1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. nautaeläimet

Jo viikko sitten 31 hiehoa karkasi maatilalta Kokkolassa – avuksi otettiin koirat, hevoset ja drooni, mutta seitsemän eläintä juoksentelee edelleen karkuteillä

Kokkolan Lohtajalla on jäljitetty useita päiviä karkuteillä ollutta hieholaumaa. Suurin osa karkulaista on jo saatu kiinni. Hiehoja ei kannata lähestyä, sillä ne voivat säikkyä ihmisiä.

Hiehojen pelastusta autolla Kokkolassa
Sunnuntaina illalla Kokkolassa saatiin kiinni seitsemän karkuteille lähtenyttä hiehoa

Keski-Pohjanmaalla Kokkolan Lohtajalla on jatkettu jo kuudetta päivää karussa olevien hiehojen jahtaamista.

31-päisestä karkurilaumasta valtaosa eli 24 eläintä saatiin kiinni sunnuntaina ja maanantaina. Kuitenkin vielä seitsemän hiehoa on vielä omilla teillään.

Tilallinen Simo Nissilä ei ole vielä suuresti huolestunut. Hän luottaa, että hiehot pärjäävät, jos vain pysyvät pois valtatieltä.

– Ruokaa ja vettäkin maastossa riittää. Ja vaikka villiintyvätkin hieman, niin ainakin kotipihattoon saadut hiehot ovat heti ihmisiin suopuneet, kertoo Nissilä.

Hiehojen etsimis- ja ajamisoperaatio on ollut aikamoinen urheilusuoritus. Hieho on lehmään verrattuna kovakuntoinen ja jaksaa juosta useita kilometrejä putkeen.

– Hiehoilla on meidän tilalla reilun 800 neliön jaloittelutarha ja ne liikkuvat paljon, selittää Nissilä.

Kuvassa ensimmäinen kiinnisaatu hieho sunnuntai-iltana. Marko Kippo ja Jaakko Hautala kuljettavat hiehoa takaisin tilalle. Lukijan kuva: Ville Karhula

Näköyhteys vielä karussa oleviin eläimiin on saatu pari kertaa viimeisen vuorokauden aikana. Kuitenkin kiinniottoyritykset ovat epäonnistuneet. Jahtia jatketaan aina, kun saadaan havainto eläimistä ja pystytään kasaamaan porukka.

Lauma pakeni Lohtajan Vattajantiellä sijainneesta aitauksesta ja rynni karkuun jo lähes viikko sitten.

Karkulaisia on etsitty parhaimmillaan 40 vapaaehtoisen sekä koirien, mönkijöiden, karjanajoon koulutettujen hevosten ja kauko-ohjattavien lennokkien eli droonien avulla.

Viimeisimmän tiedon mukaan ne oleivat Karhinkankaalla.

Hiehoja ei kannata lähestyä, sillä ne säikkyvät ihmisiä. Parasta on ilmoittaa näköhavainnosta suoraan omistajalle.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 7.7. kello 23 saakka.