1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puistot

Katariinan meripuiston lampaat saattavat siirtyä ensi kesänä muualle Kotkassa – lampaista voisi hyötyä jättipalsamin karsijoina

Kotkassa Katariinan meripuistossa on ollut lampaita laiduntamassa niittyaluetta nyt neljättä kesää peräkkäin. Jatkossa lampaita aiotaan mahdollisesti hyödyntää jättipalsamin torjunnassa.

Katariinan meripuistossa Kotkassa laiduntaa tänä kesänä kuusi lammasta. Kuva: Mirjam Tahkokorpi / Yle

Kotkassa harkitaan Katariinan meripuiston lampaiden siirtämistä muualle ensi vuonna.

Katariinan meripuistossa on ollut kesälampaita hoitamassa nurmialuetta nyt neljättä kesää peräkkäin.

Kaupungin puistotyöntekijät käyvät ruokkimassa lampaita ja vaihtamassa niille vedet kaksi kertaa päivässä. Kotkan puistotoimen työnjohtaja Satu Ylämäki kertoo, että lampaiden hoitaminen vie paljon aikaa puistotyöntekijöiltä.

– Vaikka ajatellaan, että ne vain ovat täällä eikä niistä tarvitse paljoa huolehtia, lampaiden hoitaminen vie melkein yhden ihmisen työpäivän. Meillä on aika pieni porukka, ja muitakin puistoja pitää hoitaa. Emme voi jättää niitä ihan oman onnensa nojaan, Satu Ylämäki sanoo.

Avuksi jättipalsamin poistoon

Puistotoimessa on mietitty lampaiden hyödyntämistä jatkossa vieraslajien, kuten jättipalsamien, poistossa.

– Lampaista olisi enemmän hyötyä siinä. Meillä on pikkaisen suunnitelmia, että ehkä lampaita otettaisiin joillekin jättipalsamialueille ensi vuonna, työnjohtaja Satu Ylämäki kertoo.

Ylämäen mukaan esimerkiksi Jyväskylässä lampaiden on havaittu olevan tehokkaita jättipalsamin torjunnassa. Jättipalsami on haitallinen vieraslaji, joka peittää Suomen alkuperäislajistoa nopealla leviämisellään.

– Jättipalsamit kelpaavat lampaille tosi hyvin alkuvaiheessa ennen kuin ne alkavat kehittää siemeniä, Satu Ylämäki kertoo.

Hänen mukaansa kasvilajisto on monipuolistunut niiden vuosien aikana, jolloin lampaat ovat laiduntaneet Katariinan meripuistossa.

Lue lisää: Katariinan Meripuistoon muuttaa taas kesäksi lampaita – saapuvat kesäkuun alussa Kotkaan

Kahdeksan uutta kesätyöntekijää rouskuttaa ruohoa Kotkassa – lampaat saattavat ilahduttaa tulevinakin kesinä

Haitallinen jättipalsami tukahdutti koivikon muut kasvit, sitten tulivat lampaat – kuvapari näyttää laiduntamisesta syntyneen ison muutoksen