimeistään syyskuussa, kun kaikki halukkaat on rokotettu.

Kristillisdemokraattinen terveysministeri Jens Spahn on sitä mieltä, että maskipakosta voitaisiin luopua vähitellen, aluksi ulkona.

Kekustaoikeistolainen FPD-puolue sen sijaan katsoo, ettei maskipakolle ole enää juridisia perusteita koronatartuntojen määrän vähennyttyä, kertoo uutissivusto RND. (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Koronaviruksen deltamuunnos uhkaa kiristää rajoituksia Euroopassa – miten muunnosta yritetään saada kuriin?

Ruotsi höllentää koronarajoituksia, mutta kalja ja katkarapuleipä tulee nauttia edelleen istualtaan

Portugali palauttaa ulkonaliikkumiskiellon ja Skotlannissa syntyi ennätys päivittäistartunnoissa – näin muunnos ja kisakatsomot kiihdyttävät pandemiaa Euroopassa