Hyppää sisältöön

Epe Helenius sai musiikkineuvoksen arvonimen – tamperelainen Helenius tunnetaan Poko Rekordsin ja levykauppojen perustajana

Kari "Epe" Helenius perusti 1972 Epe’s Music Shop -levykaupan Tampereelle ja viiden vuoden kuluttua levy-yhtiö Poko Rekordsin, joka on julkaissut muun muassa Eppu Normaalin, Popedan, J. Karjalaisen ja Ismo Alangon levyjä.

Epe Heleniuksen ura musiikin parissa alkoi nuorena tehdyistä DJ-keikoista. Kuva: Harri Hinkka

Tasavallan presidentti on myöntänyt tamperelaiselle Kari "Epe" Heleniukselle musiikkineuvoksen arvonimen. Helenius tunnetaan parhaiten levykauppa Epe’s Music Shopin ja levy-yhtiö Poko Rekordsin perustajana ja pitkäaikaisena toimitusjohtajana. Hän on tehnyt lähes 50 vuotisen uran kevyen musiikin parissa.

Vuonna 1972 Tampereen Kuninkaankadulle perustettu levykauppa Epe’s Music Shop laajeni enimmillään seitsemän myymälän kauppaketjuksi. Postimyynnin kautta muun muassa punk ja uuden aallon musiikki levisi ympäri Suomea.

Vuonna 1977 Helenius perusti Poko Rekordsin, joka julkaisi muun muassa Eppu Normaalin, Popedan, Hassisen Koneen ja J. Karjalaisen levyt. Muita Pokon artisteja ovat olleet muun muassa Yö, The 69 Eyes ja Haloo Helsinki.

Vuodesta 1978 lähtien Helenius on toiminut myös musiikkikustantajana perustamissaan Jee-Jee Music, Poplandia ja Gaga Goodies -yhtiöissä.

Yritystoimintansa lisäksi Helenius on osallistunut aktiivisesti musiikkialan yhteisten asioiden hoitamiseen. Hän on ollut kehittämässä ja edistämässä alan käytäntöjä, kansainvälistymistä ja tunnettuutta merkittävästi. Helenius on ollut yli 25 vuotta hallituksen jäsenenä muun muassa Musiikkituottajat – IFPI Finlandissa ja Suomen Musiikkikustantajissa.

Epe Helenius on palkittu aiemmin Kultainen Emma -palkinnolla sekä Musiikki & Median elämäntyöpalkinnolla. Epellä on myös oma tähti Tampereen Tähtikadulla.

Johnny Kniga julkaisee Timo Kanervan kirjoittaman Epe Heleniuksen elämäkerran elokuussa.