1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. paini

Tokion olympialaiset alkavat kohta, eikä painimatolla nähdä ainoatakaan eteläpohjalaista – jopa yli 110 vuotta vanha ketju katkeaa

Edellisen kerran olympialaisissa painittiin ilman pohjalaisia kisaajia vuonna 1908. Kisapaikan irtoaminen on nykyisin entistä vaikeampaa, arvioivat asiantuntijat: "Kaikki putket katkeavat joskus".

Nelivuotias Julius haastaa isänsä, olympiapainija Jarkko Ala-Huikun tämän tuosta nurmikkopainiin. Erotuomarin tehtäviin pääsi toinen ilmajokelainen olympiapainija Tero Välimäki. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Heinäkuun 23. päivä alkaviin Tokion olympialaisiin ei ole lähdössä yhtäkään pohjalaista painiedustajaa. Edellisen kerran olympilaiset on käyty ilman pohjalaista painiedustusta yli sata vuotta sitten Lontoossa, vuonna 1908.

Samalla katkeaa myös Ilmajoen Kisailijoiden painijoiden poikkeuksellisen pitkä edustusputki olympialaisissa. Ilmajokelaispainija on edustanut Suomea aina Soulin olympialaisista 1988 edellisiin Rion kisoihin vuonna 2016.

– Etelä-Pohjanmaan painijat ovat olleet erittäin hyvin edustettuina painin kisajoukkueissa vuosikymmenten ajan, myöntää Painiliiton toiminnanjohtaja Antti Pekkala.

Lue myös: Perinteisen pohjalaisseuran hurja putki hakee Suomessa vertaistaan – kolme nuorukaista yrittää viikonloppuna jatkaa vuonna 1988 alkanutta olympiataivalta

Hänen tietojensa mukaan Suomi on osallistunut tätä ennen tasan kaksi kertaa olympialaisiin painissa ilman eteläpohjalaisia. Nuo kaksi mittelöä käytiin Ateenan välikisoissa vuonna 1906.

Olympialaisiin vaikea päästä

Antti Pekkalan mukaan olympialaisiin pääseminen on nykyisin vaikeampaa kuin ennen. Samaa mieltä on Painiliiton nuorten olympiavalmentaja, ilmajokelainen Jarkko Ala-Huikku.

– Kaikki putket katkeavat aina joskus.

– Se on pienistä asioista kiinni. Nyt olympialaisiin matkustaa monta sellaista monen sarjan painijaa, jotka meidän pohjalaiset jätkät ovat voittaneet, Ala-Huikku veistelee.

Hän muistuttaa, että eteläpohjalaispainijoiden olympiapaikat ovat olleet usein katkolla. Esimerkiksi Ala-Huikku itse edusti yksin Suomea Pekingin olympialaisissa 2008.

Ilmajoen kisailijoiden painija Jarkko Ala-Huikku (vas.) edusti Suomea vuonna 2008 Pekingin ja 2012 Lontoon olympialaisissa. Tero Välimäki on toistaiseksi viimeinen Ilmajoen kisailijoiden olympiapainija. Hän paini 2016 Rio de Janeirossa. Kuva: Päivi Rautanen / Yle

Painiliiton alaisuudessa työskentelevä Ala-Huikku ei seuraa nuorten painijoiden menestystä alueellisesta näkökulmasta erityisen tarkkaan eikä osaa nimetä syytä sille, miksi Etelä-Pohjanmaa jäi näissä kisoissa katsomoon.

Heinäkuussa Tokion olympialaisissa suomalaista painia edustaa Elias Kuosmanen ja Arvi Savolainen.

Molemmat kisaajat ottavat mukaan oman sparraajaparin - Ilmajoelta. Savolaisen treenikaveriksi lähtee Vili Ropponen ja Kuosmasen avuksi Konsta Mäenpää.

Pariisin mitalitoivot jo kasvamassa

Jarkko Ala-Huikku ei pidä satavuotiaan olympiaketjun katkeamista järisyttävänä kolauksena. Nyt pitää vain miettiä, mistä saadaan uusia kisaajia tuleviin mittelöihin.

Vuoden 2024 olympialaiset järjestetään Pariisissa. Vaikka kisat Ilmajoen näkökulmasta kisat jäävät väliin nyt, nuoria valmennettavia painin keskuksessa kasvaa.

Rion olympialaisten jälkeen kilpailu-uransa lopettanut Tero Välimäki valmentaa Ilmajoen Kisailijoiden väliryhmää.

– Kyllä niitä [valmennettavia] kymmenittäin on. Siinä on potentiaalia, Välimäki arvioi.

Välimäki on yksi monista menestyneistä ilmajokelaispainijoista, jotka ovat jääneet seuraan valmentamaan uusia sukupolvia. Jarkko Ala-Huikku arvioi, että juuri tämä on syynä Ilmajoen poikkeukselliseen painimenestykseen.

Kansainvälisillä painikentillä pienen kunnan vahvaa edustusta ihmetellään.

– Siellä ymmärretään, kuinka kovan työn takana olympialaisiin pääsy on. Ja sitten tällaisesta pikkukylästä tulee 32 vuotta putkeen joka vuosi edustaja olympiakisoihin. Kyllä se herättää kunnioitusta.

Mitä ajatuksia juttu herätti? Voit osallistua keskusteluun perjantaihin 9.7. kello 23 saakka.