Hyppää sisältöön

EU vaatii Unkaria kumoamaan "häpeällisen" lain, joka kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen nuorille: komissio uhkaa Unkaria sanktioilla

Unkarin uusi laki käytännössä kieltää homoseksuaalisuudesta kertomisen kouluissa. EU uhkaa Unkaria sanktioilla, jos maa ei peru lakia.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen vaatii Unkaria perumaan seksuaalivähemmistöjä syrjivän lain. Kuva: Patrick Hertzog / Epa

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen varoittaa Unkaria oikeudellisista seuraamuksista, mikäli maa ei korjaa lakia, joka kieltää homoseksuaalisuutta "mainostavan" materiaalin levittämisen alaikäisille.

Unkarin parlamentti hyväksyi konservatiivisen valtapuolueen Fideszin ajaman lain kesäkuun puolivälissä. Lain on määrä tulla voimaan huomenna torstaina 8. heinäkuuta.

Von der Leyen sanoi EU-parlamentin istunnossa komission käyttävän "valtuuksiaan, jotka sillä on perussopimusten valvojana", jos Unkari ei korjaa tilannetta.

Unkarin uusi laki käytännössä kieltää esimerkiksi homoseksuaalisuudesta ja sukupuolen korjaamisesta kertomisen kouluissa.

Tukipaketti saatetaan jäädyttää

Jo aiemmin EU:n tasa-arvokomissaari Helana Dalli on varoittanut Unkaria mahdollisista taloudellista sanktioista lain käyttöönoton myötä.

Asia saattaa vaikuttaa koronatukipaketin maksamiseen Unkarille. EU:ssa pohditaan Unkarin tukien jäädyttämistä.

Talouskomissaari Paolo Gentilonin mukaan keskustelut Unkarin seitsemän miljardin euron tukipaketin hyväksymisestä ovat kesken.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa sanoi, ettei Unkari voi kuulua "kerhoon" noudattamatta sääntöjä vain saadakseen rahaa.

– Itselleni tämä on täysin selvää ja luulen, että se on selvää myös Orbanille, Sarvamaa sanoi.

Sarvamaa on parlamentin pääneuvottelija oikeusvaltioperiaatteen ja EU:n budjetin kytkevässä lakiasetuksessa.

Unkarin pääministerin Viktor Orbanin mukaan lain tarkoituksena on lasten suojeleminen.

Von der Leyen kutsui lakia Euroopan parlamentissa häpeälliseksi ja EU:n edustamien arvojen vastaiseksi.

Unkari ja EU ovat olleet viime vuosina toistuvasti kiistoissa. Unkarissa on muun muassa rajoitettu lehdistönvapautta. Myös maan oikeuslaitoksen riippumattomuus on ollut uhattuna.

Laissa rinnastetaan homoseksuaalisuus ja pedofilia

EU:n aloittamat oikeusprosessit Unkaria vastaan ovat jääneet tuloksettomiksi, koska Unkari ja Puola ovat estäneet niiden etenemisen.

Unkarin lakimuutokset ovat pedofiliaa koskevassa lainsäädännössä. Arvostelijoiden mukaan laissa rinnastetaan pedofilia ja homoseksuaalisuus.

Von der Leyen sanoi, ettei Eurooppa tule koskaan hyväksymään lakia, jossa leimataan vähemmistöjen edustajia.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Unkarissa on määrätty sakkoja jakelijalle, jonka välittämässä lastenkirjassa käsiteltiin sateenkaariperheitä.

Viranomaisten mukaan lastenosastolla myynnissä olleessa kirjassa olisi pitänyt olla riittävä merkintä ”erilaisesta” sisällöstä.

Lue lisää:

Kiinalaisyliopistoa vastustaneelle protestiliikkeelle erävoitto Unkarissa – hallitus laittaa hankkeen toistaiseksi jäihin

Budapest antaa kaduille uusia nimiä Orbánin ja Kiinan kiusaksi – Vapaan Hongkongin tie, Dalai laman tie...

Suomessa vieraillut Unkarin ulkoministeri moitti kansainvälistä mediaa: Ette ymmärrä Unkarin lehdistön tilannetta, koska ette puhu unkaria

7.7. klo 17.32: Muutettu Sarvamaan tehtävä muotoon: "Sarvamaa on parlamentin pääneuvottelija oikeusvaltioperiaatteen ja EU:n budjetin kytkevässä lakiasetuksessa."

8.7. klo 15.25: Muutettu sanamuoto sukupuolen vaihtamisesta sukupuolen korjaamiseksi.