1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ahtaus-, satama- ja telakkapalvelut

AKT teki tutkintapyynnön poliisille – väittää, että kolme ahtausfirmaa on pakottanut työntekijöitään väärentämään kirjanpitoa

Osa työntekijöistä otti yhteyttä Auto- ja kuljetusalan työntekijäliittoon. He kertoivat, että eräiden ahtausliikkeiden toimitusjohtajat ovat pakottaneet heitä väärentämään työaikakirjanpitoa. Kyseiset ahtausliikkeet toimivat Kotkan satamassa.

AKT:n ahtausalan sopimussihteerin Juha Anttilan mukaan työaikasuojelurikokset eivät ole millään tapaa tyypillisiä ahtausalalla. Kuvituskuvassa kontteja. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT ry on tehnyt poliisille tutkintapyynnön mahdollisesta työaikasuojelurikoksesta.

AKT:n julkaiseman tiedotteen mukaan tapaus liittyy kolmeen ahtausliikkeeseen Kotkan satamassa. Tiedotteen mukaan kyseisten ahtausliikkeiden toimitusjohtajat ovat pakottaneet työntekijöitään väärentämään työaikakirjanpitoa.

Tämän seurauksena työntekijät olisivat muun muassa jääneet ilman ylityökorvauksia yö- ja sunnuntaityöstä.

Asiasta kertoi ensimmäisenä Kymen Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Poliisi on vahvistanut Kymen Sanomille vastaanottaneensa tutkintapyynnön.

Yövuorot ja viikonlopputyöt merkitsemättä

AKT toimii yritysten työntekijöiden asiamiehenä. AKT:n ahtausalan sopimussihteerin Juha Anttilan mukaan muutamat työntekijät kyseisistä ahtausliikkeistä ottivat yhteyttä häneen.

– He kysyivät, miten tällaisessa asiassa pystyy etenemään. Heitä painostetaan tekemään vääränlainen työaikakirjanpito, kertoo Anttila.

Työaikakirjanpitoa on käsketty työntekijöiden kertoman ja poliisille toimitettujen todisteiden perusteella tekemään siten, että on viikko aamuvuoroa ja viikko iltavuoroa.

– Jos aluehallintovirasto tulisi tarkistamaan työaikakirjanpitoa, he eivät näkisi siinä mitään väärää, sanoo Anttila.

Palkka maksetaan tämän kirjauksen mukaisesti.

– Todellisuudessa henkilöt ovat tehneet yövuoroja ja viikonlopputöitä. Niitä ei saa merkitä mihinkään. Tätä kautta jää ylitöitä ja viikonloppukorotusosia maksamatta.

Yrityksiä edustavan asianajajan Panu Karhun mukaan yritykset kiistävät väärinkäytökset jyrkästi.

Koskee arviolta kahtakymmentä työntekijää

AKT:n ahtausalan sopimussihteerin Juha Anttilan mielestä kyseessä on työaikasuojelurikos. Hän arvioi, että työaikakirjanpidon väärentäminen koskisi yhteensä noin kahtakymmentä työntekijää.

– Todisteita minulla ei tietenkään ole niin monesta. Vain osa henkilöistä on asian nostanut esiin. Kaiken kaikkiaan näissä firmoissa on tietojeni mukaan noin 20 työntekijää.

Anttilan mukaan työntekijät ovat käytännössä Latviasta ja Venäjältä.

– Heillä tämä suomalainen työmarkkinalainsäädäntö ei ole niin hyvin tiedossa ja hallussa.

Anttila toteaa, että työaikasuojelurikokset eivät ole millään tapaa tyypillisiä ahtausalalla. Hän on työskennellyt AKT:ssa yhdentoista vuoden ajan.

– Minun aikanani ei ole tullut aikaisemmin tietoon tällaista työaikasuojelurikosta.

Työntekijät saaneet viestejä

Osa ahtausliikkeistä on lähettänyt Anttilan mukaan viestejä työntekijöilleen.

– Olen saanut tietooni, että on tullut viestiä, että mikäli näiden osalta lähdetään hakemaan saatavia, yritys ajetaan konkurssiin tai lopetetaan, ja uudet yritykset perustetaan tilalle.

Tilanne on Anttilan mukaan samankaltainen kuin erään muun yrityksen kanssa, joka sekin toimi aikoinaan Kotkassa.

– Siellä ilmeni aikoinaan palkkasaatavakiistaa ja muitakin työehtosopimusrikkomuksia. Kun siitä alettiin nostaa jäsenien puolesta juttua oikeuteen, yritys ajettiin konkurssiin ja uudet yritykset tulivat tilalle.