1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Iran ilmoitti edistävänsä ydinohjelmaansa – Yhdysvallat kehotti Irania lopettamaan uhkailun ja jatkamaan neuvotteluita ydinsopimukseen palaamisesta

Iran aikoo tehdä rikastusasteeltaan 20 prosenttista rikastettua uraania Teheranissa sijaitsevassa tutkimusreaktorissa käytettäväksi. Länsivaltojen mukaan aikomus on valitettava askel taaksepäin Iranin ydinsopimuksen kannalta.

Kuvituskuva. Natanzin uraanin rikastuslaitos on Iranin ydinohjelman tärkein laitos. Kuva maaliskuulta 2005. Kuva: EPA

Iran on ilmoittanut Kansainväliselle atomienergiajärjestölle IAEA:lle, että maa aikoo edistää ydinohjelmaansa. Iranin mukaan se aikoo tehdä rikastusasteeltaan 20 prosenttista rikastettua uraania Teheranissa sijaitsevassa tutkimusreaktorissa käytettäväksi.

IAEA sanoo, että kyseessä on monivaiheinen ja aikaa vievä prosessi. Tästä huolimatta Yhdysvaltojen ulkoministeriöstä kommentoitiin pian, että Iranin päätös on valitettava askel taaksepäin Iranin ydinsopimuksen kannalta.

Vuonna 2015 solmitulla monenkeskisellä ydinsopimuksella Iran sitoutui rikastamaan uraania korkeintaan 3,67 prosenttiin. Vastineeksi sitoumuksistaan tuolloin Iran sai helpotuksia talouspakotteisiin.

Yhdysvallat irtautui Iranin ydinsopimuksesta vuonna 2018 presidentti Donald Trumpin kaudella ja määräsi maalle uusia pakotteita.

Iran on huhtikuusta lähtien käynyt Wienissä epäsuoria neuvotteluita Yhdysvaltojen kanssa sopimuksen jatkamisesta. Neuvottelut ovat viime viikkoina olleet kuitenkin pysähdyksissä.

– Kehotamme Irania lopettamaan uhkailun ja palaamaan Wieniin valmistautuneena vakaviin neuvotteluihin, ja valmistautumaan huhtikuussa aloitetun työn loppuun saattamiseen, Yhdysvaltain ulkoministeriön tiedottaja Ned Price sanoi.

Myös Saksan, Ranskan ja Britannian ulkoministerit ilmaisivat tiistaina huolensa Iranin päätöksestä rikastaa uraania. Maiden mukaan Iranin päätös on ydinsopimuksen vakava rikkomus.

Myös eurooppalaiset ulkoministerit kehottivat Irania palaamaan viivyttelemättä neuvottelupöytään ydinsopimuksen jatkamiseksi.

Aiheesta lisää:

Iranin mukaan kansainvälisillä valvojilla ei ole enää pääsyä valvontakamerakuviin ydinlaitoksista – kiristää jännitteitä entisestään

Iran uhmaa jälleen ydinsopimusta – kertoi aloittaneensa sopimuksen kieltämän korkean rikastusasteen uraanin säännöllisen tuotannon

Iran uhkaa kiihdyttää rajusti uraanin rikastamista ydinlaitoshyökkäyksen jälkeen

Uutistoimisto: Iranin ydinlaitosta sabotoinut henkilö on tunnistettu – Iran syyttää iskusta Israelia