1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. huovutus

Korona vei huopataiteen verkkoon ja näkyy nyt Jämsän kansainvälisessä näyttelyssä – belgialaiset kuvaavat koronan tuskaa, suomalaiset sietokykyä

Huopataiteilijoiden tulkinta korona-ajasta esittäytyy kansainvälisessä kesänäyttelyssä Jämsässä. Vaikka korona ei juurikaan vaikuttanut huopataiteilijoiden työoloihin, moni työ on luotu tuomaan kotiin kestokykyä kriisiä vastaan.

"Caged by Covid". Huopateoksen tekijä on belgialaisen Vrouw Wolle Academien taiteilija Arrianne van der Stet Kuva: Outi Parikka/ Yle

Filtti ry:n kansainvälisen kesänäyttelyn (siirryt toiseen palveluun) teema on tänä vuonna “Huopaa kotona”. Kodin teema on nykyajalle luonteva, sillä koronapandemia on tehnyt kodista entistä keskeisemmän. Kaikki näyttelyn työt on tehty korona-aikana ja se näkyy töissä selvästi.

Tosin koti on huopataiteilijoille aina ajankohtainen, sillä he tekevät työtä normiaikoinakin enimmäkseen kotona ja luovat työnsä kotien käyttöön.

Huopataiteilija Merja Laurikainen-Vilmunen on loihtinut korona-aikana teoksen "Halittavat". Kuva: Outi Parikka/ Yle

Näyttelyn koordinaattori Sirpa Mäntylä on iloinen, että teokset tulkitsevat laidasta laitaan korona-ajan kotoilua.

– Joku on kokenut, että jippii nyt minulla on aikaa ja teen suuren työn. Joka toinen on puolestaan todennut, että minulla on vain tämä pieni työpöytä ja väkerrän jotain pientä.

Sirpa Mäntylä panee merkille, että kotiin eristäytyminen on lisännyt taiteilijoille aikaa ja rauhaa viimeistellä hyvin pikkutarkasti työnsä.

Eveline Bos-van Gelderenin teos "Tunnelin pää" Kuva: Outi Parikka/ Yle

Kulttuurierot pilkistävät teoksissa

Suomen Huopayhdistys Filtti ry:n puheenjohtaja Eija Pirttilahden mukaan suomalaistöissä korostuu sisustuksellisuus.

– Lähes joka työssä tulee esiin, että kotiin nämä on tarkoitettu. Töitä tehdään ilahduttamaan, somistamaan ja tuomaan lämpöä kodin tiloihin.

Eija Pirttilahden mukaan yksi tapa katsoa näyttelyn teemaa on, kuinka huopaa kotona tehdään.

– Ei kovinkaan monella ole varsinaisia työtiloja.

Suomalaishuovuttajien ja belgialaisen Vrouw Wolle Academie- ryhmän työt erottuvat näkökulmaltaan. Eija Pirttilahden mukaan se juontaa kulttuurieroista.

Henny van Tussenbroekin teos "Isolation" Kuva: Outi Parikka/ Yle

Belgialaisten töissä ilmenee korona-ajan tuskaa ja hämmennystä. Suomalaistaitelijoiden pääviesti on luoda koteihin sietokykyä kestää erikoista aikaa esimerkiksi huumorin, värin ja itsensä hemmottelun kautta.

Anne-Mari Ohra-ahon teos Vertti, Kerttu ja Martti. Yksi porukasta on kuvan ulkopuolella Kuva: Outi Parikka/ Yle

Myös huovuttajat ottivat digiloikan

Eija Pirttilahti on tyytyväinen, että koronatilanne sallii Jämsän kesänäyttelyn yleisölle. Viime kesän näyttely oli virtuaalinen.

Koronan varotoimet toivat kuitenkin myös hyvää alalle, koska yhdistyksen oli otettava digiloikka.

– Nyt meillä on huomattavasti enemmän seuraajia ja näkyvyyttä somen puolella.

Yhdistyksen kyky ylläpitää huovutuksen ammattitaitoa on kuitenkin hieman kärsinyt koronasta, vaikka kursseja on pidetty etänä.

Filtti ry:n kesänäyttely jatkuu elokuun alkuun asti. Näyttely järjestetään nyt 23. kertaa Jämsässä.