1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kuivuus

Auringon uuvutukselle ei näy loppua, kuivuuteen ehkä hienoista helpotusta luvassa

Lämpöennusteet lupaavat helteen toistaiseksi vain jatkuvan. Torstaina Keski-Suomen ylittää nopeasti saderintama, ja lauantaina saattaa tulla voimakkaitakin sadekuuroja, mutta ne ovat jäämässä varsin paikallisiksi.

Pellot kärsivät pitkään jatkuvasta kuivuudesta. Kuva: Minna Rosvall / Yle

Keski-Suomeen on tänään torstaina ja viikonloppuna tulossa sateita, jotka voivat tuoda pientä helpotusta luontoa piinaavaan kuivuuteen. Helteille sen sijaan ei näy toistaiseksi loppua, kenties hetkellisiä notkahduksia lukuun ottamatta.

Torstaina aamupäivän aikana maakunnan ylitse kulkee kuurosateiden rintama, joka poistuu puoliltapäivin itään.

– Torstain sateet kulkevat aika nopeasti, joten yhteen paikkaan vettä ei tule paljon. Voi olla, että se jää sellaiseen viiteen milliin, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa.

Saderintaman ollessa päällä lämpötilat niiavat hiukan, mutta iltapäivällä palataan taas tukevasti hellelukemiin siten, että perjantaina lämpöasteita on jälleen jo melkein 30.

Pidempiaikaisia sateita kaivataan

Lauantaina sen sijaan Keski-Suomeen on luvassa epävakaista ja kenties hyvinkin ravakoita sade- ja ukkoskuuroja. Näyttää kuitenkin siltä, että ne jäävät melko lailla paikallisiksi. Lauantain sateiden jälkeen sääkartoilla ei sadepisaran kuvia näy ennen kuin vasta ensi viikon loppupuolella.

Näyttääkin siltä, että luonto ei lauantain sateesta perusteellisemmin kostu. Nyt kaivattaisiin sadetta kokonaiseksi päiväksi, mieluummin useaksi päiväksi.

– Kuurot ovat aina aika paikallaisia. Ei se maasto niistä kauttaaltaan kastu, Viljamaa sanoo.

Keski-Suomen pelastuslaitos varoittaakin pitkään jatkuneen kuuman ja kuivan sään aiheuttamista vaaroista maastossa. Toistaiseksi isoilta maastopaloilta on Keski-Suomessa vältytty, mutta riski kasvaa sitä mukaa kuin maasto kuivuu.

Metsäpalovaaran takia esimerkiksi kertakäyttögrillien sytyttäminen ja luontopolkujen nuotiopaikkojen käyttö on kielletty, koska ne luokitellaan avotuliksi.