1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. helle

Helle ruuhkauttaa päivystyksiä Etelä-Savossa - nuorillakin voi olla oireita

Essoten alueella helteestä johtuvat päivystyskäynnit pidentävät jonoja päivystyksessä ja osastohoitoon pääsyssä. Sosterilla ollaan ainakin vielä tavallisen kesäkiireen keskellä.

Helle ja kesäasukkaat ovat aiheuttaneet pitkiä jonotusaikoja Mikkelin keskussairaalan päivystyksessä. Kuva: Juho Liukkonen / Yle

Pitkään jatkunut helleputki näkyy Etelä-Savossa sairaaloiden päivystyksessä.

Kuntayhtymä Essotesta kerrotaan, että kuumuus pahentaa monia kroonisia sairauksia ja esimerkiksi sydänpotilaita on nyt paljon hoidossa.

– Osalla perussairaudet ovat pahentuneet ja osalla esimerkiksi kuivumista. Lähinnä siis nestevajausta ja siihen liittyviä oireita sekä sydämen vajaatoiminnan pahenemista. Jonkin verran enemmän on hoidossa myös infektiopotilaita, kertoo Sosterin johtajaylilääkäri Jaana Luukkonen.

Helle vaivaa useimmin ikäihmisiä, mutta myös nuoret voivat saada oireita, jos riittävä juominen ja auringolta suojautuminen unohtuu.

Essotelta kerrotaan, että kesäasukkaiden läsnäolo maakunnassa näkyy myös sairaalassa. Tästä johtuen odotusajat voivat olla tavallista pidempiä. Terveyspalvelujen johtaja Santeri Seppälä epäilee, että Essotella saattaa olla käsillä potilasmäärien ennätyskesä.

– Tilanne vaatii tosi paljon jumppaa ja venymistä ylikuormittuneelta henkilöstöltä. Toistaiseksi ollaan vielä selvitty tilanteesta, Seppälä sanoo.

Sosterin puolellakin asiakasmäärät kuormittavat päivystystä ja osastoja enemmän, mutta toistaiseksi tyypillisen kesän tapaan. Myöskään hellekuolemia ei ole vielä tapahtunut.

– Tietääkseni toistaiseksi ei varsinaisesti yhtään menehtymistä kuumuuden vuoksi ole tapahtunut Sosterin alueella, Luukkonen.