Hyppää sisältöön

Kotimainen koronavirusrokote on saanut merkittävän rahoituksen – ihmiskokeiden ensimmäiset vaiheet turvattu

Rokote Laboratories Finland Oy on saanut yhdeksän miljoonaa euroa nenäsumutteena annosteltavan kotimaisen koronavirusrokotteen kehittämiseen. Rahoitus varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen. Testaus alkaa tänä vuonna.

Rokote hyödyntää Seppo Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa. Kuva: Janne Järvinen / Yle

Kotimainen koronarokote on saanut merkittävän rahoituksen. Rokote Laboratories Finland Oy on saanut yhteensä yhdeksän miljoonan euron rahoituksen nenäsumutteena annosteltavan koronavirusrokotteen kehittämiseen.

Ferring Ventures SA, Jenny ja Antti Wihurin rahasto ja Suomen Kulttuurirahasto ovat tehneet Rokote Laboratories Finland osakeyhtiöön 3,5 miljoonan euron pääomasijoituksen. Sen lisäksi Business Finland on myöntänyt yritykselle 5,5 miljoonan euron lainan koronarokotteen jatkokehittämistä ja kliinisiä kokeita varten.

– Nyt saadun rahoituksen turvin voimme edetä FINCoVac-rokotekandidaatin valmistamisen käynnistämisessä ja varmistaa ihmisillä tehtävän testauksen ensimmäisen ja toisen vaiheen läpiviemisen, sanoo Pasi Kemppainen Rokote Laboratories Oy:sta tiedotteessa.

Rokotetta kehitellyt akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttuala kertoo, että ihmiskokeet alkavat heti, kun lupa-asiat ovat kunnossa.

– Lupaprosessi käydään läpi Fimean ja Euroopan lääkeviraston kanssa. Emme tarkkaan tiedä, kauanko siinä menee, mutta testit on tarkoitus aloittaa hyvinkin vielä tämän vuoden puolella.

Ensimmäisen vaiheen ihmiskokeet tehdään Kuopiossa, toisen vaiheen sekä Kuopiossa että Helsingissä. Vapaaehtoiset rekrytoidaan digitaalisella järjestelmällä. Ensimmäiseen vaiheeseen otetaan mukaan noin 60–80 vapaaehtoista.

Rokote auttaa myös virusmuunnoksiin

Rahoitettava koronarokote perustuu Helsingin yliopistossa ja Itä-Suomen yliopistossa tehtyyn tutkimukseen. Tutkimustyötä on tehty virologian professori Kalle Sakselan, akateemikko Kari Alitalon ja akatemiaprofessori Seppo Ylä-Herttualan laboratorioissa ja sitä ovat tukeneet Suomen Akatemia, Wihurin tutkimuslaitos ja Sakari Alhopuron säätiö. Molemmat yliopistot ovat myös Rokote Laboratories Finland Oy:n osaomistajia.

Rokote hyödyntää Ylä-Herttualan tutkimusryhmän pitkään kehittämää geeninsiirtoteknologiaa, jota on kokeiltu jo useissa potilastutkimuksissa syövän ja sydän- ja verisuonitautien ja syöpien geeniterapiaan.

Helposti muunneltavana rokote auttaa vastaamaan myös virusmuunnoksiin, sillä koronaviruksen perimän muuntumisen odotetaan jatkuvan nopeana.

– Kehitettävällä rokotteella pyrimme vastaamaan uusien virusmuunnosten tuomaan haasteeseen. Se voi tulevaisuudessa toimia helposti annosteltavana tehosteena perinteisen rokotteen jo saaneille, Kalle Saksela kertoo.

Samalla menetelmällä voidaan myöhemmin tehdä rokotteita myös muita viruksia vastaan.

– Rokote Laboratories Finland Oy:n kehitystyö vakiinnuttaa uuden rokoteteknologian käytön Suomessa, Saksela täydentää.

Juttua muokattu 7.7.2021 klo 15.49: Lisätty Seppo Ylä-Herttualan kommentit ja tarkemmat tiedot ihmiskokeiden alkamisesta.

Lue myös:

Suomalaisen koronarokotteen kehitys vaarantui – hanke on jäämässä ilman toivomaansa avustusta Business Finlandilta

Suomalainen koronarokote lähellä toteutumista: Rahoitushakemus jätetty ja rahoitusmalli valmistunut – loppu on poliitikkojen käsissä

Ihmiskokeet kotimaisella nenäsuihkeena annettavalla koronarokotteella alkamassa – rokoteyhtiön osakkaiksi Helsingin ja Itä-Suomen yliopistot

Kuopiossa voitaisiin tehdä koronarokote kaikille suomalaisille parissa kuukaudessa – Seppo Ylä-Herttualalla saattaa olla käsissään voittamaton virusase