1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Kokoomus on nousemassa Jyväskylän kaupunginhallituksen johtoon – valtuustossa puhetta johtaa edelleen SDP, varapuheenjohtajien määrä lisääntyy

Jyväskylän kuntavaalivoittaja SDP on antamassa kaupungin ykköspaikan eli hallituksen puheenjohtajuuden kokoomukselle. Puolueilla on saman verran eli 13 valtuustopaikkaa. SDP pitää valtuuston johtajuuden, mutta henkilö vaihtuu.

Jyväskylän luottamushenkilöneuvottelut ovat loppusuoralla. Tulevalla kaudella kokouksia ehkä pidetään taas Kunnallistalossa, toisin kuin koronan aikana. Kuva: Petri Aaltonen / Yle

Jyväskylässä puolueet ovat vaalien jälkeen neuvotelleet ahkerasti uusista luottamushenkilöpaikoista. Viimeinen yhteinen kokoontuminen on ohjelmassa tänä iltana.

Neuvotteluja on vetänyt kaupungin vaalivoittajan SDP:n Jyväskylän kunnallisjärjestön puheenjohtaja Veijo Koskinen. Hän kertoo, että puolueiden paikkajaosta tiedotetaan sen jälkeen, kun se on vahvistettu keskiviikkoillan kokouksessa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jyväskylän kaupunginhallitusta johtaa kokoomus, ensimmäinen varapuheenjohtajuus tulee vihreille ja toisen varapuheenjohtajan paikka keskustalle.

Keskisuomalaisen mukaan kokoomus olisi jakamassa hallituksen puheenjohtajuuden (siirryt toiseen palveluun)Jaakko Selinille ja (siirryt toiseen palveluun)Caius Forsbergille, kumpikin johtaisi hallitusta kaksi vuotta.

Kokoomuksen kunnallisjärjestön puheenjohtaja Niilo Nissinen ei kiistä muttei myöskään vahvista lehden tietoa. Nissisen mukaan neuvottelut ovat sujuneet hyvin, ja kokoomus on valmiina vaikutusvaltaiselle hallituksen johtopaikalle, jos puolue sen saa.

Jyväskylän nykyinen kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela kertoo olevansa kiinnostunut hallituksen varapuheenjohtajuudesta. Keskusta tekee valinnat Jyväskylän kunnallisjärjestön yleisessä kokouksessa ensi maanantaina, kertoo kunnallisjärjestön puheenjohtaja Aimo Asikainen.

Valtuuston ykköspaikan ottaa SDP, ensimmäinen varapuheenjohtaja tulee perussuomalaisista ja toinen vasemmistoliitosta.

Keskisuomalainen kertoo, että kaupunginvaltuuston johtoon on nousemassa SDP:n Jukka Hämäläinen, joka keräsi kuntavaaleissa puolueensa kolmanneksi suurimman äänisaaliin. Veijo Koskinen ei vahvista tietoa Ylelle.

SDP:n kunnallisjärjestön yleinen kokous vahvistaa puolueen luottamushenkilövalinnat sunnuntaina.

Valtuuston nykyinen puheenjohtaja ja demareiden Jyväskylän ääniharava Riitta Mäkinen kertoo, ettei hän ole käytettävissä kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi. Mäkinen sanoo haluavansa osallistua valtuustossa käytävään keskusteluun, mikä ei puheenjohtajatehtävässä ole mahdollista.

SDP:n toiseksi suurimman äänimäärän kerännyt Mervi Hovikoski on ilmoittanut, ettei hän voi ottaa vastaan puheenjohtajatehtävää siviilityönsä eli hoitoalan vuorotyön takia, Veijo Koskinen kertoo.

Valtuuston ensimmäisen varapuheenjohtajan tehtävään on tulossa kansanedustaja Toimi Kankaanniemi (ps.). Kankaanniemi toteaa, että valtuuston varapuheenjohtajuus sopii kansanedustajalle paremmin kuin kaupunginhallituksen jäsenyys.

Valtuuston toisen varapuheenjohtajan paikan on saamassa Eila Tiainen (vas.), joka on tällä kaudella ollut hallituksen toinen varapuheenjohtaja.

Kristillisdemokraatit on nyt jäämässä vaille paikkaa kaupunginhallituksessa, mutta neuvotteluissa puolueelle on räätälöity valtuuston kolmatta varapuheenjohtajan paikkaa. Valtuuston varapuheenjohtajuus toisi kristillisdemokraatit hallituspöydän ääreen, sillä puheenjohtajilla on läsnäolo- ja puheoikeus hallituksen kokouksissa.

Tällä hetkellä Jyväskylän valtuustossa on vain kaksi varapuheenjohtajaa. Neljättä eli kristillisdemokraateille tulevaa paikkaa perustellaan muun muassa hyvinvointialueiden perustamiseen liittyvillä muutoksilla.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen sekä pelastustoimen siirtyminen hyvinvointialueille vuoden 2023 alusta vaikuttaa kunnalliseen päätöksentekoon. Ylen haastattelemat jyväskyläläiset kuntapoliitikot arvioivat, että esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunta toimii kaupungissa kuitenkin koko valtuustokauden.