Hyppää sisältöön

Rokotustaan lykkäävät uhkaavat hidastaa rokotekattavuuden saavuttamista – sairaalahoidossa on nyt aiempaa nuorempia ja niitä, joilla ei ole rokotetta

Etenkin pääkaupunkiseudun rokotusasemilla on havaittu huolestuttava ilmiö. Ajanvaraus on ruuhkautunut pahoin, koska ihmiset haluavat vaihtaa rokotusaikaa kesämenojensa vuoksi.

Rokoteajanvaraukseen on syntynyt tuhansien ihmisten takaisinsoittojono Helsingissä. Kuva: Jorge Gonzalez / Yle

Rokotustaan lykkäävät ovat tukkineet Helsingin ajanvarauksen. Terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen kertoo, että Helsingissä rokoteajanvaraukseen on syntynyt jopa tuhansien ihmisten takaisinsoittojono.

Turpeisen mukaan palvelu on ruuhkautunut pahoin, koska puhelimeen soittaa päivittäin useita satoja ihmisiä, jotka kysyvät mahdollisuutta siirtää rokotustaan lomiensa ja kesämenojensa vuoksi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin johtajaylilääkärin sijainen Jarkko Pajarinen sanoo, että terveydenhuollossa ollaan huolissaan ihmisten mahdollisista aikeista lykätä rokotuksiaan tuonnemmaksi. Rokotusajoista tulisi pitää kiinni, jotta taudilta suojaava rokotekattavuus saavutettaisiin koko väestön osalta suunnitellusssa ajassa.

Pajarinen korostaa, että koko väestön mahdollisimman täydellisen rokotekattavuuden suhteen ei ole hyvä, että kakkosrokotuksia nyt siirrettäisiin suurissa määrin pitkälle tulevaisuuteen.

Helsingin terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen sanoo, että tällä hetkellä rokotteita on heinäkuun rokotuksia vastaava määrä.

Hänen mukaansa elokuun rokotemääristä ei ole tietoa, joten sinne ei voi vielä varata aikaa. Pahimmassa tapauksessa nyt peruttu rokotusaika voisi siirtyä pidemmälle syksyyn.

– Jotta me saisimme mahdollisimman nopeasti ykkös- ja kakkosrokotteet ihmisille, meidän pitäisi toimia siten, että pidämme niistä ajoista kiinni, Turpeinen sanoo.

Turpeisen mukaan ajanvarauspuhelin ei saisi pahoin ruuhkautua, jotta rokotukset saataisiin jatkossakin etenemään jouhevasti.

– Niiden, jotka haluavat vaihtaa rokotusaikaansa, olisi hyvä käyttää nettiajanvarausta, josta aikaa voi niin ikään yrittää muuttaa, Turpeinen sanoo.

Professori: Tehohoidontarpeen nopea nousu lähiviikkoina epätodennäköistä

Huoli koronan delta-variantista on yltynyt eri puolilla Eurooppaa. Suomessakin tavanomaista virusta helpommin tarttuvan delta-variantin leviämistä seurataan tarkasti. Sitä valui Suomeen esimerkiksi jalkapallon EM-kisaturistien mukana Venäjältä.

Tehohoidon kapasiteetin riittävyys on ollut avainkysymys ajoittain isosti ja nopeasti vaihtelevissa tautitilanteissa. Kuopiossa toimivan kansallisen tehohoidon toimiston tehtävänä on ollut COVID-19 -epidemian aikana ylläpitää valtakunnallista tilannekuvaa ja tarvittaessa ohjata tehohoitopotilaiden sijoittelua Suomessa.

Tehohoidon tilannekuvan laatimisesta vastaavan anestesiologian ja tehohoidon professori Matti Reinikaisen mukaan tämä kesä on jo nyt osoittautunut erilaiseksi kuin kesä 2020, jolloin koronaan liittyvän tehohoidon tarvetta ei ollut juuri lainkaan.

Reinikainen toteaa, että nyt sitä on – vaikkakaan ei toistaiseksi järin paljon.

Viime päivinä tehohoidossa on ollut valtakunnallisesti kymmenkunta potilasta. Viikon takaisesta määrä on hieman noussut.

Tehohoidon tarpeen voimakasta nousua lähiviikkoina Reinikainen pitää kuitenkin epätodennäköisenä.

Hänen mukaansa teho-osastoilla ei ole tällä hetkellä käynnissä mitään tavanomaisesta poikkeavia varautumistoimia, sillä toistaiseksi tehohoitoa vaativat potilaat saadaan hoidettua tavanomaisin voimavaroin.

Tehohoidossa aiempaa nuorempia ja niitä, joilla ei ole rokotetta

Suomen suurimman Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (HUS) johtajaylilääkärin sijaisen Jarkko Pajarisen mukaan korona näyttäisi nyt ajavan sairaala- ja tehohoitoon aiempaa nuorempia ja rokottamattomia.

Kaksi rokotetta saaneita on siis joutunut sairaalapotilaiksi vähän, ja yhden piikin saaneetkin ovat harvemmassa.

Husin alueella sairaalahoitoa vaatineista potilaista valtaosa on ollut alle 60-vuotiaita. Tehohoidossa olleista potilaista suurin osa on 40–60-vuotiaita.

– Tämä heijastelee sitä, että vanhemmissa ikäluokissa rokotekattavuus on jo suuri, Pajarinen sanoo.

Pajarisen mukaan viime viikolla Husin alueella sairaalahoidossa olleista valtaosalla ei ollut lainkaan rokotusta tai he olivat saaneet vain yhden annoksen.

– Alle 40-vuotiaat ovat olleet sairaala- ja tehohoidossa yksittäisiä tapauksia, mutta heitäkin on ollut, Pajarinen sanoo.

Voit keskustella rokotusajan siirtämisestä torstaihin kello 23 asti.

Lue myös:

Yle selvitti sairaanhoitopiireiltä: koronarokotetut päätyvät sairaalaan selvästi rokottamattomia harvemmin

Päivittyvä seuranta: HUS aloittaa kolmannen rokotuskierroksen välittömästi, WHO keskeytti Sputnik-rokotteen lupaprosessin rikkomusten vuoksi