1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uimakoulut

Nyt on vilskettä lasten uimakouluissa ja vesipeuhuloissa – katso videolta, miten voit ohjata lasta kohti uimataitoa

Lasten uimaopetusryhmät ovat täyttyneet tänä kesänä nopeasti. Uimataitoja on kohennettu niin alkeisuimakouluissa kuin vesipeuhuloissakin. Suosioon on vaikuttanut lämmin kesäsää ja se, että viime kesänä uimakouluja peruttiin koronaepidemian takia.

Nyt on vilskettä lasten uimakouluissa ja vesipeuhuloissa – katso videolta, miten voit ohjata lasta kohti uimataitoa
Nyt on vilskettä lasten uimakouluissa ja vesipeuhuloissa – katso videolta, miten voit ohjata lasta kohti uimataitoa

– Nämä pötkylät on aika kivoja, kun minä olen oppinut kellumaan. Ne on auttanut minua uimaan silleen normaalisti, kuvailee Peetu Nieminen Kuopion Maaningalla järjestetyssä vesipeuhulassa oppimiaan taitoja.

Viisivuotias Nieminen on yksi sadoista vesipeuhuloihin osallistuvista lapsista Kuopion seudulla.

Lasten uimakoulut ja vesipeuhulat ovat täyttyneet tänä kesänä vauhdilla. Esimerkiksi Kuopiossa ja Joensuussa useimmat ryhmät ovat täynnä ja moni perhe joutuu jonottamaan vapautuvia paikkoja.

Helteinen sää ja lämpimät vedet ovat innostaneet osallistumaan uimaopetukseen.

– Ryhmät on olleet tosi täysiä ja todellakin kaikki haluaa oppia uimaan. Paljon on uimataidottomia ja sellaisia jotka osaavat jo vähäsen, kertoo kesäliikunnan ohjaaja Mira Hartikainen Kuopion kaupungilta.

Lapset menevät mielellään lämpimään järviveteen eikä heitä tarvitse houkutella.

– Pystymme olemaan paljon enemmän vedessä, iloitsee Hartikainen.

Kuopion kaupungin tarjoamissa ilmaisissa vesipeuhuloissa tehdään harjoituksia sekä maalla että vedessä. Viisivuotias Peetu Nieminen kertoo viihtyneensä vesipeuhulassa hyvin. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Veteen kannattaa tutustua rauhassa

Lasten uimataidot ovat huolestuttaneet viime aikoina, koska koronaepidemian vuoksi uimakoulukursseja on voitu järjestää tavallista vähemmän. Ammattilaiset vetosivatkin alkukesästä vanhempiin, että he käyttäisivät lapsiaan uimassa.

Rannoilla on ollut vilkasta ja tämä näkyy myös uimakouluopetuksessa.

– Uimaopettajat ovat kertoneet, että hyvä jos rannalla mahtuu uimakouluja pitämään, koska siellä on tosi paljon muitakin lapsia uimassa, kertoo liikuntakoordinaattori Olga Mononen Joensuun kaupungilta.

Uimaharjoittelu luonnonvesissä poikkeaa uimahalleista monella tapaa. Hiekkapohja tuntuu jalkapohjissa erilaiselta kuin kaakeli ja rannassa on parempi harjoitella käsipohjaa.

– Luonnonvedet ovat hyvin erilainen ympäristö. Siellä pystyy myös opettamaan pienemmässä vesimäärässä kuin hallissa, vertailee kesäliikunnan ohjaaja Mira Hartikainen.

Lasten vesipeuhulaan Kuopion Maaningalla osallistuvan kahdeksanvuotiaan Minttu Tähkäpään mielestä suurimmat erot ovat juuri hiekkapohja ja se, että rannalla paistaa aurinko eikä ole kattoa pään päällä.

– Järvessä on nyt ollut kiva uida, kun on niin lämmintä, arvioi Tähkäpää.

Kuopiolainen Minttu Tähkäpää osallistuu vesipeuhulaan Kuopion Maaningalla. Hän on oppinut viikon aikana paremmin uimaan ja sukeltamaan. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Liikuntakoordinaattori Olga Mononen on vinkannut perheitä netistä löytyvien uimaopetusvideoiden pariin, jos lapsi ei ole mahtunut kesän uimakouluihin.

Ensimmäinen askel uimataidon oppimiseen on tutustua aikuisen kanssa rauhassa veteen. Vanhemmat voivat myös omalla esimerkillään rohkaista lasta.

Minttu Tähkäpää kertoo oppineensa vesipeuhulassa paljon aiempaa paremmin uimaan ja sukeltamaan.

– Uimisen harjoitteleminen kannattaa aloittaa itselle helpoimmasta asiasta, neuvoo Tähkäpää.

Artikkelissa olevalla videolla kerrotaan, miten voi kannustaa lasta uimaan opettelussa aivan alussa.

Lue lisää:

Jälleen kodeissa väännetään siitä, saako lapsi mennä uimarannalle kavereiden kanssa – Katariina Leskelä vastasi kyllä, mutta teki 11-vuotiaan kanssa sopimuksen

Korona vei lapsilta uintiopetuksen ja syntyi huoli uimataitojen ruostumisesta – Ammattilaiset vetoavat vanhempiin: Käykää lastenne kanssa uimassa

Keskustele aiheesta 9.7.2021 klo 23:een saakka.