Hyppää sisältöön

Helle lisää lehmien janoa ja laskee maidontuotantoa – asiantuntija suosittaa lääkkeeksi yölaiduntamista

Hellesäällä lehmä tarvitsee kolmanneksen normaalia enemmän vettä. Samalla lehmän ruokahalu ja maidontuotanto laskevat. Lehmä kärsii kuumassa säässä lämpöstressistä, johon lääkkeeksi suositellaan yölaidunnusta.

Lehmät kärsivät helteellä lämpöstressistä
Lehmät kärsivät helteellä lämpöstressistä

Helle vähentää lehmien ruokailua ja samalla lehmien maidon tuotantoa ja laatua, koska lehmät kärsivät kuumalla lämpöstressistä. Lämpöstressi alkaa jo 22 asteen lämpötilassa.

Helteellä lehmän maidontuotanto voi laskea jopa useita kiloja päivässä. Samalla lehmän vedentarve kasvaa noin kolmanneksen.

Helteellä naudat seisovat paljon ja yrittävät sillä tavoin viilentää itseään. Seisoskelu ja stressitila lisäävät lehmien infektioriskiä, jolloin utare- tai sorkkatulehdukset ovat mahdollisia.

Pitkittyessä helle voi vaikuttaa myös lehmien hedelmällisyyteen.

Pro Agrian ruokinnan-ja tuotannonohjauksen asiantuntija Ida Korhonen suosittelee yölainduntamista tilanteen helpottamiseksi.

– Vettä tarvitaan. Nauta voi lisätä helteillä vedenkulutustaan jopa kolmanneksen normaalista. Jos on kuuma päivä, eikä varjoa ja vettä ei pysty laitumelle järjestämään, sitten kannattaa harkita laiduntamista yöaikaan, jolloin on paljon viileämpää, Korhonen sanoo.

Navetta tarjoaa varjon. Osassa navetoista voi olla vesisuihkuja järjestetty lehmille. Navetta on lehmillä päiväsaikaan viileämpi paikka kuin auringossa laitumella oleminen.