1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sosiaali- ja terveyspalvelut

Sote jakaa jyrkästi hämäläiskansanedustajien mielipiteitä

Hämäläiset kansanedustajat arvioivat tulevan soten vaikutuksia puolueensa linjojen mukaisesti. Ylen kansanedustajakyselyyn vastanneet hallituspuolueiden edustajat kehuvat, oppositiopuolueen edustajat pääsääntöisesti haukkuvat sote-lakia.

Hämeen kansanedustajat ovat eri mieltä soteuudistuksen hyödyistä. Kuva: Ville Välimäki / Yle

Kokoomuksen Timo Heinonen ja Kalle Jokinen sanovat soten vievän rahat palveluista hallintoon ja keskittävän palvelut suurimpiin keskuksiin.

Jokinen sivaltaa hallitusta: "Marinin hallitukselle uuden hallintotason luominen on tärkeämpää kuin ihmisten oikea-aikainen hoitoon pääsy, lähipalvelut ja hoidon laatu. Veronmaksajien rahaa tuhlataan hallinnon rakenteisiin eikä ihmisten parempiin sote-palveluihin."

Perussuomalaisten kansanedustajien linja on hieman hajanaisempi. Lulu Ranne moittii sotea kovimmin, väittäen byrokratian lisääntyvän ja hänenkin mukaansa palvelut keskittyvät. Jari Ronkainen ei usko, että sote toisi lisää rahaa eikä perusterveydenhuolto paranisi. Myös Ranne on sitä mieltä, että lisärahaa ei ole luvassa.

Rami Lehto ei osaa arvioida soten vaikutuksia.

Halllituspuolueista vihreiden Mirka Soinikoski uskoo potilaiden hoidon sujuvan soten jälkeen paremmin ja pitää tärkeänä hoidon painopisteen siirtymistä ennaltaehkäisevään hoitoon.

Soinikoski pitää sote-uudistusta myös sosiaalisesti tärkeänä: "Kun palvelut löytyvät yhden luukun alta, siitä hyötyvät eniten heikoimmassa asemassa olevat."

Demareiden Johannes Koskinen arvioi soten tuovan hyvää, jos malli toteutetaan hallintoa keventäen ja asiakkaiden tarpeiden mukaan.

Puoluetoveri Mika Kari ottaa esille alueellisen lähtökohdan. Soten myötä Päijät-Häme saa lisää rahaa palveluihin.

Keskustan Hilkka Kemppi korostaa myös, että molemmat Hämeet voittavat rahanjaossa. Rahaa on enemmän muun muassa peruspalveluihin.

Mika Kari ja Hilkka Kemppi ovat oikeassa maakuntien rahanjaossa. Viimeisten valtiovarainministeriön laskelmien mukaan Kanta-Häme saa soten myötä lisää rahaa 25,7 miljoonaa euroa ja Päijät-Häme peräti 49 miljoonaa euroa siirtymäkauden jälkeen.

Havainnekuva Kanta-Hämeen uudesta keskussairaalasta. Kuva: Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri

Tosin Kanta-Hämeessä sairaalahanke vie paljon rahaa, joten ei ole niin varmaa, että lisärahaa riittää palveluihin.