1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vieraslajit

Kuopiossa torjutaan vieraslajeja talkoilla

Jättipalsamin torjuntatalkoita järjestetään Neulalammella, Julkulassa, Päivärannassa, Rypysuon Lillukkapuistossa ja Halmejoen lehdossa. Jättipalsamin kitkeminen auttaa vaalimaan luonnon monimuotoisuutta.

Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, koska se syrjäyttää Suomen alkuperäislajistoa, keto- ja niittykasveja. Kuva: CC0 public domain pxhere.com

Kuopiossa järjestetään heinä-elokuun aikana vieraslajien torjuntatalkoita eri puolilla kaupunkia. Jättipalsamia torjutaan Neulalammen ympäristössä, Julkulassa, Päivärannassa, Rypysuon Lillukkapuistossa ja Halmejoen lehdossa.

VieKas-LIFE-hankkeen tapahtumat ovat kaikille avoimia ja ensimmäiset kitkentätalkoot ovat tänä iltana Neulalammen ympäristössä kello 17.

Jättipalsamin kitkeminen auttaa vaalimaan Suomen luonnon monimuotoisuutta. Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juha Ahola kertoo, että jättipalsami on haitallinen vieraslaji, koska se syrjäyttää Suomen alkuperäislajistoa, keto- ja niittykasveja.

– Se yksipuolistaa meidän kasveja ja näin pölyttäjille on vähemmän mahdollisuuksia, Pohjois-Savon luonnonsuojelupiirin aluesihteeri Juha Ahola kertoo.

Jättipalsamin paras kitkentäaika on sen kukkiessa, jolloin kokemattomampikin kitkijä tunnistaa kasvin sen vaaleanpunaisesta kukasta. Kun kukinta etenee siemenkodan kypsymiseen, kitkentä voi aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä, sillä silloin siemenet leviävät helposti ympäriinsä.

Kitkentätalkoot alkavat joka kerta kello 17 ja kestävät kello 20 saakka. Tapahtumiin on hyvä varautua omalla vesipullolla, hanskoilla ja kumisaappailla.