Hyppää sisältöön

Perämerellä vesi on ennätyksellisen lämmintä – havainnot sinilevistä lisääntyneet

Biologi Mirja Heikkinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta kertoo, että merivesi on nyt paikoin jopa seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää.

Perämerellä vesi on nyt poikkeuksellisen lämmintä. Se edistää sinilevän kasvua. Kuva: Yle / Eila Haikarainen

Perämerellä vesi on ennätyksellisen lämmintä, mikä on edistänyt sinilevien kasvua

Viikonlopun ja alkuviikon aikana sinilevien runsastumisesta on tullut useita ilmoituksia Kuivaniemen, Iin ja Oulun rannikkoalueella. Lisäksi sinilevää on havaittu Hailuodon, Iin ja Haukiputaan edustalla kauempana rannikosta.

Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen mukaan laaja-alaiset ulkomerialueelle ulottuvat sinileväkukinnot ovat harvinaisia Perämerellä.

Rannikkovesien seurantapaikoilla pintavesi on paikoin jopa hieman yli 22-asteista.

– Suomen ympäristökeskuksen tietojen mukaan vesi on paikoin jopa seitsemän astetta keskimääräistä lämpimämpää. Vesi ei ole koskaan ollut näin lämmintä, biologi Mirja Heikkinen Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksesta sanoo.

Sinilevää runsaasti sisältävä vesi voi aiheuttaa terveyshaittoja kuten vatsa-, iho- ja flunssaoireita, joten vesillä liikkujien on syytä olla tarkkana. Heikkisen mukaan sinileväpitoista vettä ei tule käyttää varsinkaan löylyvetenä.

Sinilevä on helppo havaita:

– Jos vedessä on sinilevää, vesi on tavanomaista sameampaa ja siinä voi näkyä hippusia tai tikkusia. Sinilevissä on kaasurakkuloita, jotka tyynellä säällä voivat nousta pintaan, Heikkinen neuvoo.

Hän huomauttaa, että sinilevätilanne voi muuttua nopeasti muun muassa tuulen vaikutuksesta.

– Esiintymät voivat olla lyhytaikaisia lehahduksia, mutta jos ravinteita on enemmän, sinilevien kestokin voi olla pidempi.

Lisää Pohjois-Pohjanmaan uutisia Yle Areenassa. Kuuntele, katsele ja lue, mitä lähelläsi tapahtuu.

.
.