Hyppää sisältöön

Trooppinen myrsky Elsa vahvistuu lähestyessään Floridaa – Myrsky toi matkallaan rankkasateita Kuubaan

Sääolot heikkenevät jo Etelä-Floridassa. Elsan odotetaan ennen rantautumistaan vahvistuvan lähelle hurrikaanin voimaa. Myrsky tappoi aiemmin ainakin kolme ihmistä Karibianmerellä.

Elsa-myrsky ohitti Kuuban matkalla Floridaan
Elsa-myrsky ohitti Kuuban matkalla Floridaan

Trooppinen Elsa-myrsky on matkallaan alkanut piiskata Florida Keys -saariketjua.

Myrskyn reitin siirtymä länteen pelasti ketjun alemmat saaret suoralta osumalta, mutta myrsky toi saarille voimakkaita sateita ja tuulta varhain tiistaina.

Aikaisin tiistaina Elsan tuulet puhalsivat 26 metriä sekunnissa. Myrskyn ennustetaan voimistuvan hiljalleen pitkin tiistaita ja saavuttavan lähes hurrikaanin voiman ennen kuin se iskee maihin Floridassa. Myrsky liikkuu 19 kilometrin tuntinopeudella.

Tuhoisten tuulien ja ankarien rankkasateiden lisäksi myrsky voi aiheuttaa myrskyvuoksia eli merenpinnan nopeaa kohoamista, tulvimista ja erillisiä tornadoja, Miamissa päämajaansa pitävä Kansallinen hurrikaanikeskus varoittaa.

Floridan kuvernööri Ron DeSantis laajensi hätätilan koskemaan kaikkiaan 26 piirikuntaa, joita Elsan odotetaan koettelevan.

Presidentti Joe Biden puolestaan hyväksyi hätätilajulistuksen, joka valtuuttaa liittovaltion hätätilaviraston FEMA:n koordinoimaan kaikkia katastrofiaputoimia Etelä-Floridassa.

Myrsky ylitti aiemmin Kuuban tuoden saarelle voimakkaita sateita ja tuulia. Merkittävistä tuhoista ei ole kerrottu.

Kolme kuolonuhria Karibialla

Kuuban viranomaiset evakuoivat 180 000 ihmistä mahdollisten ankarien tulvien varalta. Elsa kulki sunnuntain ja maanantain ajan Kuuban etelärannikon suuntaisesti ja säästi suuren osan saarta merkittäviltä vaikutuksilta.

Myrsky iski maihin Ciénaga de Zapatan luonnonpuiston lähellä ja ylitti saaren Havannasta itään. Kuubasta ei ole raportoitu merkittävistä vahingoista, mutta tulvien ja mutavyöryjen vaara on yhä olemassa.

Elsa vahvistui lyhyeksi aikaa hurrikaaniksi perjantaina, mikä tekee siitä Atlantin tämänvuotisen hurrikaanikauden ensimmäisen.

Myrsky tappoi Karibianmerellä liikkuessaan yhden ihmisen Saint Luciassa ja kaksi ihmistä Dominikaanisessa tasavallassa.