Hyppää sisältöön

Komissio ennustaa: Talous kasvaa nopeammin kuin luultiinkaan, Suomessa koronapandemian vaikutukset EU-alueen pienimmät

Koronavirus näyttää aiheuttaneen Suomen talouteen pienimmät ala- ja ylämäet koko Euroopassa – katso kartasta. EU-maiden välillä on suuria eroja koronasta toipumisessa.

Talouskomissaari, italialainen Paolo Gentiloni esitteli keskiviikkona talousennusteen, jota komissio on korjannut selvästi aiempaa optimistisemmaksi. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

EU:n talous kasvaa tänä vuonna jopa nopeammin kuin vielä alkuvuodesta uskottiin eli liki viisi prosenttia, talouskomissaari Paolo Gentiloni sanoi keskiviikkona.

Talous palaa koronapandemiaa edeltäneelle tasolleen jo vuoden viimeisellä neljänneksellä, komissio ennustaa.

Myös inflaatio kiihtyy komission mukaan tänä vuonna euroalueella 1,9 prosenttiin ja EU-alueella 2,2 prosenttiin. Ensi vuonna kuluttahintojen nousu taas laantuu.

Ruotsissa kasvu Suomea nopeampaa

Suomen talous ei ole ottanut vauhtia kevään jälkeen yhtä paljon kuin muualla, ja sen talouden komissio ennakoikin kasvavan muita EU-maita kituliaammin. Ennusteen mukaan kasvua tulee tänä vuonna 2,7 prosenttia, eli saman verran kuin kevään talousennusteen mukaan.

Heikko kasvu johtuu osittain siitä, että talous supistui meillä ja Ruotsissa viime vuonna vähemmän kuin muissa EU-maissa. Toisaalta Ruotsi pääsee tänä vuonna Suomea ripeämpään kasvuun.

Pandemia on tehnyt eritasoista tuhoa eri puolilla mannerta. Suurimman loven se näyttää lyöneen loven Italian, Espanjan, Kreikan ja Portugalin talouksiin. Niiden kasvuluvut tänä vuonna eivät riitä paikkamaan viime vuoden romahdusta.

"Uusia sulkutoimia ei ole luvassa"

Alkuvuoden taloudellinen toiminta ylitti komission odotukset. Ripeä rokotustahti turvaa Gentilonin mukaan eurooppalaista talouskehitystä.

– Rokotuskampanjat ovat lähteneet hyvin käyntiin, hän sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa. 62 prosenttia aikuisista on saanut vähintään yhden rokotuksen. 18-vuotta täyttäneistä yli 40 prosenttia on saanut jo kaikki rokotukset.

Kansalaisten taloudellinen toimeliaisuus lisääntyy nyt selvästi ja yritykset investoivat viime vuotta enemmän. Nämä ovat kasvun tärkeimmät veturit. Myös työllisyys on parantunut, kun toiminta on vilkastunut.

Gentilonin mukaan optimismia lisää myös se, että uusia laajona sulkutoimia ei ole uusista virusmuunnoksista huolimatta näköpiirissä.

– Talous kasvaa nopeammin kuin vuosikymmeniin. Se on vahvan eurooppalaisen ja maailmanlaajuisen kysynnän ansiota. Palvelualat ovat myös päässeet vauhtiin, Gentiloi sanoi.

Komissio laskee, että EU:n uusi elvytysrahasto vaikuttaa selvästi kasvuun. Se luo 1,2 prosenttia lisää kokonaisvarallisuutta verrattuna aikaan ennen koronaa.

Aiheesta lisää:

Korjattu 7.7. klo 14:14 rokotusten saaneiden määrät Euroopan tautienehkäisy- ja valvontakekuksen lukujen mukaisiksi. Alun perin Gentilonin sitaatissa puhuttiin kaikista EU-kansalaisista, kun prosenttiosuudet koskevat 18-vuotta täyttäneitä.

.
.