1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Bagramin lentotukikohta

Afgaanikomentaja: Yhdysvaltalaisjoukot jättivät Bagramin lentotukikohdan yön pimeydessä ja ilman ennakkoilmoitusta

Lentotukikohdan uusi komentaja sanoo kuulleensa joukkojen lähdöstä vasta kaksi tuntia siitä, kun se oli jo tapahtunut. Tukikohdan sähköt katkaistiin, ja ryöstelijät pääsivät iskemään. Yhdysvaltain vetäytyminen Afganistanista on yli 90-prosenttisesti valmis, Pentagon sanoo.

Tältä näyttää nyt USA:n tärkeimmässä tukikohdassa Afganistanissa
Tältä näyttää nyt USA:n tärkeimmässä tukikohdassa Afganistanissa

Yhdysvaltain joukkojen lähtö tärkeimmästä tukikohdastaan Afganistanissa tapahtui kuin varkain yön pimeydessä viime perjantaina.

Tukikohdan uusi afganistanilainen komentaja sai kertomansa mukaan tietää joukkojen lähdöstä vasta kaksi tuntia sen jälkeen.

– Kuulimme jotain huhuja, että amerikkalaiset olivat lähteneet Bagramista – ja viimein seitsemältä aamulla ymmärsimme, että oli vahvistettu heidän jo jättäneen Bagramin, kenraali Mir Asadullah Kohistani kertoi uutistoimisto AP:lle.

Yhdysvaltain joukot olivat lähteneet kello kolmen aikaan yöllä. Yhdysvallat ilmoitti myöhemmin perjantaina tyhjentäneensä Bagramin lentotukikohdan, jossa enimmillään toimi 100 000 sotilasta.

– Emme tienneet heidän lähtönsä aikataulua. He eivät kertoneet meille, kun he lähtivät, Kohistani lisäsi esitellessään Yhdysvaltain joukkojen evakuoimaa tukikohtaa journalisteille.

Kun AP kysyi lähdöstä Yhdysvaltain asevoimien edustajalta, eversti Sonny Leggettiltä, tämä viittasi julkilausumaan, jonka mukaan Yhdysvaltain joukot koordinoivat lähtönsä eri tukikohdista Afganistanin johdon kanssa.

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon kertoi tiistaina, että vetäytyminen Afganistanista on toteutettu yli 90-prosenttisesti.

Afgaanisotilas tarkasteli Yhdysvaltain joukkojen jättämiä tavaroita Bagramin tukikohdassa tiistaina 6. heinäkuuta. Kuva: Hedayatullah Amid / EPA

Tukikohta jäi pimeäksi ja ryöstelijöille

Maanantaina tukikohdan alueella vaeltaneet afgaanisotilaat olivat hyvin kriittisiä tavasta, jolla Yhdysvaltain joukot jättivät tukikohdan.

– Yhdessä yössä he menettivät kaiken 20 vuoden aikana kerätyn hyvän tahdon lähtemällä tuolla tavalla, yöllä, kertomatta afgaanisotilaille, jotka partioivat aluetta ulkopuolella, Naematullah-niminen sotilas sanoi AP:lle.

20 minuuttia Yhdysvaltain joukkojen hiljaisen poistumisen jälkeen, sähköt katkaistiin, ja tukikohta pimeni, 10 vuotta palvellut sotilas Raouf kertoi AP:lle. Yhtäkkinen pimeys oli kuin merkki ryöstelijöille, hän sanoi.

Nämä tunkeutuivat tukikohtaan pohjoisesta, murtautuivat ensimmäisen esteen läpi, kolusivat rakennuksia ja lastasivat kuorma-autoihin kaiken, mitä ei ollut naulattu kiinni.

Maanantaina Afganistanin joukot siivosivat edelleen tukikohdan alueelta tyhjiä vesipulloja, purkkeja ja muita roskia, joita ryösteljiät olivat jättäneet jälkeensä.

Afganistanin armeijan sotilaat vartioivat Bagramin tukikohtaa. Ryöstelijät ehtivät iskeä osaan tukikohdan rakennuksista, ennen kuin joukot ehtivät ottaa tukikohdan haltuunsa Yhdysvaltain sotilaiden lähdettyä. Kuva: Hedayatullah Amid / EPA

3,5 miljoonaa esinettä: vesipulloja, energiajuomaa ja valmisaterioita

Yhdysvaltain joukot jättivät jälkeensä noin 3,5 miljoonaa esinettä, kenraali Kohistani kertoi, mukaan lukien kymmeniä tuhansia pulloja vettä, energiajuomaa ja armeijan valmisaterioita. Yhdysvaltalaiset jättivät jälkeensä myös tuhansia síviiliajoneuvoja ilman avaimia ja satoja panssaroituja ajoneuvoja, AP kertoo.

Afganistania on kutsuttu imperiumien hautausmaaksi. Yhdysvaltain joukkojen jälkeensä jättämiä autoja Bagramin lentotukikohdan parkkipaikalla 6. heinäkuuta. Kuva: Hedayatullah Amid / EPA

– He ottivat raskaat aseet mukaansa ja räjäyttivät joitakin ammusvarastoja, mutta jättivät jälkeensä pienaseita ja ammuksia afganistanilaisile, kenraali Kohistani kertoi.

Kenraali Kohistanin komentamat 3 000 sotilaan joukot ovat vaatimaton määrä verrattuna Yhdysvaltain läsnäoloon tukikohdan kiireisimpinä aikoina.

– Tiedättehän, jos vertaamme itseämme amerikkalaisiin, ero on iso. Mutta kykyjemme mukaan... me teemme parhaamme ja niin paljon kuin mahdollista turvataksemme ja palvellaksemme kaikki kansalaisia, kenraali sanoi.

Ääri-islamilainen Taliban-liike on edennyt uhkaavasti Afganistanin pohjoisosassa, ja yli tuhat hallituksen sotilasta pakeni naapurimaahan Tadžikistaniin.

Bagram ehti olla Yhdysvaltain hallussa 20 vuotta

Bagramin tukikohta on ehtinyt olla monissa käsissä. Neuvostoliitto rakensi lentokentän 1950-luvulla, ja siitä tuli neuvostojoukkojen päätukikohta Afganistanin sodassa 1980-luvulla.

Myöhemmin tukikohtaa hallinnoivat Neuvostoliiton tukema Afganistanin hallitus, sitten Neuvostoliittoa vastaan taistelleet mujahediinit ja 1990-luvun puolivälissä jyrkän islamistien Taliban-hallinto.

Kun Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin vuonna 2001, se otti tukikohdan haltuunsa ja teki siitä Talibania ja al-Qaidaa vastaan käydyn taistelun keskuksen.

Yhdysvaltain käsissä tukikohta laajentui voimakkaasti. Siitä tuli pieni kaupunki, josta löytyi kahviloita, pikaruokaketjuja, urheilutiloja ja jopa elokuvateatteri.

Sotilaat pitivät taukoa Yhdysvaltain joukkojen taakseen jättämässä kuntosalissa Bagramin tukikohdassa 5. heinäkuuta. Kuva: Hadayatullah Amid / EPA

Musta maine vankien kohtelusta

Bagramin nimi sai mustan maineen tukikohdan yhteydessä toimineen pidätyskeskuksen takia. Sitä kutsuttiin Afganistanin Guantánamoksi.

Vuonna 2005 The New York Times -lehti (siirryt toiseen palveluun) sai käsiinsä raportin kahden afgaanisiviilin kuolemasta vuonna 2002 pidätyskeskuksessa nimeltä Bagram Theater Internment Facility.

Miehiä oli pidetty kahlehdittuna selliensä kattoon, ja heitä oli pahoinpidelty raa'asti. Toinen mies oli raporttien mukaan taksikuski, joka todennäköisesti oli täysin viaton. Vankien pahoinpitely oli 2 000-sivuisen raportin mukaan järjestelmällistä.

Lisäksi Yhdysvaltain senaatin raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) keskustiedustelu CIA pyöritti Bagramin tukikohdan lähellä salaista pidätyskeskusta, joka tunnettiin koodinimellä Cobalt, mutta josta tiedustelupiireissä käytettiin myös nimitystä "Suolakuilu" (The Salt Pit).

Pidätyskeskuksessa käytettiin epäiltyjen al-Qaidan jäsenten murtamiseen niin sanottuja "kohennettuja kuulustelutekniikoita" eli käytännössä kidutusta.

Aiheesta aiemmin:

Taliban on vallannut Afganistanissa nopeasti jo kymmeniä alueita sen jälkeen, kun Yhdysvallat aloitti vetäytymisen 3.7.2021

Afganistanin siviilit tarttuvat aseisiin, kun Taliban jatkaa veritekojaan: "En tarvitse hallitukselta rahaa, minä puolustan isänmaatani" 1.7.2021

Kansainväliset joukot lähtevät Afganistanista, mutta yksi maa haluaa jäädä – Turkki on valmis lähettämään lisää joukkoja, kunhan hinnasta sovitaan 13.6.2021

Suomen pisin sota loppui tällä viikolla – Afganistanin operaatio maksoi satoja miljoonia, mutta mitä sillä saavutettiin? 12.6.2021

Suomalaissotilaat jättivät Talibanin, terroristien ja sorrettujen tyttöjen maan – katso kuvatarina Afganistanin 20 vuodesta 7.6.2021

Aiheesta muualla:

The Guardian: Afghan anger over US’s sudden, silent Bagram departure (siirryt toiseen palveluun) 6.7.2021

BBC: US left Bagram Airbase at night with no notice, Afghan commander says (siirryt toiseen palveluun) 6.7.2021